Skip to main content

The Hamburger!

Wielki i wyjątkowo doceniany przez nas symbol fast foodów. Oto i on. Hamburger. Kto go nie lubi?

Kiedy przyrządzam go w domu i mam wplyw na dobór najlepszych składników sprawia mi on ogromną radość. Jeżeli chodzi o mięso, to przy wyborze zawsze poświęcem trochę więcej uwagi. Co prawda nie wypytuję sprzedawców w jakich warunkach wyhodowano zwierzęta, jak odbył się ubój- ale staram się z nimi zaprzyjaźnić. Czasem krótka i miła relacja sprawia, że szczerze mi doradzą!

 

 

Skład:

(dla 2 osób)

250 g dobrej jakości mięsa wołowego (mielonego)

1 łyżeczka musztardy Dijon

2 plastry sera Cheddar

1 jajko

2 plastry wędzonego boczku

szczypta soli morskiej

szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

plastry czerwonej cebuli

2-3 listki sałaty

2-3 plastry pomidora

oliwa z oliwek

2 bułki

1 łyżka masła

sos:

3-4 łyżki majonezu

1 łyżeczka ketchupu

1 łyżeczka soku z cytryny

szczypta pieprzu cayenne

do podania:

nachos

A oto jak to zrobić:

1. W średnim półmisku łączymy mięso z rozbitym jajkiem, solą, pieprzem i musztardą. Całość mieszamy tak by się połączyły składniki (osobiście dodaję kilka kropel oliwy z oliwek). Formujemy dwa kotlety i odkładamy na 20 minut do lodówki, następnie smażymy na rozgrzanej patelni. Bułki kroimy na pół, smarujemy cienko masłem i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C. Czekamy aż się zarumienią. Plastry wędzonego boczku smażymy, a następnie przekładamy na ręcznik papierowy.

2. Wszystkie składniki sosu mieszamy na gładką masę.

3. Liście sałaty kładziemy na dolnej połowie podpieczonej bułki, następnie układamy usmażonego hamburgera, sos, plaster sera, smażony boczek, plastry pomidora i cebuli. Całość przykrywamy drugą połową bułki. Podajemy z nachosami.

Zapraszam również na wersję z rucolą i serem pleśniowym:

https://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/prosty-pomysl-na-obiad-hamburgery-z-rukola-i-smazonym-miesem/

 

66 Odpowiedzi do “The Hamburger!”

  1. Wygląda przepysznie! Jak z T.G.I. Friday’s ;)
    Mniam!! Poza burgerami z Friday’s bardzo lubię także domowe eksperymenty. Często jednak nie jestem w stanie wsadzić ich potem do buzi !
    Za to McDonalda nie tknę….

  2. Zosiu,
    a może pomysł na kolejną serię wpisów: potrzebne gadżety do kuchni :)

    Pozdrawiam

  3. ja nie polecam kupować mielonego mięsa, mielić samemu najlepiej albo jak w sklepie mielą nam na miejscu. Tak samo jest z krojonym pieczywem, kiedyś w liceum pracowałam w jednym z hipermarketów w wakacje i zawsze jak pieczywo robiło się czerstwe dawano mi je do pokrojenia, wtedy wydawało się bardziej miękkie.

  4. czyzby sosik z ksiazki kucharskiej Jamiego Oliviera?? robilam kiedys i chyba byly te same skladniki :)

  5. Kiedy kupimy hamburgera w barze na wynos jest to w zasiadzie sama chemia, ale gdy robimy go w domu jest to zdrowy posiłek, wiemy jak jest robiony i z czego ;)

    • Jasne, szczególnie kiedy masz kupną bułkę, mięso i warzywa heheh :) niestety nigdy się nie dowiesz, co właśnie zjadłaś…

  6. nie spotkałam się jeszcze z podawaniem hamburgera z nachosami. skąd taki pomysł? dla mnie hamburger to hamburger, nachosy to nachosy, to dwa osobne “dania”.

