Skład (4 porcje):
6-8 dojrzałych brzoskwiń (opcjonalnie nektarynki)
2 pomarańcze
garść orzechów (włoskie, brazylijskie, nerkowce mogą być również migdały)
brązowy cukier do posypania
Kruszonka:
100 g mąki
1 łyżka wody
50 g masła, pokrojonego w kostkę
4 łyżki cukru pudru
A oto jak to zrobić:
1. 1.Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
2. Owoce kroimy w kostkę i umieszczamy w żaroodpornych foremkach (kokilkach). Dorzucamy po 2-3 orzechy do każdej. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy na tarce (na dużym oczku) tak by przykryć owoce. Posypujemy wierzch brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut. Podajemy na gorąco z lodami waniliowymi.
Najlepiej podawać na gorąco z lodami waniliowymi!
Ahh, już od dawna się zbieram, żeby zrobić crumble, choć bardziej się skłaniałam ku truskawkom :)
może jak już mam przepis pod nosem, uda mi się wreszcie do tego zabrać :) Pozdrawiam :)
I w ten oto prosty sposób plan “w poniedziałek wprowadzam dietę” legł w gruzach:))))
Pozdrawiam:)
Ja 2 tyg temu zrobiłam z truskawkami i rabarbarem i po wyjęciu z piekarnika dodałam lody waniliowe. Pycha:)
Muszę wreszcie kupić takie miseczki do zapiekania:)
Fajny przepis
Zosiu twoje przepisy są pyszne ! Samymi zdjęciami można się zajeść . Jesteś urocza , pozdrawiam ! :*
Ja uwielbiam jabłkowe z bananem i borówkami, no i oczywiście lodyyy. Pycha :D
wygląda pysznie , świetna spódniczka
Bardzo ucieszyla mnie interesujaca propozycja wykorzystania tych malenkich foremeczek, ktorych zwyklam uzywac do przygotowywania creme brule. Czy mozna uzyc jakis innych pasujacych owocow do tego deseru? Pozdrawiam i czekam na kolejne inspiracje!
Bardzo lubię takie pytania :)Proponuję wszystkie owoce świata: jabłka, banany, maliny, truskawki, jagody, brzoskwinie, mango, jeżyny, mandarynki, nektarynki, wiśnie etc.
Własnie od razu pomyślałam o jabłkach i o takiej szybkiej wersji szarlotki :) jabłka, cynamon i myślę że też będzie pyszne..:)
Dzięki za poddanie tak uniwersalnego pomysłu!
a mozna prosic o sprawdzony przepis na creme burlee?
jagody są fajne, ale podczas pieczenia wypływa z nich sok i jest taki raczej.. sok jagodowy:)
http://allegro.pl/maxwell-williams-foremka-do-zapiekania-6-5-cm-i1651484164.html
Zosiu czy to właśnie takich foremek używasz? czy twoje są z IKEA ?
Widziałam takie widziałam wczoraj w Nanu-Nana – małe po 2,50 zł a duże 4,50 zł :)
Ja crumble ostatnio robię tylko z rabarbarem i z odrobinę innego przepisu na kruszonkę . Twój wygląda bajecznie!
Zosiu, sezon na grillowanie w pelni i brakuje inspiracji na oryginalne marynaty miesne, salatki ziemniaczane itp. Poledwiczki wieprzowe okazaly sie hitem wsrod gosci na Noc swietojanska :)
Zosiu,
ja Cię ładnie proszę WYDAJ KSIĄŻKĘ KUCHARSKĄ! Uwielbiam Twoje przepisy! Są łatwe i takie smaczne, do tego z produktów, które są u nas dostępne (a o tym często zapominają autorzy takich książek).
Póki co pozostaje mi drukowanie Twoich przepisów na kartkach, bo ostatnie zabranie komputera do kuchni przy okazji pichcenia skończyło się zachlapaniem klawiatury ;) Mój segregator z przepisami ma już nawet oddzielną zakładkę na makecookingeasier :)
Tym razem to jest chyba najbardziej expresowe Niebo w Gębie, jakie tu zaproponowałaś :-)
Proste, genialne no i zdrowe!
czy mozesz mi cos polecic zamiast takich foremek? poniewaz nie posiadam takich.. ;(
a przepis genialny !
Pozdrawiam :))
Witaj Zosiu, z tej strony Karolina – “od pierwszego papierowego egzemplarza z dedykacją ;)” – w czwartek robiłam poledwiczki – pychotka – bardzo wyrafinowany obiad :) wszyscy uczestnicy obiadu – zachwyceni, ten deser też z pewnościa wykorzystam :) w środe imieniny męża… będzie słodki prezent – baardzo dziekuje i pozdrawiam!!!
Pycha! Uwielbniam ten deser!
