Skip to main content

Bajecznie prosty deser! (Letnie owoce pod kruszonką).

Skład (4 porcje):

6-8 dojrzałych brzoskwiń (opcjonalnie nektarynki)

2 pomarańcze

garść orzechów (włoskie, brazylijskie, nerkowce mogą być również migdały)

brązowy cukier do posypania

Kruszonka:

100 g mąki

1 łyżka wody

50 g masła, pokrojonego w kostkę

4 łyżki cukru pudru

A oto jak to zrobić:

1. 1.Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

2. Owoce kroimy w kostkę i umieszczamy w żaroodpornych foremkach (kokilkach). Dorzucamy po 2-3 orzechy do każdej. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy  na tarce (na dużym oczku) tak by przykryć owoce. Posypujemy wierzch brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut. Podajemy na gorąco z lodami waniliowymi.

 

Najlepiej podawać na gorąco z lodami waniliowymi!

67 Odpowiedzi do “Bajecznie prosty deser! (Letnie owoce pod kruszonką).”

  1. Ahh, już od dawna się zbieram, żeby zrobić crumble, choć bardziej się skłaniałam ku truskawkom :)

    może jak już mam przepis pod nosem, uda mi się wreszcie do tego zabrać :) Pozdrawiam :)

  2. Ja 2 tyg temu zrobiłam z truskawkami i rabarbarem i po wyjęciu z piekarnika dodałam lody waniliowe. Pycha:)

  3. Zosiu twoje przepisy są pyszne ! Samymi zdjęciami można się zajeść . Jesteś urocza , pozdrawiam ! :*

  4. Bardzo ucieszyla mnie interesujaca propozycja wykorzystania tych malenkich foremeczek, ktorych zwyklam uzywac do przygotowywania creme brule. Czy mozna uzyc jakis innych pasujacych owocow do tego deseru? Pozdrawiam i czekam na kolejne inspiracje!

    • Bardzo lubię takie pytania :)Proponuję wszystkie owoce świata: jabłka, banany, maliny, truskawki, jagody, brzoskwinie, mango, jeżyny, mandarynki, nektarynki, wiśnie etc.

      • Własnie od razu pomyślałam o jabłkach i o takiej szybkiej wersji szarlotki :) jabłka, cynamon i myślę że też będzie pyszne..:)
        Dzięki za poddanie tak uniwersalnego pomysłu!

    • Widziałam takie widziałam wczoraj w Nanu-Nana – małe po 2,50 zł a duże 4,50 zł :)

  5. Ja crumble ostatnio robię tylko z rabarbarem i z odrobinę innego przepisu na kruszonkę . Twój wygląda bajecznie!

  6. Zosiu, sezon na grillowanie w pelni i brakuje inspiracji na oryginalne marynaty miesne, salatki ziemniaczane itp. Poledwiczki wieprzowe okazaly sie hitem wsrod gosci na Noc swietojanska :)

  7. Zosiu,
    ja Cię ładnie proszę WYDAJ KSIĄŻKĘ KUCHARSKĄ! Uwielbiam Twoje przepisy! Są łatwe i takie smaczne, do tego z produktów, które są u nas dostępne (a o tym często zapominają autorzy takich książek).

    Póki co pozostaje mi drukowanie Twoich przepisów na kartkach, bo ostatnie zabranie komputera do kuchni przy okazji pichcenia skończyło się zachlapaniem klawiatury ;) Mój segregator z przepisami ma już nawet oddzielną zakładkę na makecookingeasier :)

  8. Tym razem to jest chyba najbardziej expresowe Niebo w Gębie, jakie tu zaproponowałaś :-)
    Proste, genialne no i zdrowe!

  9. czy mozesz mi cos polecic zamiast takich foremek? poniewaz nie posiadam takich.. ;(

    a przepis genialny !

    Pozdrawiam :))

  10. Witaj Zosiu, z tej strony Karolina – “od pierwszego papierowego egzemplarza z dedykacją ;)” – w czwartek robiłam poledwiczki – pychotka – bardzo wyrafinowany obiad :) wszyscy uczestnicy obiadu – zachwyceni, ten deser też z pewnościa wykorzystam :) w środe imieniny męża… będzie słodki prezent – baardzo dziekuje i pozdrawiam!!!

