Skip to main content

A może babka z żurawinami i śnieżnobiałym lukrem na świąteczne drugie śniadanie?

Skład:

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

50 g masła 

1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy + 1 łyżka startej skórki z pomarańczy

garść świeżej żurawiny pokrojonej na połówki

kruszonka:

1/2 szklanki mąki

2-3 łyżki masła

garść orzechów włoskich

lukier:

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka mleka

A oto jak to zrobić:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. Jajka ucieramy z cukrem do białości. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy oraz startą skórkę pomarańczową.

2. W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kawałki masła i ucieramy masę palcami. Następnie dodajemy masę jajeczną i całość miksujemy. Na końcu dorzucamy pokrojoną na połówki żurawinę. Tak przygotowane ciasto przelewamy do keksówki (o długości ok. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę zagniatamy i kruszymy na wierzchu ciasta. Keksówkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 min.

3. Aby przygotować lukier: W małym garnuszku łączymy cukier puder i dodajemy mleko. Lekko podgrzewamy stale mieszając. Ciasto wyjmujemy po ostudzeniu i dekorujemy lukrem.

Wspaniale smakuje ze szklanką ciepłego mleka!

55 Odpowiedzi do “A może babka z żurawinami i śnieżnobiałym lukrem na świąteczne drugie śniadanie?”

  1. Zosiu, czy swieza zurawine nalezy w jakis specjalny sposob przygotowac do uzycia? Słyszalam rozne opinie dot. wlasnie uzywania swiezej zurawiny i nie wiem czy sa prawdziwe

  2. Uwielbiam i babki i żurawinę, więc takie połączenie jest strzałem w dziesiątkę. W Twoim wykonaniu wygląda bardzo smakowicie! Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt!!

  3. Zosiu dziękuję Ci za ten przepis! Jak tylko wrócę do domu (aktualnie jestem w Krakowie na studiach) od razu zabieram się za pieczenie tej babki! Świetny pomysł
    Pozdrawiam ;)

  4. Zosia,
    a jak sytuacja za oknem?w Warszawie 12 cm śniegu!!!
    jak zima w Trójmieście?
    pozdrawiam przedświątecznie
    Kasia

    • wowww ile śniegu! U nas niestety kicha- w chwili obecnej odwilż, ale podobno mają być zaspy na Święta! :DD

      Z pozdrowieniami świątecznymi!
      Zosia

      • u nas ma być plucha na Święta…ale za oknem mamy cudnie!
        życzę śniegu zatem:-)
        świąteczne uściski!
        Kasia

  5. Witaj Zosiu,
    baba wyglada bardzo apetycznie. Na pewno sprobuje :-) mam tylko jedno pytanie, czy mozna uzyc suszonej zurawiny?
    pozdrawiam

  6. Za żurawiną nie przepadam, ale chętnie zastapię ją czymś innym ;) Plecam KONKURS na moim blogu- lexieloveyou.blogspot.com

  7. Zosiu, a skąd masz ten piękny lampion w renifery? Gdzie można go nabyć?

    Pozdrawiam Cię świątecznie!

  8. Nie przepadam za babkami, ale ta wygląda bardzo apetycznie. :)) Do tego jeszcze owocowa herbata albo kakao i jestem w niebie. :D

    Pozdrawiam

  9. Witaj Zosiu,

    Mam do Ciebie życzenie Świąteczne:) Czy jest szansa, że jeszcze do Świąt zamieściłabyś przepis na ciasto marchewkowe z lukrem? Jestem wielką fanką tego ciasta, a najlepsze jakie jadłam było w Starbucks’ie. Twoje przepisy do mnie zawsze przemawiają, więc i tu na pewno masz jakiś świetny i przede wszystkim sprawdzony przepis.

    Bądź dla mnie Świętym Mikołajem:)))

    Pozdrawiam i życzę Wspaniałych Świąt!
    Karolina

  10. Zosiu czekamy na świąteczne zdjęcia Twojej córci :)
    A przepis interesujący, na pewno pojawi się w mojej kuchni :)
    Pozdrawiam serdecznie!

