Skip to main content

Coś na szybko? Chrupiące frytki z cukinii z parmezanem, czarnuszką i tymiankiem

*    *    *

Czy znasz to uczucie, kiedy masz ochotę przekąsić coś dobrego, ale ogranicza Cię czas? W takich momentach warto pójść na skróty. Chrupiące frytki z cukinii chodziły mi po głowie, ale myśl o mozolnym ich smażeniu, a później czyszczeniu całej przestrzeni wokół kuchenki sprawiła, że zrezygnowałam. Poza tym, jak mogę to unikam smażenia. A gdyby tak je upiec? Proszę bardzo! Myślę, że mogą zaskoczyć Cię swoim umamicznym smakiem, a zanurzone w śmietanowym sosie nabiorą jeszcze głębszego wyrazu.

Skład:

2 cukinie

ok. 60 g tartego parmezanu

6-8 łyżek mąki kukurydzianej

ok. 50 ml oliwy z oliwek

2 czubate łyżki czarnuszki

2 gałązki tymianku

sos:

ok. 250 g kwaśnej śmietany

1 łyżka pasty tahini

1-2 łyżki soku z cytryny

1-2 łyżki oliwy z oliwek

garść płatków chili

A oto jak to zrobić:

  1. Umytą cukinię kroimy na kawałki przypominające frytki. Przekładamy je do szerokiego naczynia, skrapiamy oliwą i obtaczamy w mące i parmezanie. Posypujemy czarnuszką i tymiankiem. Tak przygotowane frytki z cukinii rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C (opcja: termoobieg) przez ok. 15-18 minut. Od czasu do czasu warto delikatnie przewrócić frytki na drugą stronę. Przed podaniem doprawiamy solą i podajemy z sosem.
  2. Aby przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia się masy.

13 Odpowiedzi do “Coś na szybko? Chrupiące frytki z cukinii z parmezanem, czarnuszką i tymiankiem”

  1. Droga Zosiu,
    świetny pomysł na zdrową przekąskę! Robię też takie frytki z batatów (Kasia mnie kiedyś zainspirowała;-)) tylko bez panierki. Twoje z pewnością wypróbuję. Mniam😋 Zresztą piekarnik u nas jesienią hula prawie codziennie.
    Udanego tygodnia☀️
    Pozdrawiam serdecznie
    Marta🤓

  2. Zosieńko wypróbowałam. Extra przepis. dziękuję i ta czarnuszka doskonale podbiła smak.

  3. Zosiu, czy Ty dzisiaj może byłaś w klifie? Jesuuu jaka Ty jesteś wysoka i piękna :)))))))
    Mega miło mi się zrobiło.

    ania

  4. Przepis zapisany i czeka na długi weekend :) Gdzie można znaleźć takie fajnie drewniane michy?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.