Kruche. W smaku maślane z wyczuwalną skórką z mandarynki. Cynamon też daje o sobie znać. Samo przygotowanie ciasta nie wymaga dużego poświęcenia czasu, bo milej jest poświęcić go na wspólnym dekorowaniu. Kto chętny na wypróbowanie przepisu? Z przyjemnością obejrzę Wasze dzieła na instagramie – możecie otagować swoje zdjęcie @makecookingeasier_pl
Miłego czasu przy pieczeniu!
* * *
Skład:
(przepis na ok 15-18 pierniczków)
100 g masła
75 g brązowego cukru
1 łyżka miodu płynnego
1 roztrzepane jajko
200 mąki
1 łyżka mielonego cynamonu
otarta skórka z 1 mandarynki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
do dekoracji: 1 białko
1 szklanka cukru pudru
A oto jak to zrobić:
1. Masło ubijamy z brązowym cukrem na puszystą masę. Dodajemy roztrzepane jajko, cynamon, miód, otartą skórkę z mandarynki i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i zagniatamy kulę. Ciasto owijamy w lnianą serwetę i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy za pomocą foremek kształtne pierniczki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 10-12 minut.
3. Aby zrobić lukier: ubijamy białko, a pod koniec dodajemy cukier puder i miksujemy na gładką masę, tak by uniknąć grudek. Pierniki dekorujemy lukrem.
Komentarz: Przed nakładaniem lukru poczekajmy, aż pierniczki ostygną. Żeby wykonać cienki szlaczek z lukru, napełniłam zwykłą strzykawkę lukrem. Zamiast srebrnych kuleczek, proponuję cukierki M&M, wiórki kokosowe lub pokruszone cukierki (tutaj podobny mój przepis). Ciasto na pierniczki jest dość maślane, warto więc od razu wycinać pierniki na papierze do pieczenia – nie musimy ich już ponownie przenosić na blachę. Udanego pieczenia!
W wolnej chwili zapraszam również na mój profil na Instargramie
o rajciu! Ja już czuje przez ekran ten zapach :))))
Ale nastrój świąteczny! Zosiu mogę być Twoim pomocnkiem w kuchni? Tam jest taaak pięknie :D
Ja chcę taaaki mikser! On jest taki śliczny, Zosiu gdzie można go znaleźć?
p.s. wczoraj kleiłam z córeczką Twój domek. Wyszedł nam wspaniały. Dziękujemy za przepis.
No właśnie, Zosieńko! Ja też bym chciała żeby mój MIkołaj taki mi sprawił :-)0
Proszę bardzo: (http://www.sencor.pl/robot-kuchenny/stm-3014rd)
Zosiu, a jak ten mikser sprawuje się w porównaniu z Twoim Kitchen Aid?? Przeczytałam wiele niezbyt pochlebnych opinii na temat tanśzych odpowiedników KA i teraz już sama nie wiem, czy zdecydować się jednak na większy wydatek, ale mieć pewność, że kupuję mikser na lata, czy może warto zaryzykować z tańszym. Wiadomo, nie chcę mieć w kuchni fajnego gadżetu do ozdoby, ale maszynę, która na prawdę spełnia swoje zadanie… Będę niezmiernie wdzięczna za Twoją opinię :) Wesołych Świąt Zosiu!!
P.S. Dzisiaj robię pierniczki z tego przepisu ;)
mmm :) już wiem jakie pierniczki zrobię w tym roku. :0 mam piec jutro, więc przepis jak znalazł! Jak zawsze cudne zdjęcia :) uścisków moc
Super:),ale rozbawił mnie taki czyściutki mikser po wyrobieniu ciasta wygląda to tak jakbyś go umyła i ułożyła tam ciasto:)
Ślicznie (:
No dla mnie bomba- zdjęcia mistrzostwo!
Czy to jest Mikser KitchenAid Classic? Wygrałaś Zosiu konkurs organizowany przez dżem łowicz?
… chciałabym wygrać :)
Zosiu, ciastka w piekarniku:-)
mniam!