  11. Zosiu, rewelacyjne przepisy!!

    prosze doradz, co moge kupic facetowi na Świeta?! nie wiem …:(

    Zdrowych Spokojnych Świat, w gronie najblizszych! :)
    Pozdrawiam
    Natalia

  12. uwielbiam żurawinę w każdej postaci, więc chyba skuszę się i przygotuję taką babkę, wygląda bardzo kusząco :))

    pozdrawiam z Poznania, u nas brak śniegu :((

  13. Cześć Zosiu, ostatnio zrobiłam ta boska babke z twojego przepisu i pomimo tego ze nie miałam świeżej zurawiny lecz mrozona to wyszła nieziemska..Pekany dałam do środka :)
    Powiedz mi prosze gdzie teraz w trojmiescie dostałeś świeża zurawine?
    Pozdrawiam jako koleżanka z jednej klasy z podstawówki ..;)

      • Dokładnie tak była Eliza S. :-) teraz już Eliza C.
        Bardzo często zagladam na twojego bloga po inspiracje i bardzo Ci kibicuje.
        Wesołych świat Zosiu…

          • Gdybyś chciała się trochę zrelaksować to zapraszam do mojego małego day spa ThaiRai w Gdyni ;))

            p.s właśnie znów pięke babkę , ale niestety nawet mrożonych żurawin już nie dostałam.. musze użyć suszonych..

  14. Zosiu, moje pytanie zupełnie nie-kulinarne :) Czy zdradziłabyś jakiej firmy masz oprawki? Szukam czegoś własnie w takim stylu. Pozdrawiam świątecznie:) Martyna

  15. Hej Zosiu,

    bardzo lubię Twoje przepisy:) Są klarowne w czytaniu i robieniu oraz są przepyszne. Szczególnie ciasto marchewkowe i tarta cytrynowa:)

    Zainspirowałaś mnie, aby w końcu umieścić w internecie swoje przepisy na słodkości z czekolady:) Dzięki i pozdrawiam:) Wesołych, zdrowych, pogodnych i pełnych czekolady świąt;)

  16. Zosiu uwielbiam tu zaglądać. Wiem że nie wstawiasz nowych przepisów z prędkością światła (co rozumiem) ale i tak uwielbiam oglądać choćby po 30 razy te które już są. Widać Twoją miłość do gotowania oraz do zjadaczy Twoich wyrobów.
    Wesołych Świąt.

  17. Hmmm, jak to powiedział mój Mąż po wszamaniu 3 kawałków: “Jedno z najpyszniejszych ciast, jakie w życiu jadłem”. Fantastyczne połączenie smaków, nieskomplikowany przepis, boski smak. No i ten aromat pomarańczy… Już tylko wspominam, bo pochłonęliśmy całą babkę ;)

  18. Zosiu, miałam dziś robić tę pięknie wyglądającą babkę, ale zrobię ją jednak jutro :) Dziś babeczki, rafaello i sernik przekładany masą krówkową :)

    Życzę Ci zdrowych, wesołych, pogodnych, ciepłych, radosnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia!

    Pozdrawiam,
    Natalia

    • dziękuję dziękuję!
      Udanych wypieków- brzmią wyjątkowo kusząco i wszystkiego co najlepsze na Święta i Nowy Rok 2013 :)

      Zosia

  19. ZOSIU,
    Babka wyszła rewelacyjna – dodałam tylko suszone żurawiny. Mimo to znika w zastraszającym tempie.
    Dziękuję za wspaniały przepis.

    Wszystkiego dobrego na Święta dla Ciebie i wszystkich Twoich bliskich!
    Aga

  20. Genialna! upiekłam, zniknęła w 3ipół minuty, po czym usłyszałam: drugiej nie ma? to wzięłam i upiekłam drugą:D PALCE LIZAĆ!

  21. Zosiu, nie mogę się doczekać Twojej książki kucharskiej:) kiedy w końcu się pojawi??
    Z pozdrowieniami
    Wrocław

  22. Zosiu, w dniu dzisiejszym w mojej kuchni pojawiła się babka z żurawiną wg przepisu z Twojej strony. Wypiek bardzo udani i przepyszny! Będzie wyśmienity na śniadanie, jeśli…doczeka rannej pory;) Dziękuję za przepis, który już został przez mnie zachomikowany;) Coś wspaniałego! Pozdrawiam;)

  23. Przepis na babkę wyśmienity! Zamiast świeżej żurawiny dodałam suszonej, wcześniej obtoczonej w mące, żeby nie opadła. W prostocie siła. Brawo Zosiu:-)

  24. Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very useful information specially the last part :) I care for such info much. I was looking for this certain info for a very long time. Thank you and good luck.

  25. Twoja babka robi furorę przy każdej okazji… czy to świąteczny czas, czy zlot przyjaciół a nawet podczas kolacji z kolegami z pracy… Jest pyszna! Dziękuję i będę ją polecać każdemu :)

  26. Nice blog site right here! And your web page lots right up polish stainless steel quickly! What exactly number are you the use of? Can I get those online url on the host? I wish my personal web site filled up as rapid because your own house lol

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.