  11. czy nie je sie tego troche zle – miekkie owoce + twarde orzechy? ale na pewno pychotka! :)

  12. to ciasto wygląda pięknie aż chciałam je zrobić…. i zrobiłam wyszło okropnie, w środku było surowe… ;|

  13. Ja zaraz pedze do sklepu po skladniki i sie zabieram za ten crumble, wyglada przepysznie :D

  14. a ja na inny temat: podoba mi się pomysł z komentarzami umieszczonymi na zdjęciach. są zabawne i urocze, uśmiechnęłam się czytając Twój post. gratuluję pomysłu!:)
    ps. co do przepisu – MNIAM!

  15. Droga Zosiu, czekam cierpliwie na przepis na TARTĘ Z JABŁKAMI I CYNAMONEM kiedyś pisalaś ,że dodasz taki przepis. Ja zainspirowana Twoim przepisem na tartę z truskawkami specjalnie kupiłam formę do tarty i zrobiłam taką, wyszła super!!!! Tak więc dziękuję za przepis i inspirację bo teraz robiłam tartę na słono ze szpinakiem i kurczakiem, pycha :), tak więc jeśli znasz jakieś ciekawe przepisy na tarty (słodkie i słone) to będę bardzo wdzięczna!!!

    ps. Twoje przepisy są super i jeśli kiedyś wydasz jakąś książkę to napewno ją kupię bo wykorzystałyśmy z mamą już kilka Twoich przepisów i każdy wyszedł pyszny! Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę samych słonecznych dni!!!

  16. Mi nie do końca podobają się te napisy na zdjęciach…takie trochę komercyjne…

  17. Zosiu, oczywiscie, ze wszystkie te “smakolyki” wygladaja cudownie….. Na zdjeciu masz fajna, czarno spodnice z paskiem- moglabys mi podac z jakiego sklepu ja masz….dziekuje z gory. Dorota

  18. Cenię w Tobie to, że potrafisz wyczarować coś pysznego tak naprawdę z niczego! Wszytko pięknie i zrozumiale przedstawiasz, co sprawia, że każdy przepis staje się jasny, dzięki czemu każda, nawet najgorszy kucharka jest w stanie coś zrobić :) Masz głowę pełną pomysłów. Oby tak dalej. Tylko pozazdrościć Twojemu chłopakowi/mężowi tak zdolnej i przepięknej kobiety. We mnie niestety nie obudziły się zapały do gotowania i raczej nie obudzą ;) Pozdrawiam!

  19. Zosiu uwielbiam Twoje przepisy i mam prośbe moze zaproponujesz cos na kolacje z przyszłymi tesciami?? chcialabym zaskoczyć :) Pozdrawiam z Rzeszowa

  20. świetny pomysł, następny na mojej liście do zrealizowania. :) w niedzielę upiekłam dla mojej rodzinki szarlotkę z rabarbarem Twojego przepisu – po wystygnięciu zniknęła w ciągu godziny, jest fenomenalna! :) ale mam pytanie z trochę mniej słodkiej dziedziny. od jakiegoś czasu szukam dobrego przepisu na tartę ze szpinakiem, ale nie znalazłam nic, co byłoby i inspirujące, i pyszne. ciasto to nie problem – można przecież wykorzystać mrożone francuskie. ale co z nadzieniem? zazwyczaj łączymi szpinak z czosnkiem i fetą albo ricottą – co jeszcze do niego dodać, żeby tarta się udała? lepiej użyć szpinak świeży czy mrożony? będę wdzięczna za wskazówki! :)

  21. Ach Zosiu uwielbiam Twojego bloga! Twoje przepisy wyglądają tak pysznie, wszystko jest bardzo dopracowane, a same zdjęcia już robią mi ogromnego smaka na te potrawy. Wspaniały pomysł na deser, koniecznie muszę go wypróbować. :)

