Skip to main content

TARTA ZE SZPARAGMI I Z TRZEMA SERAMI

Sezon na szparagi w mojej kuchni trwa. Dziś przychodzę do Was z przepisem na ekspresową tartę rozpływającą się w ustach. Jeśli pogoda Wam pozwoli, koniecznie zabierzcie ją ze sobą na wiosenny piknik.

 

Skład:

1 opakowanie ciasta francuskiego (z dobrym składem)

1 pęczek zielonych szparagów

250 g sera mascarpone

125 g serka typu Philadelphia

5 gałązek natki pietruszki

1 łyżka nasion czarnuszki

garść tartego parmezanu

garść świeżego tymianku

sól morska

do smażenia: oliwa z oliwek

do posmarowania brzegów: 1 żółtko

A oto jak to zrobić:

  1. W misce łączymy mascarpone, serek Philadelphia, parmezan, posiekaną natkę pietruszki i czarnuszkę. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy.
  2. Na blasze do pieczenia rozkładamy schłodzone ciasto francuskie. Nacinamy ciasto 2 cm od brzegu.  Na wierzch wykładamy powstałą masę i umyte szparagi. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem, a całość skrapiamy oliwą i posypujemy solą i świeżym tymiankiem.
  3. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy 25 min. Podajemy na ciepło.

 

21 Odpowiedzi do “TARTA ZE SZPARAGMI I Z TRZEMA SERAMI”

  1. Zosiu, cudownie się zapowiada, na pewno wypróbuję przepis. Już dawno miałam spytać, czy mogłabyś zdradzić, gdzie kupiłaś buty? Pozdrawiam serdecznie😊

    • Wydaje mi się, że w Polsce jedyne dostępne ciasto z dobrym składem, to ciasto francuskie Frosta z masłem.

  2. zrobiłam wczoraj tę tartę i przepadłam :) takie proste, a takie pyszne i w sam raz na dzisiejsze śniadanie do pracy :)

  3. Nie bardzo rozumiem w jakim celu nacinamy ciasto 2 cm od brzegu? Czy mamy je potem zawinąć do środka? :)

    • Moniko, dziękuję za odwiedziny. Ciasto nacinamy, bo dzięki temu masa serowa nam się nie rozejdzie po bokach. Trzymam kciuki i wspaniałego wypieku :)

      • Dziękuję za inspirację! Mam tylko pytanie,w liście składników podana jest oliwa z oliwek do smażenia,jednak w samym przepisie nie znalazłam informacji o smażeniu (szparagów zapewne). Czy należy je podsmażyć?

  4. Dziękuję za inspirację! Mam tylko pytanie,w liście składników podana jest oliwa z oliwek do smażenia,jednak w samym przepisie nie znalazłam informacji o smażeniu (szparagów zapewne). Czy należy je podsmażyć?

  5. Należy sprawdzać skład produktów, serek marki Philadelfia jest najgorszy jaki znalazłam, do tego sprawdzają się aplikacje sprawdzające skład żywności i chemii w domu. Przepis super, u mnie teraz mnóstwo szparagów, dziękuję

    • Wioletto, cenna uwaga. Można śmiało pominąć serek typu philadelpfia lub zastąpić ricottą.
      Serdeczności!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.