Uwielbiam a nie uwielbniam. Wkradła mi się literówka, przepraszam :)
czy nie je sie tego troche zle – miekkie owoce + twarde orzechy? ale na pewno pychotka! :)
to ciasto wygląda pięknie aż chciałam je zrobić…. i zrobiłam wyszło okropnie, w środku było surowe… ;|
Ja zaraz pedze do sklepu po skladniki i sie zabieram za ten crumble, wyglada przepysznie :D
a ja na inny temat: podoba mi się pomysł z komentarzami umieszczonymi na zdjęciach. są zabawne i urocze, uśmiechnęłam się czytając Twój post. gratuluję pomysłu!:)
ps. co do przepisu – MNIAM!
Droga Zosiu, czekam cierpliwie na przepis na TARTĘ Z JABŁKAMI I CYNAMONEM kiedyś pisalaś ,że dodasz taki przepis. Ja zainspirowana Twoim przepisem na tartę z truskawkami specjalnie kupiłam formę do tarty i zrobiłam taką, wyszła super!!!! Tak więc dziękuję za przepis i inspirację bo teraz robiłam tartę na słono ze szpinakiem i kurczakiem, pycha :), tak więc jeśli znasz jakieś ciekawe przepisy na tarty (słodkie i słone) to będę bardzo wdzięczna!!!
ps. Twoje przepisy są super i jeśli kiedyś wydasz jakąś książkę to napewno ją kupię bo wykorzystałyśmy z mamą już kilka Twoich przepisów i każdy wyszedł pyszny! Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę samych słonecznych dni!!!
Popieram moglabysbys spokojnie napisac ksiazke ;) !!
Świetny pomysł i jak zwykle przepiękne zdjęcia!!
Mi nie do końca podobają się te napisy na zdjęciach…takie trochę komercyjne…
Zosiu, oczywiscie, ze wszystkie te “smakolyki” wygladaja cudownie….. Na zdjeciu masz fajna, czarno spodnice z paskiem- moglabys mi podac z jakiego sklepu ja masz….dziekuje z gory. Dorota
Przyłączam się do prośby Doroty:)
Cenię w Tobie to, że potrafisz wyczarować coś pysznego tak naprawdę z niczego! Wszytko pięknie i zrozumiale przedstawiasz, co sprawia, że każdy przepis staje się jasny, dzięki czemu każda, nawet najgorszy kucharka jest w stanie coś zrobić :) Masz głowę pełną pomysłów. Oby tak dalej. Tylko pozazdrościć Twojemu chłopakowi/mężowi tak zdolnej i przepięknej kobiety. We mnie niestety nie obudziły się zapały do gotowania i raczej nie obudzą ;) Pozdrawiam!
Zosiu uwielbiam Twoje przepisy i mam prośbe moze zaproponujesz cos na kolacje z przyszłymi tesciami?? chcialabym zaskoczyć :) Pozdrawiam z Rzeszowa
Wygląda smakowicie! Muszę spróbować:)
świetny pomysł, następny na mojej liście do zrealizowania. :) w niedzielę upiekłam dla mojej rodzinki szarlotkę z rabarbarem Twojego przepisu – po wystygnięciu zniknęła w ciągu godziny, jest fenomenalna! :) ale mam pytanie z trochę mniej słodkiej dziedziny. od jakiegoś czasu szukam dobrego przepisu na tartę ze szpinakiem, ale nie znalazłam nic, co byłoby i inspirujące, i pyszne. ciasto to nie problem – można przecież wykorzystać mrożone francuskie. ale co z nadzieniem? zazwyczaj łączymi szpinak z czosnkiem i fetą albo ricottą – co jeszcze do niego dodać, żeby tarta się udała? lepiej użyć szpinak świeży czy mrożony? będę wdzięczna za wskazówki! :)
Ach Zosiu uwielbiam Twojego bloga! Twoje przepisy wyglądają tak pysznie, wszystko jest bardzo dopracowane, a same zdjęcia już robią mi ogromnego smaka na te potrawy. Wspaniały pomysł na deser, koniecznie muszę go wypróbować. :)
Pozdrawiam
To musi być pyszne…
Zosiu, gdzie można kupić takie foremki/miseczki?
polecam Duka/ Ikea
dziękuje, znalazłam :)
Uwielbiam ten deser! Dowolne owoce plus kruszonka – rozkosz. Czasami dodaje też gałkę lodów waniliowych!
O, nie doczytałam przed napisaniem komentarza, że też wspomniałaś o lodach :DDDD
rzeczywiscie, tez nie zauwazylam tego zdania tak zabunkrowane :)
o fajny przepis
przepis fajny
Woooow :) świetny pomysł :) muszę w końcu skorzystać z Twoich przepisów (sesja już się kończy :D) kusi mnie indyjska potrawa, zwłaszcza na spotkania ze znajomymi :) Chyba nadaje się na miłe kameralne spotkanie :)
Na prawdę świetny pomysł!!;)
Ogólnie Zosiu na prawdę Cię podziwiam twoje przepisy są wprost genialne,uwielbiam gotować a Twoje przepisy zawsze mi się udają.
