Sezon na szparagi w mojej kuchni trwa. Dziś przychodzę do Was z przepisem na ekspresową tartę rozpływającą się w ustach. Jeśli pogoda Wam pozwoli, koniecznie zabierzcie ją ze sobą na wiosenny piknik.
Skład:
1 opakowanie ciasta francuskiego (z dobrym składem)
1 pęczek zielonych szparagów
250 g sera mascarpone
125 g serka typu Philadelphia
5 gałązek natki pietruszki
1 łyżka nasion czarnuszki
garść tartego parmezanu
garść świeżego tymianku
sól morska
do smażenia: oliwa z oliwek
do posmarowania brzegów: 1 żółtko
A oto jak to zrobić:
- W misce łączymy mascarpone, serek Philadelphia, parmezan, posiekaną natkę pietruszki i czarnuszkę. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy.
- Na blasze do pieczenia rozkładamy schłodzone ciasto francuskie. Nacinamy ciasto 2 cm od brzegu. Na wierzch wykładamy powstałą masę i umyte szparagi. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem, a całość skrapiamy oliwą i posypujemy solą i świeżym tymiankiem.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy 25 min. Podajemy na ciepło.
Zosiu, cudownie się zapowiada, na pewno wypróbuję przepis. Już dawno miałam spytać, czy mogłabyś zdradzić, gdzie kupiłaś buty? Pozdrawiam serdecznie😊
Jakie ciasta francuskie z dobrym składem polecacie?
Wydaje mi się, że w Polsce jedyne dostępne ciasto z dobrym składem, to ciasto francuskie Frosta z masłem.
Podbijamy pytanie o ciasto francuskie. Ja na dobre trafić nie mogę 😔 pozdrawiam.
Podpinam się pod pytanie:) Które ciasto francuskie najlepsze.
Podpinam się pod pytanie:) Które ciasto francuskie jest z najlepszym składem?
Podpinam się pod pytanie, które ciasto francuskie jest najlepsze czyt. zdrowe:)?
Podpinam sie pod pytanie! :)
zrobiłam wczoraj tę tartę i przepadłam :) takie proste, a takie pyszne i w sam raz na dzisiejsze śniadanie do pracy :)
Agnieszko, bardzo bardzo się cieszę i dziękuję za wieści!
Nie bardzo rozumiem w jakim celu nacinamy ciasto 2 cm od brzegu? Czy mamy je potem zawinąć do środka? :)
Te brzegi urosna i stworza ramke dla tarty.
O tak! Dziękuję Karolajna :)
Moniko, dziękuję za odwiedziny. Ciasto nacinamy, bo dzięki temu masa serowa nam się nie rozejdzie po bokach. Trzymam kciuki i wspaniałego wypieku :)
Dziękuję za inspirację! Mam tylko pytanie,w liście składników podana jest oliwa z oliwek do smażenia,jednak w samym przepisie nie znalazłam informacji o smażeniu (szparagów zapewne). Czy należy je podsmażyć?
Jest szansa na tagi na stronie?-łatwiej się szuka przepisów.
Dziękuję za inspirację! Mam tylko pytanie,w liście składników podana jest oliwa z oliwek do smażenia,jednak w samym przepisie nie znalazłam informacji o smażeniu (szparagów zapewne). Czy należy je podsmażyć?