Skip to main content

WYMARZONY MAKARON NA PIERWSZE CIEPŁE DNI, CZYLI SPAGHETTI Z SZPARAGAMI, GROSZKIEM I DOMOWYM PESTO

Na letnie popołudnie w ogrodzie wyczekujemy cały rok. I w końcu jest. A ja się zastanawiam, od czego zacząć? Czy od ulubionego pielenia? Być może róże wymagają troskliwej ręki? Koszenie trawy odłożyłam na później, bo wciąż susza i wszyscy nawołują do pozostawienia jej jak najdłuższej. A gdyby przysiąść na chwilę i tak po porostu posłuchać szczęśliwych mew, które od rana krążą nad naszymi głowami? Plany kończą się na tym, że zabieramy kosz drewnianych klocków, ulubione samochodziki i rozkładamy na trawie. Mamy zabawę do której tęskniliśmy w marcowe dni. I niech ten czas pozostanie jak najdłużej. A ten przepis to moja inauguracja sezonu na jeszcze prostsze i sprawniejsze obiady. Kto z nami dołączy do sielskich początków czerwca?

*     *     *

Skład:

(przepis na 4 porcje)

1 pęczek szparagów

ok. 450 g zielonego groszku (użyłam mrożonego)

ok. 450 g makarony, typu: spaghetti

1 pęczek koperku

pesto:

garść liści świeżej bazylii

ok. 50 g świeżego parmezanu

4 łyżki oliwy z oliwek

6 ząbków czosnku

szczypta soli morskiej

A oto jak to zrobić:

  1. Szparagi dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. W dużym garnku z łyżką soli zagotowujemy wodę. Gdy zacznie się gotować wrzucamy pokrojone szparagi oraz groszek. Gotujemy przez 3 minuty i za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy szparagi oraz groszek. Przekładamy je do szerokiego naczynia z lodowatą wodą oraz kostkami lodu. Pozostawiamy je na parę minut. Do gorącej wody po szparagach wrzucamy spaghetti i gotujemy do momentu, aż będzie al dente.
  2. Aby przygotować pesto: wszystkie składniki umieszczamy do kielicha blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  3. Ugotowany makaron łączymy z pesto i schłodzonymi szparagami oraz groszkiem. Całość posypujemy świeżym koperkiem. Możemy posypać świeżo tartym parmezanem.

16 Odpowiedzi do “WYMARZONY MAKARON NA PIERWSZE CIEPŁE DNI, CZYLI SPAGHETTI Z SZPARAGAMI, GROSZKIEM I DOMOWYM PESTO”

  1. A jeśli skończy się krótki sezon na szparagi zastąpię je zielona cukinią, z tym, że krótko zesmażoną lub upieczoną z oliwą w piekarniku. Proste najlepsze :)

  2. Wygląda apetycznie i zapowiada się wyśmienicie.
    Chciałabym zapytać jakie ma znaczenie gotowanie makaronu w wodzie po gotowaniu szparagów?
    I jaki jest cel schładzania warzyw w lodzie?

  3. Bardzo to apetyczne i świetny pomysł połączenia pesto i szparag😋 A gotowanie makaronu w wodzie po szparagach: super oszczędność👍 Wiosna w pełni🌱♥️
    Wypróbuję z chęcią. Dzięki za inspirację i ten ten trick z kostkami lodu👏
    Miłego i słonecznego weekendu, Zosiu☀️
    Pozdrawiam serdecznie
    Marta

  4. To jest przepyszne i vege 💚💚💚 ja od siebie do pesto dodałam szczyptę świeżo zmielonego pieprzu i trochę wody z makaronu 💚

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.