Skip to main content

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANA

 *  *  *

Zapiekanki z bakłażanów przyrządza się w wielu regionach – ta najbardziej znana, to włoska parmigiana di melanzane przyrządzana ze smażonych plastrów bakłażana przekładanego serem i sosem pomidorowym, który później pieczemy. Kocham włoską kuchnię i często czerpię z niej inspirację, szczególnie późną wiosną, gdy większość warzyw ma już swój określony smak. Jest prosta, sezonowa i wykorzystuje ulubione pomidory, które w czerwcu są najsłodsze. Ciekawa jestem czy taka forma, już nieco letniego posiłku, spotka się z Waszym zainteresowaniem?

Skład:

(przepis na 4 porcje)

2 małe bakłażany albo 1 duży

4 pomidory

8-10 pieczarek

4-6 ząbków czosnku

1 pęczek szczypiorku

1 pęczek pietruszki (opcjonalnie)

ok. 150 g tartego parmezanu

1 mozzarella

sól morska i świeżo zmielony pieprz

oliwa z oliwek

A oto jak to zrobić:

  1. Bakłażan kroimy na cienkie plastry, rozkładamy na desce i posypujemy solą. Odstawiamy.
  2. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekany czosnek, pieczarki, szczypiorek i kawałki pomidorów. Całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Gdy bakłażan zmięknie pod wpływem soli, panierujemy w tartym parmezanie.
  4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy pierwszą warstwę panierowanego bakłażana. Następnie dodajemy warstwę duszonych pomidorów i posypujemy posiekaną pietruszką. Ponawiamy czynność z warstwą bakłażana oraz pomidorów do momentu, aż skończą się składniki. Gdy forma się wypełni wierzch zapiekanki wykańczamy plastrami mozzarelli.
  5. Lasagne pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 40 min, tryb góra-dół. Podajemy na ciepło.

27 Odpowiedzi do “ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANA”

  1. Zastanawiam się, czy zamiast bakłażana można wykorzystać cukinie? Chętnie wypróbuję przepis w domu jeszcze w tym tygodniu, ale dla dzieci, które wolą cukinię od bakłażana, dokonałabym takiej modyfikacji na drugiej blaszce:)

  2. Hmm, sezon na pomidory chyba jeszcze się nie rozpoczął. Na pewno nie u mnie. Najsłodsze i najlepsze pomidory są pod koniec lipca i w sierpniu.

    • Pomidory w Polsce dojrzewają w sierpniu, bakłażany to warzywa jesienne. I chodzenie na rynek tego nie zmieni. Warzyw ze szklarni lub z importu nie mozna uznawać za sezonowe, inaczej sezon na pomidory trwałby caly rok. Ta zapiekanka będzie sezonowa we wrześniu, ale nie teraz. W tej chwili sezonowy jest w niej chyba tylko szczypiorek.

  3. Pani Zosiu, zrobiłam w piątek. Wyszła przepyszna! Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam! 🙂

  4. Pomidory w czerwcu to szklarnia i nawozy lub import i doprawiacze mające zapewnić wygląd. Sezon , w Polsce, na pomidory to koniec lipca, sierpień i wrzesień. A na bakłażan koniec lata. Dziwne, że osoba od tylu łat zajmująca się kuchnią tego nie wie . Na targu i w markecie pomidory są cały rok. Ale przez to, że coś jest dostępne na Twoim rynku, nie znaczy, że jest sezonowe…

    • Zosia nie raz już udowodniła, że nie ma pojęcia o sezonowym gotowaniu. Ani o kryzysowym.

      • A dziękuję bardzo. Zastanawiam się jednak, dlaczego wciąż tu zaglądasz..😂

    • Pierwsze polskie są już w czerwcu, sama już je kupuję w lokalnym sklepie. Chyba nie myślisz, że te z babcinego ogródka są w sklepach.

  5. Dziękuje pięknie za przepis🤍🤍🤍 mam w lodowce bakłażana i pieczarki i zastanawiałam sie co zrobić ale teraz już wiem. 🤍🤍🤍

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.