Skip to main content

Czekoladowe brownie z płynnym środkiem, prażonymi orzechami pekan i musem śliwkowym

*     *     *

  Pamiętam ten kulinarny trend, który popierałam całym sercem, a mianowicie wrażenie niedopieczonego ciasta. Gdy sama po raz pierwszy zastosowałam to nowatorskie rozwiązanie w mojej kuchni, musiałam uprzedzić domowników, że to nie moja pomyłka, tylko nadążanie za kulinarną modą :) Dobrym dodatkiem do mocno czekoladowego smaku, będzie gałka lodów waniliowych lub mus śliwkowy którego przygotowanie potrwa kilka minut. Efekt może zaskoczyć niejednego wyrafinowanego cukiernika.

Skład:

Wegańskie brownie z prażonymi orzechami pekan i musem śliwkowym.

(forma do pieczenia o średnicy 22 lub 26 cm)

200 g mąki pszennej

140 g aquafaby, czyli wody po ciecierzycy (najlepiej po ciecierzycy ze słoika)

120 g cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki herbaty (może być cynamonowa, imbirowa lub klasyczny earl grey)

4 czubate łyżki kakao

szczypta soli

garść orzechów pekan

200 g gorzkiej czekolady

mus śliwkowy:

garść śliwek (ok. 8-19 sztuk)

1 łyżka cukru + 2-3 łyżki wody (lub więcej)

1 łyżeczka mielonego cynamonu

A oto jak to zrobić:

  1. Na rozgrzanej suchej patelni podprażamy orzechy. Odstawiamy. Odsączoną wodę po ciecierzycy (aquafabe) ubijamy mikserem do uzyskania gęstej piany. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  2. W szerokim naczyniu łączymy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy roztopioną czekoladę, cukier, kakao, herbatę i mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą aquafabe i prażone orzechy. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy do pieczenia. Brownie pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 25 minut*. Upieczone brownie podajemy z gorącym musem śliwkowym.
  3. Aby przygotować mus śliwkowy: obrane i pokrojone śliwki podsmażamy z łyżką cukru i cynamonem. Następnie dodajemy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 8- 10 minut, aż zmiękną.

*  ta wersja brownie jest z płynnym środkiem, jeżeli chcesz by było bardziej dopieczone, to wydłuż czas pieczenia o 5 minut i przykryj wierzch ciasta papierem do pieczenia.

naczynia ceramiczne – AOOMI

{współpraca reklamowa}

30 Odpowiedzi do “Czekoladowe brownie z płynnym środkiem, prażonymi orzechami pekan i musem śliwkowym”

  1. Czekałam na ten przepis Zosiu, widziałam zdjęcia na instagramie. Już nie mogę się doczekać aż go wypróbuję. Wygląda obłędnie.

    Pozdrawiam

    • Kingo, dziękuję za wiadomość! Mam nadzieję, że przepis wpadnie Ci w oki❤️

    • Przepis wypróbowany. Polecam każdemu. Pycha!
      Więcej wegańskich/wegetariańskich przepisów poproszę. :)

      Uściski z Warszawy.

      • Kingo ale cieszę!!!! Serdecznie Ci dziękuję i tak, na blogu będzie więcej wegańskich/wegetariańskich przepisów!
        Uściski!

  2. Super Zosiu, że weganizujesz przepisy ♥️Robiłam wegańskie brownie na bazie ciecierzycy i mielonych orzechów, a takiego przepisu nie znałam. Z przyjemnością wypróbuję 🙂

  3. Pamiętam bardzo podobny przepis Nigelli na gruszki w cieście czekoladowym – ten sam poziom czekoladowej intensywności przełamanej lekkością owoców. Coś pysznego!

  4. Zosiu, czy naprawdę w tych naczyniach da się piec? :o który to dokładnie rodzaj talerza?

  5. Zosiu, czy na prawdę w tych naczyniach da się piec? :o który to dokładnie rodzaj talerza?

  6. Zosiu,

    Nie można ludziom takich rzeczy czynić. I jak ja mam teraz tego dzieciom nie upiec? :⁠-⁠)

  7. Zosiu wyglada cudnie. Zrobię na pewno. Może głupie pytanie ale czy zamiast aquafaby mogę użyć białka? Jeśli tak to w jakiej ilości?

  8. Zosiu, szczególnie cieszy mnie to, że jest to przepis wegański! Mam alergię na mleko, więc niestety wiele podobnych ciast muszę sobie odmówić. Cudownie, że to już nie takie nietypowe zastępować produkty w dość klasycznych przepisach :) Także dziękuję i na pewno skorzystam! :)

    • Patrycjo, cieszę się bardzo, że ten kierunek Ci się podoba! Zdecydowanie będzie takich przepisów więcej👋🔥

  9. Cześć Zosiu,
    jakich innych orzechów można użyć w miejsce pekan?
    Pozdrawiam:)!

  10. Zosiu, czy piekłaś to ciasto w naczyniu “plater” bo szukam na stronie AOOMI i nie jestem pewna :(

  11. Zosiu,zrobiłam wczoraj,i wyszedł…idealny zakalec. Składniki były w temperaturze pokojowej, wszystko zgodniez przepisem, ciasto nawet studzilam przy uchylonych drzwiach kuchenki. Co poszło nie tak?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.