Sezon na szparagi w mojej kuchni trwa. Dziś przychodzę do Was z przepisem na ekspresową tartę rozpływającą się w ustach. Jeśli pogoda Wam pozwoli, koniecznie zabierzcie ją ze sobą na wiosenny piknik.
Skład:
1 opakowanie ciasta francuskiego (z dobrym składem)
1 pęczek zielonych szparagów
250 g sera mascarpone
125 g serka typu Philadelphia
5 gałązek natki pietruszki
1 łyżka nasion czarnuszki
garść tartego parmezanu
garść świeżego tymianku
sól morska
do smażenia: oliwa z oliwek
do posmarowania brzegów: 1 żółtko
A oto jak to zrobić:
- W misce łączymy mascarpone, serek Philadelphia, parmezan, posiekaną natkę pietruszki i czarnuszkę. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy.
- Na blasze do pieczenia rozkładamy schłodzone ciasto francuskie. Nacinamy ciasto 2 cm od brzegu. Na wierzch wykładamy powstałą masę i umyte szparagi. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem, a całość skrapiamy oliwą i posypujemy solą i świeżym tymiankiem.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy 25 min. Podajemy na ciepło.
Zosiu, cudownie się zapowiada, na pewno wypróbuję przepis. Już dawno miałam spytać, czy mogłabyś zdradzić, gdzie kupiłaś buty? Pozdrawiam serdecznie😊
Jakie ciasta francuskie z dobrym składem polecacie?
Wydaje mi się, że w Polsce jedyne dostępne ciasto z dobrym składem, to ciasto francuskie Frosta z masłem.
Podbijamy pytanie o ciasto francuskie. Ja na dobre trafić nie mogę 😔 pozdrawiam.
Podpinam się pod pytanie:) Które ciasto francuskie najlepsze.
Podpinam się pod pytanie:) Które ciasto francuskie jest z najlepszym składem?
Podpinam się pod pytanie, które ciasto francuskie jest najlepsze czyt. zdrowe:)?
Podpinam sie pod pytanie! :)
zrobiłam wczoraj tę tartę i przepadłam :) takie proste, a takie pyszne i w sam raz na dzisiejsze śniadanie do pracy :)
Agnieszko, bardzo bardzo się cieszę i dziękuję za wieści!
Nie bardzo rozumiem w jakim celu nacinamy ciasto 2 cm od brzegu? Czy mamy je potem zawinąć do środka? :)
Te brzegi urosna i stworza ramke dla tarty.
O tak! Dziękuję Karolajna :)
Moniko, dziękuję za odwiedziny. Ciasto nacinamy, bo dzięki temu masa serowa nam się nie rozejdzie po bokach. Trzymam kciuki i wspaniałego wypieku :)
Dziękuję za inspirację! Mam tylko pytanie,w liście składników podana jest oliwa z oliwek do smażenia,jednak w samym przepisie nie znalazłam informacji o smażeniu (szparagów zapewne). Czy należy je podsmażyć?
Jest szansa na tagi na stronie?-łatwiej się szuka przepisów.
Dziękuję za inspirację! Mam tylko pytanie,w liście składników podana jest oliwa z oliwek do smażenia,jednak w samym przepisie nie znalazłam informacji o smażeniu (szparagów zapewne). Czy należy je podsmażyć?
Chyba chodzi o taką oliwę z oliwek, która znosi dobrze wysokie temperatury i nadaje się do smażenia i pieczenia. Niektóre oliwy są tylko do spożywania na zimno np. do sałatek.
Tak jest!
Należy sprawdzać skład produktów, serek marki Philadelfia jest najgorszy jaki znalazłam, do tego sprawdzają się aplikacje sprawdzające skład żywności i chemii w domu. Przepis super, u mnie teraz mnóstwo szparagów, dziękuję
Wioletto, cenna uwaga. Można śmiało pominąć serek typu philadelpfia lub zastąpić ricottą.
Serdeczności!