Końcówka maja, bzy już przekwitły ale pojawiły się na straganach piękne, dorodne truskawki. Dzisiejszym wpisem chciałaby zatrzymać ten najpiękniejszy miesiąc w roku i celebrować go jak najdłużej. Jeśli jeszcze nie wiecie co upiec na Dzień Mamy, to ten sernik z truskawkami z pewnością będzie dobrym wyborem. Idealnie mokry, kremowy i co najważniejsze nie za słodki. To, co pieczemy?
Skład:
spód ciasta i kruszonka:
150 g masła
300 g mąki
20 g cukru
1 łyżka wody
masa twarogowa:
ok. 450 g twarogu
220 ml kwaśnej śmietany 12 %
200 g jogurtu naturalnego
4 jajka
1/2 szklanki cukru
ok. 400 g świeżych truskawek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
A oto jak to zrobić:
- Aby przygotować kruchy spód: w szerokiem naczyniu łączymy mąkę z masłem i cukrem. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy łyżkę wody. Z powstałego ciasta ucinamy 1/4 i schładzamy w zamrażalniku, na parę minut. Pozostałym ciastem wykładamy natłuszczoną formę do pieczenia i przelewamy masę twarogową. Dodajemy truskawki (patrz na zdjęciu), a na wierzch ścieramy na dużym oczku zmrożone ciasto, przeznaczone na kruszonkę. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez godzinę. Po upieczeniu studzimy, a następnie schładzamy w lodówce na min. 2 godziny.
- Aby zrobić masę kremową: w szerokim naczyniu ucieramy twaróg, śmietanę, jogurt, cukier oraz esencję waniliową. Gdy masa nabierze gładkiej konsystencji, dodajemy jajka i łączymy do połączenia się składników.
Zosiu, wygląda to nieziemsko😍 i sernik wydaje się bardzo kremowy. Mniam😋 Spadłaś mi z nieba z tym przepisem. Planowałam kupić jutro truskawki na targu i upiec ciasto na Dzień Mamy. Już wiem jakie. Dziękuję♥️
Pozdrawiam z południa PL,
Marta
PS. A kto dla Ciebie piecze ciasto na Dzień Matki, Zosiu? Domyślam się😉
Zrobiłam już 🥰 bardzo dobry ale ciasto z dołu się nie upiekło więc musiałam ,,oderwać” ( wiwat sprytna mamcia).
Zosieńko, upiekłam. Cudowny smak, dziękuję Ci za kolejny wspaniały przepis :*
AAAAA dziękuję za poranne wieści, bardzo się cieszę i życzę cudownej niedzieli!
Zosiu! Właśnie wstawiłam do piekarnika, trzymaj proszę kciuki :*
Trzymam, trzymam! Jak znajdziesz wolną chwilkę, to daj znać, czy wyszło :-)
Cudowny! Zawsze robiłam sernik na zimno z truskawkami, takiego pieczonego nie robiłam, czas zrobić!
Zosiu, czy można ten sernik zrobić bez spodu?Pozdrawiam!
Zosi jaki to rozmiar foremki? Pozdrawiam!