Skip to main content

,,(…) easy like Sunday morning” 01.01.2012!

Banana Split

Skład:

2 banany

4 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

garść prażonych płatków z migdałów

1-2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek

 A oto jak to zrobić:

1. Banany obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy jogurt grecki oraz konfitury. Na końcu posypujemy gorącymi, prażonymi płatkami z migdałów.

35 Odpowiedzi do “,,(…) easy like Sunday morning” 01.01.2012!”

  1. Haha i mam pyszne śniadanko na słodko! Zosiu, jak minął Sylwester? :) Dziękuję za przepis na rogaliki z ciasta francuskiego, królują u mnie i przez te wszystkie żarłoki muszę dziś znów upiec :))

  2. Po pierwsze – życzę Ci, Zosiu, aby ten Nowy Rok przyniósł mnóstwo nowych pomysłów i inspiracji kulinarnych. Żeby życie miało smak pysznego kulinarnego dania – gdzie jest łyżka spokoju, pół szklanki cierpliwości, dwie garście szczęścia, pół kilograma miłości a wszystko to okraszone uśmiechem i radością czerpaną z każdego nadchodzącego dnia. Trochę pieprzu – który ubarwia życie, trochę mięty dla orzeźwienia, niezbyt dużo cukru – bo to czasem mdli i troszkę cytryny – która neutralizuje smaki i pozwala na świeże spojrzenie na… wszystko :) Umiejętności łączenia smaków Ci życzę – oby w tym Nowym Roku 2012 – udawało Ci się to tak CUDNie jak w kuchni :)

    Po drugie – a tego to życzę już chyba sobie – żeby nigdy nie zabrakło Ci zapału i chęci do tego, by raczyć nas swoimi przepisami :)

    Pozdrawiam,
    Marta

  3. Mniam :)

    Niech się spełnią wszystkie życzenia,
    te łatwe i trudne do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i te małe,
    te mówione głośno lub wcale.
    Niech się spełnią te wszystkie krok po kroku,
    niech się spełnią w Nowym Roku!

    Wszystkiego dobrego w 2012!
    Pozdrawiam

  4. Witam!
    Takie proste! I pewnie smaczne.

    Zdałam sobie właśnie sprawę jak to ja dawno nie jadłam bananów. Ale mam w tym tygodniu robić coś z bananami, także już się nie mogę doczekać :)

    pozdrawiam

  5. proste, słodkie, kuszące ale także sycące śniadanko na leniwy poranek noworoczny :) szczęścia w nowym roku i mnóstwa pyszcznych przepisów i wypieków :)

  6. chyba to śniadanie na inny dzień niż na 1.01. poza tym bardzo wartościowe śniadanie…zemdlić może….na deser ok ale nie na śniadanie które powinno być najbardziej wartościowym posiłkiem dnia…

  7. Pycha! Sama często zjadam, ale zastępuję konfitury miodem. To wersja grecka z programu o podróżach ;-) Właśnie cały sekret w tym, że to wcale nie jest przesiąknięte słodyczą, a naprawdę syci, jest zdrowe i dodaje energii. Można wsypać łyżeczkę otrębów, jeśli ktoś lubi :-)

    Noworocznie życzę aby nie kończyły się pomysły na pyszności, którymi nas raczysz :-)
    Przyznam się tutaj, że nie lubię jeść, co wywołuje zdziwienie w otoczeniu, a dla mnie jest zjawiskiem naprawdę uciążliwym! ;-(
    Jednak ochoczo zaglądam na ‘makecooking’ bo jest to dla mnie wielka inspiracja, zaraz obok egzotycznych przepisów, które codziennie dostaję w mailach od siostry ;-)
    Przy okazji składam więc podziękowania za tę otwartość i przyjazność kulinarną, która naprawdę pomaga!
    Dzięki Ci, Zosiu! :-)
    Just.

  8. o rety… wspaniale, wspaniale rozpoczynasz ten Nowy Rok!
    zupełnie jak deser xd

  9. Zosiu kochana, dzisiaj dostałam od Ciebie paczkę- super te naczynia!
    wszystkim bardzo polecam. I jaki miły gest z tą kartką!

    dziekuję i życzę wspaniałego nowego roku!
    A.

  10. Witam,

    Dziękuję za szybkie zrealizowanie mojego zamówienia. Polecam sklep makecookingeasier.shop.pl!!!

  11. mmm pysznie wygląda :) ja właśnie zrobiłam koktajl bananowy a następnym razem wypróbuje Twoje połączenie smaków :)

  12. Uwielbiam takie śniadanka :)
    Zosiu na sylwestra przygotowałam kilka Twoich przepisów :) Tiramisu, kruche ciasto z kajmakiem, tartę z boczkiem i cebulką oraz sałatkę Cesar , wszystkie udane i genialne, było jeszcze wiele innych smakołyków, ale te zdominowały imprezowiczów :) Dzięki za takie sprawdzone przepisy :)
    Polecam parówki w cieście francuskim z suszonymi pomidorami i serem mozzarellą;) też smakowały
    Pozdrawiam
    Marzena

  13. Zosiu pysznie! Zaraz idę przyrządzić takie śniadanie i pyszną latte. Bardzo lubię Twoje przepisy, zachęcają mnie do nowych kulinarnych poszukiwań – lubię eksperymenty :) Czasem gdy chcę zmienić “smak” zaglądam na Twoją stronę i jak znalazł. Tylko dlaczego nie mogę znaleźć tu tego fantastycznego przepisu na krewetki z limonką i orzechami, które jest na stronie Kasi? Czemu przepisy nie są w jednym miejscu? :( Uwielbiam to połączenie – znakomity jest też sos z prażonymi orzechami, papryczką, limonką, trawą cytrynową, czarnuszką i mleczkiem kokosowym. Też bajeczne połączenie.
    Pozdrawiam :)

  14. Ooopsie! Właśnie widzę te smakowite krewetki na Twojej stronie, ukryły się przede mną – niedobre! :)
    Jeszcze raz pozdrawiam, radości w Nowym Roku i samych udanych impresji kulinarnych!

  15. Zosiu a co polecasz na urodzinowy obiad i urodzinowe ciasto?:) Dodam, ze mam urodziny w tym miesiącu więc ciężko z niektórymi produktami ale chciałabym zaskoczyć rodzinkę czymś ciekawym :)

  16. i love your blog. your photos are wonderful. i am just trying to learn polish and well also cook – so i figured what better way than to start by translating polish cooking blogs. i would love to know how to make VERY authentic pierogi z meat.

    lovely job.

  17. pyszne, sycące i zdrowe śniadanie! właśnie je wypróbowałam i polecam wszystkim.
    pozdrawiam:)

  18. Sprezentowałam sobie dziś takie śniadanie :) Pyszności! Nie sądziłam ze naturalna słodycz banana będzie tak współgrać ze smakiem jogurtu greckiego.
    Dziękuję ze inspirację!
    Całuję i pozdrawiam :)

  19. Zrobiłam sobie dzis na śniadanie, bo tak mi sie przypomniał ten przepis :)) Tylko konfiturę porzeczkową zamieniłam na brzoskwiniową. Pychotka :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.