Robilam ciastka z poprzedniego przepisu i ta masa tak pięknie się laczy , ze rzeczywiście wygląda to tak jakby misa była umyta :)
Zosiu, a może masz jakiś przepis na czarodziejski pasztet ?:)
Wczoraj piekłam korzenne ciastka z Twojego zeszłorocznego przepisu. Czy te są podobne w smaku do tych zeszłorocznych? I jak długo mogę je przechowywać?
Zosiu, wlasnie pieke, ale co z miodem? W ktorym momencie dodac, bo przed wlozeniem do lodowki moje ciasto jest juz samo w sobie wilogtne i klejace? Pozdrawiam
Piękny, świąteczny nastrój w Twojej kuchni. bardzo mnie intryguje ta choinka w tle – czy gdzieś można taką kupić?
Choinka pochodzi z Tchibo z zeszłorocznej kolekcji :) Pozdrawiam ciepło!
witam,
ja jeszcze nie wiem z którego przepisu zrobię pierniczki, ale domek właśnie “buduję”. Ignaś wybrał najlepszą opcję pomocy dla mnie.. kiedy piekłam ściany on smacznie spał, ale załapał się na lizanie lukru :) zresztą robiłam go dwukrotnie, bo pierwszy za bardzo spływał i nie chciał twardnieć, więc musiałam poprawiać.
a w klejeniu ścian pomagał mi mąż…pozostał nam jeszcze dach, tylko trochę podeschnie. mieliśmy niezły ubaw :)
polecam każdemu :)
a przy wałeczkach uczyłam się cierpliwości…he
a i mąż stwierdził, że chyba mam za dużo czasu wolnego, że się tak bawię :) :)
Polecam spróbować !
Jaaak miło! Cała Rodzina gotuje! Dziękuję serdecznie za wiadomość i pozdrawiam świątecznie! :*
Zosiu, czy te pierniczki powinny “poleżeć” przed świętami czy mogę je zrobić 2 dni przed Wigilią?
Pierniczki są dość kruche i maślane, więc nie trzeba ich piec z wyprzedzeniem :)
Dziękuję bardzo za odpowiedź! :)
czy można je zrobić dzień przed Wigilia??
Zosiu,
Mogłabyś powiedzieć, czym ten przepis w smaku różni się od zeszłorocznej propozycji? Cieżko mi teraz zdecydować, który przepis wybrać :)
Pozdrawiam serdecznie!
Zeszłoroczna wersja jest z dodtakiem kakao – te są bardziej maślane z wyczuwalną skórką z mandarynki :) Pozdrawiam ciepło!
Witam serdecznie, jestem tu pierwszy raz i bardzo spodobała mi się Pani strona kulinarna.Mam pytanie gdzie Mogę znaleźć zeszłoroczny przepis na korzenne pierniki z kakao?z góry dziękuje za odp. Pozdrawiam i życzę Pani i Wszytkim kuchareczkom Wesołych Świat!
oj a co się stało z twoim pięknym KA? :) choć ten mikser pięknie wpasowuje się w świąteczny klimat :)
Też jest :)
Zosiu, zrobiłam pierwsze na próbę – wyszły idealne! Zamiast cynamonu użyłam przyprawy do piernika Kamis. W tym roku może już nie zdążysz, ale w przyszłym… pomyśl o wersji z polewą czekoladową ;)
Super- dzięki za wiadomość. Fajnie, że wyszły idealne :-) … dzięki za pomysł z polewą czekoladową!
Zosiu, czy mogłabys napisać jak ma się ten robot do kitchenaid artisan 5? Jeśli sie nie mylę miałaś chyba (artisana 7)
Mam kupic wlasnie 5, ale cena tego jest bardzo bardzo zachęcająca ;)
PS Twoje przepisy są najlepsze i zawsze wychodzą, zadęcia… Cudo :)
Zosiu, będzie jeszcze przed świętami jakiś przepis na ciasto świąteczne i jakieś mięso?
… hmm mięso, a co konkretniej :>?