  7. Bardzo podoba mi się Wasz blog, masz Zosiu ciekawe przepisy i wspaniałe zdjęcia. Sama dopiero uczę się robić zdjęcia potrawom, ale liczę, że kiedy wreszcie kupię lustrzankę i porobię ich więcej, będą coraz lepsze. Ostatnio też robiłam burgery, ale w tortilli, z grillowaną cukinią. Przy okazji zapraszam wszystkich na mojego bloga kulinarnego
    http://www.tancekuchenne.blogspot.com

  8. Zrobiłam się głodna. :) Zosiu, przepiękne okulary, czy są z jakiejś konkretnej firmy? Pozdrawiam!

  9. Wygląda mega. Mój mąż uwielbia domowe hamburgery i robię je trochę inaczej, a mianowicie kotlety (mielone mięso wołowe doprawione pieprzem) mrożę i smażę zamrożone przez dwie min. Są wtedy kruche. Bułki podsmażam na suchej patelni. Do tego idzie sałata lodowa, pomidor i ser dla wielbicieli cheeseburgerów. No i oczywiście sos: vinegret, musztarda, majonez, ogórek konserwowy, cebula i szczypta cukru. Właściwie smakuje jak sławny Big Mac :) Czas przygotowania – (bez wcześniejszego przygotowania kotletów) – ok. 5-7 minut.

  10. ZOSIU JAK ZAWSZE BARDZO KOBIECO I ELEGANCKO!

    CZY MOGŁABYŚ NAM ZDRADZIĆ JAKIEJ FIRMY MASZ NOWE OKULARKI I GDZIE KUPIŁAŚ? SĄ BARDZO TWARZOWE I MAJĄ W SOBIE TO COŚ ;-)

  11. NIE, NIE I JESZCZE RAZ NIE. Nienawidzę fastfoodów. Nawet tych domowych. Zosiu, co powiesz na jakieś placuszki?

  12. Takiego mi narobiłaś aptetytu na hamburgera, że w drodze z pracy kupiłam składniki i zrobiłam :) był pyszny. mój mąż zjadł dwa :) zamiast taccos, zrobiłam frytki w piekarniku. Mmmm :))

      • A jego mina była też nie do powtórzenia- jak zawsze kręcę nosem na mc donalda a tu sama mu fast food zrobiłam. Dzięki raz jeszcze. Warto było dla tej miny hehe.

  13. Zaletą robienia hamburgerów w domu jest to, że sami wybieramy ulubione składniki i wiemy jakie jemy mięso, czasami sama robię sos, a czasami dodaję gotowy np. na tygodniu amerykańskim w lidlu mieli pyszny:)

  14. Jaka bułka jest najlepsza do hamburgera? Kupujesz takie gotowe do hamburgerów czy zwykłe?

  15. A może przepis na jakiegoś hamburgera “light” ? Na pewno bez tego boczku, masła, majonezu i z pełnoziarnistą bułką tez byłby pyszny. Bo ten ma chyba z milion kalorii;)) Pozdrawiam

  16. tez robie sama w domu, rozne wariacje, czasem z kawalkiem rozplywajacej sie gorgonzoli, czeasem plasterek chrupiacego boczku, albo avokada. a do tego ziemniaki pokrojone w cwiartki ( w lupinkach) i przygotowane w piekarniku. Palce lizac!

  17. ach, nie mogę uwierzyć, że dopiero teraz to zauważyłam.

    świetnie, tylko bułka jakoś słabo wygląda. ja bym podgrzała bułkę. :)

  18. Bez urazy, ale moja babcia też wierzy, że jak szczerze porozmawia ze sprzedawcą to jej prawdę powie…

    Poza tym super :)

  19. Zapytam jeszcze tutaj:) Zosiu sama farbujesz włosy? jaki to kolor? jest piękny!!! Podziel się informacją;)

    A przepisy są pyszne :))

    Pozdrawiam i byłabym wdzięczna za odpowiedź:)

  20. Zosiu, błagam napisz z jakiego salonu, albo jakiej firmy są te śliczne okularki. W tych oprawkach wyglądasz cudnie :)

  21. Zosiu, czy Tobie również często gubią się różne ważne i cenne rzeczy?. Bo Wiesz, zgubił mi się mój notatnik z przepisami z make life easier i bardzo tego żałuję, ale kupię sobie podobny.

  22. Hello, Neat post. There’s an issue along with your web site in internet explorer, may test this… IE still is the marketplace chief and a good component of other people will omit your fantastic writing because of this problem.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.