Bardzo dobrze opisujesz co po czym trzeba zrobić i bardzo pomagają zdjęcia które są dodawane w dużych ilościach.
Ogólnie dziewczyny brawa za stworzenie tego bloga; dziękuję Co za tak wspaniałe przepisy a Kasi za wspaniałe stylizacje i informacje o wyprzedażach w niektórych sklepach.
Jesteście super,tak trzymać!;))
Pozdrawiam was bardzo serdecznie dziewczyny !! ;D
woooww dzięki!! To bardzo miłe. Z pozdrowieniami z nad morza, Zosia
Wow Kobieto jak Ty Nas rozpieszczasz ;)
Cudowne ;*
PONAWIAM PROŚBĘ O ZAMIESZCZENIU INFORMACJI O ZAGINIONEJ KATARZYNIE
http://www.kasiakobiela.pl/
http://www.facebook.com/event.php?eid=242728365742086#!/event.php?eid=242728365742086
NIE JEST TO ŻADNA REKLAMA,PROSIMY TYLKO O ROZESLANIE INFORMACJI DALEJ W CELU JAK NAJSZYBSZEGO ODNALEZIENIA KASI, PONAD 40 TYS LUDZI STARA SIE POMOC RODZINIE KASI ,KTORA BARDZO SIE O NIA MARTWI.
POZDRAWIAM.
Zosiu musze przyznac (a wcale nie nalezalam do grona Twoich fanek – ) ze ostatnio jestem pod duzym wrazeniem Twoich przepisow – serio, kiedys wchodzilam bardziej ze wzgledu na stylizacje Kasi z ktorych staram sie jak najwiecej czerpac bo naprawde ma swietny styl a kacik kulinarny uwazalam za mniej udany …. no ale ostatnio naprawde super dania nam prezentujesz !!! wogole swietna z Ciebie dziewczyny – tak trzymajmy pa:)
hej Zosia:)
znam tem angielski przepis, ale jeszcze nigdy nie robilam go z brzoskwiniami i pomaranczami:)
Ostatnio robilam go z malinami, czarnymi jagodami i czeresniami:)
Dziś zabiera sie za Twoj przepis stundencji: tunczyk+cukinia+smietana+pasta:)
W tym celu mam cukinie z polskiej grzadki mojej mamy:))
Jakis czas temu zapytalam o forme do tarty czy mozna wyczarowac podbne cuda jak Ty robisz w formie do tarty silikonowej?
pozdrawiam serdecznie z Drezna:)
Weronika
Zosiu może czytasz teraz jakas fajna ksiazke ktra moglabys polecic?
Wybieram sie niedlugo w podrzo i zastanawiam sie co sobie kupic do czytania;)
pozdrawiam;)
deser zrobilam, moje kolezanki byly nim zauroczone;)
*podróż
mmm… może ten przepis też wykorzystam ;) jak na razie udało mi się zrobić tiramisu według Twojego przepisu jednak w trochę innej formie. A oto zdjęcie: https://picasaweb.google.com/r0s492/Roznosci#5623662492535335250
Jutro lecę do sklepu po foremki i robię ten deser..wygląda smakowicie! ;)
Wygląda pysznie !
P.S. spróbuj kiedyś zrobić kruszonkę ze smalcu ;) moim zdaniem o niebo lepsza
Ja również zrobiłam . Właśnie skończyłam jeść .
Nie da się opisać .
Ja swoje kokilki kupiłam w tesco ale dość dawno .
Teraz będę dodawała jeszcze jakieś inne owoce.
A ja właśnie dziś zrobiłam, wyszły mi podobno bardzo dobre (stwierdziłam po objadaniu sie mojej rodzinki) i żałowali że tak mało ;P
Mam pytanie gdzie kupiłaś te miseczki?
Chciałabym poprosić o umieszczenie przepisu na chili con carne, pozdrawiam!!
super przepis, w mojej wersji z wiśniami, agrestem i migdałami , podany na ciepło z lodami bananowymi :)
Zosiu, widzę ze inspiracją dla Ciebie był przepis w programie Kuchnia Nigelli, gdzie Pani Lawson miała truskawki od kruszonką.Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam .
Cześć :) Przepis wypróbowany – pychota. Jednakże uważam, że podana proporcja składników na kruszonkę dla 4 osób jest zdecydowanie zaniżona jeśli ma starczyć na kokilki o średnicy 11 cm. Z podanej przez Ciebie porcji wyszła mi kulka kruszonki o średnicy 3 palców, co po starciu starczyło na przykrycie dwóch kokilek. Musiałam dorabiać ciasta.Pozdrawiam!
właśnie zabieram się do roboty! mam nadzieję, że wyjdzie pysznie :))
a ja uwielbiam crumble z jeżynami… pycha !
przepis można znaleźć tutaj: http://nutmegandvanila.blogspot.com/2011/08/crumble.html
Czy można zrobić to w naczyniu żaroodpornym?
No pewnie!