Jakaś propozycja na świąteczne śniadanie lub uroczysty obiad ? Może Twój przepis na świąteczną kaczkę pieczoną oczywiście w całości, albo…. sama nie wiem :) Liczę na Ciebie :)
Dzisiejszy wieczór pachnie piernikami i ciastkami korzennymi! Zgrałyśmy się telepatycznie – i u mnie zagościł przepis na świąteczne pychotki :)
http://marta-nefertari.blogspot.com/2014/12/ciastka-korzenne.html
Pozdrawiam ciepło!
;-)
ile pierniczków wyjdzie?? ;)
Uwielbiam pierniczki,ale napisane jest z przyprawami korzennymi, a w przepisie sam cynamon-tak ma być? Bo trochę ubogo w aromacie wtedy?
Witam Zosiu,
napisz proszę na ile mniej więcej pierniczków jest przepis bo nie wiem czy robić od razu potrójną porcję? :)
miłego dnia i pozdrowienia z wejherowa!
Wita serdecznie! Z podanych składników wychodzi mniej więcej 15-18 pierniczków – wszystko oczywiście zależy od wielkości foremek :-) Ale są naprawdę pyszne!!! :-)
dziękuję moja droga! gdybyście byli przejezdni zapraszamy! Marysia chętnie pobawi się z Haneczką i popichci, są rówieśnikami:)
miłego wieczoru:)))
Fajny przepis, może na następne święta go wykorzystam, bo w tym roku już głodomory zaklepały sobie stertę pierniczków z kakao :)
według tego przepisu są robione http://kuchniapysznosciowa.blogspot.com/2013/12/162-mieciutkie-pierniczki-kakaowe.html
Zosiu, możesz wyznać skąd masz ten piękny blat w kuchni? jeżeli jest to blat dębowy z ikei to słyszałam, że strasznie się brudzi tj. pozostają na nim plamy np. po białku z jajek które są nie do usunięcia.Możesz się wypowiedzieć w tej sprawie? doradzić ? :)
Zosiu dlaczego ani Kasia ani Gosia nie były na premierze twojej ksiaki?
Świetny pomysł! Coś czuję, że w czwartek będę się nimi zajadać :)
Świetna foremka reniferka, będę wdzięczna za informację gdzie taką znalazłaś :)
IKEA
Właśnie robię domek i zastanawia mnie jedno… mają być dwie łyżki sody czy dwie łyżeczki?
Dzien dobry Zosiu,
Wiem ze pewnie przedswiateczeny natlok pracy panuje i u Ciebie szczegolnie ze dla nas wymyslasz nowe przepisy, jednak gdyby moja prosba nie zaginela posrod wielu bylabym szalenie wdzieczna, mianowicie czy moglabys w skrocie podpowiedziec mi czy dobrym rozwiazaniem byloby aby skusic sie na zkup tego cudnego urzadzenia Sencor czy tez cierpliwie oszczedzenia na KitchenAid’a ?
Z gory serdecznie dziekuje i zycze spedzonych bez pospiechu Swiat !
K.
Zosiu! Co się stało z Kitcheidem??? Dawno do Ciebie nie zaglądała, wchodzę, a tu taaaaka zmiana??
o!
zastanawilam sie nad pierniczkami na ten rok:) skorki z pomaranczy nie lubie w ciastkach…ale moze mandarynka robi inny efekt smakowy?! chyba sprobuje, mam nadzieje, ze jeszcze nie jest za pozno:)
Czy zamiast masła można użyć margaryny?
Ciasteczka kompletnie nie wyszły. Nie mam pojęcia dlaczego, bo zrobilam wszytsko tak jak w przepisie. Ciasto nie stworzyło jednej masy, po godzinie w zamrażarce wciaz bylo klejące, a pierniczki nie dały sie uformować. Bardzo mi smutno ;(
ajjaj to niedobrze! W takiej sytuacji dodaj oprósz ciasto odrobiną mąki. Pozdrawiam ciepło i mam nadzieję, że jeszcze nie zapóźno … :)
Zosieńko, pierniczki rozeszły się od razu po wyjęciu z piekarnika. Najlepsze jakie kiedykolwiek przyrządziłam. No po prostu bomba.