    Pozdrawiam

  22. Uwielbiam ten deser! Dowolne owoce plus kruszonka – rozkosz. Czasami dodaje też gałkę lodów waniliowych!

  23. O, nie doczytałam przed napisaniem komentarza, że też wspomniałaś o lodach :DDDD

  24. Woooow :) świetny pomysł :) muszę w końcu skorzystać z Twoich przepisów (sesja już się kończy :D) kusi mnie indyjska potrawa, zwłaszcza na spotkania ze znajomymi :) Chyba nadaje się na miłe kameralne spotkanie :)

  25. Na prawdę świetny pomysł!!;)
    Ogólnie Zosiu na prawdę Cię podziwiam twoje przepisy są wprost genialne,uwielbiam gotować a Twoje przepisy zawsze mi się udają.
    Bardzo dobrze opisujesz co po czym trzeba zrobić i bardzo pomagają zdjęcia które są dodawane w dużych ilościach.
    Ogólnie dziewczyny brawa za stworzenie tego bloga; dziękuję Co za tak wspaniałe przepisy a Kasi za wspaniałe stylizacje i informacje o wyprzedażach w niektórych sklepach.
    Jesteście super,tak trzymać!;))
    Pozdrawiam was bardzo serdecznie dziewczyny !! ;D

  26. Zosiu musze przyznac (a wcale nie nalezalam do grona Twoich fanek – ) ze ostatnio jestem pod duzym wrazeniem Twoich przepisow – serio, kiedys wchodzilam bardziej ze wzgledu na stylizacje Kasi z ktorych staram sie jak najwiecej czerpac bo naprawde ma swietny styl a kacik kulinarny uwazalam za mniej udany …. no ale ostatnio naprawde super dania nam prezentujesz !!! wogole swietna z Ciebie dziewczyny – tak trzymajmy pa:)

  27. hej Zosia:)
    znam tem angielski przepis, ale jeszcze nigdy nie robilam go z brzoskwiniami i pomaranczami:)
    Ostatnio robilam go z malinami, czarnymi jagodami i czeresniami:)
    Dziś zabiera sie za Twoj przepis stundencji: tunczyk+cukinia+smietana+pasta:)
    W tym celu mam cukinie z polskiej grzadki mojej mamy:))

    Jakis czas temu zapytalam o forme do tarty czy mozna wyczarowac podbne cuda jak Ty robisz w formie do tarty silikonowej?

    pozdrawiam serdecznie z Drezna:)
    Weronika

  28. Zosiu może czytasz teraz jakas fajna ksiazke ktra moglabys polecic?
    Wybieram sie niedlugo w podrzo i zastanawiam sie co sobie kupic do czytania;)
    pozdrawiam;)

    deser zrobilam, moje kolezanki byly nim zauroczone;)

  29. Wygląda pysznie !
    P.S. spróbuj kiedyś zrobić kruszonkę ze smalcu ;) moim zdaniem o niebo lepsza

  30. Ja również zrobiłam . Właśnie skończyłam jeść .
    Nie da się opisać .
    Ja swoje kokilki kupiłam w tesco ale dość dawno .
    Teraz będę dodawała jeszcze jakieś inne owoce.

  31. A ja właśnie dziś zrobiłam, wyszły mi podobno bardzo dobre (stwierdziłam po objadaniu sie mojej rodzinki) i żałowali że tak mało ;P
    Mam pytanie gdzie kupiłaś te miseczki?

  32. super przepis, w mojej wersji z wiśniami, agrestem i migdałami , podany na ciepło z lodami bananowymi :)

  33. Zosiu, widzę ze inspiracją dla Ciebie był przepis w programie Kuchnia Nigelli, gdzie Pani Lawson miała truskawki od kruszonką.Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam .

  34. Cześć :) Przepis wypróbowany – pychota. Jednakże uważam, że podana proporcja składników na kruszonkę dla 4 osób jest zdecydowanie zaniżona jeśli ma starczyć na kokilki o średnicy 11 cm. Z podanej przez Ciebie porcji wyszła mi kulka kruszonki o średnicy 3 palców, co po starciu starczyło na przykrycie dwóch kokilek. Musiałam dorabiać ciasta.Pozdrawiam!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.