Ja musiałam trochę więcej mąki dodać niż w przepisie( pewnie źle przekroiłam masło:)) Wyszły pyszne. Zaraz będę je ozdabiała. Polecam
Zosiu! Wczoraj zrobiłam pierniczki, są przepyszne. Wyszło mi więcej niż podałaś w przepisie bo miałam małe foremki…ale i tak już prawie ani śladu po piernikach…więc czeka mnie jeszcze jedna tura;) Dziękuje za przepis i życzę Tobie i Twojej rodzinie zdrowych i wesołych świąt, bo smaczne w Twoim domu będą na pewno;)
Droga Martyno! Dziękuję Ci serdecznie za wiadomość…. bardzo się cieszę, że się udaly i zasmakowały Tobie :-) Wszystkiego co najpiękniejsze na Święta dla Ciebie i Twoich bliskich :****
mam pytanie odnosnie lukru z bialek – zawsze slyszalam, ze nalezy unikac surowych bialek, czy to juz nieaktualne?
Zawsze warto sparzyć jajko wrzątkiem i by zminimalizować jakiekolwiek ryzyko :)
Witam Zosiu ;) Czytelniczką MLE jestem od początku istnienia bloga, tam Cię “poznałam”, teraz przeniosłam się też tutaj, bo widzę, ze dużo więcej tu Twoich przepisów,a jutro przyjeżdża przyjaciółka z wizytą i mam zamiar upiec te pierniczki :) (a przy okazji, poszperać co tu jeszcze ciekawego i łatwego do zrobienia:)) a że jestem kompletną fajtłapą w kuchni, to mam nadzieję, zę mi wyjdą! :-)) Stąd moje pytanie Zosiu – jaką konkretnie mąkę miałabym użyć? Taką do ciast, pszenną.. hm.. kompletnie się nie znam, a zależy mi by wyszły :) Będę dlatego wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam ciepło!
Kamila
PS/ Szczerze gratuluję książki!! :-)
Kamilo! Bardzo się cieszę z Twojej wizyty na MCE :-) W kwestii mąki do pierniczków, to proponuje użyć zwykłej mąki tortowej :) Jeżeli ciasto tuż przed formowaniem pierniczków, będzie zbyt miękkie (a w komentarzach widzę, że pojawił się u niektórych ten problem) to oprósz lekko ciasto mąką. Pozdrawiam świątecznie i trzymam kciuki! Zosia
O taka zwyczajna tortowa jest ok tak? http://www.bdsklep.pl/basia-1kg-maka-tortowa-extra-typ-405,id-37926
Dziękuję Zosiu!! Już kiedyś, od czasu do zcasu, wchodziłam na Twojego bloga, ale że jestem jak wcześniej pisałam słaba “w te klocki” to dlatego tak rzadko :-D Ale chcę się nauczyć robić w kuchni coś więcej, fakt zostania niedawno żoną zobowiązuje :-D
Zosiu, czym zrobiłaś takie przepiękne dekoracje z lukru, ja co roku się staram, ale nigdy takie ładne;(
Pozdrawiam świątecznie!
Zosieńko, napisz proszę jak długo i w czym je można przechowywać. Pozdrawiam cieplutko:)
Ostatnia partia pierniczkow w piekarniku, są super! Jutro będę dekorowac wiec szału ciąg dalszy. W tym roku świetą muszę ogarnąć sama bo mama mi się rozchorowała na grypę… Trzymaj za mnie kciuki! Jutro na tapecie sernik i ciasto czekoladowe z twojej książki!
Jak cudownie ustrojone !:O
Ciasto elastyczne, miękkie, ciasteczka kruche i pyszne, jednak musiałam dodac o wiele więcej mąki.
Witam. Czy zamiast brązowego cukru można dodać zwykły biały? Pozdrawiam
Z jakiego sklepu są foremki? (oprócz tej w kształcie renifera)
Witam, chciałam się zapytać czy można w tym przepisie (jak również tym z 2013r.) zastąpić brązowy cukier białym? Pozdrawiam :)
Zosiu, jak długo wyrobione ciasto mogę przechowywać w lodówce?
3-4 dni :)
Zosiu, co rok powracam do tego przepisu, to mój pierniczkowy faworyt. Dziś rozpoczęłam sezon i razem z synem odciskalismy wszystkie jego zwierzątka foremki z Play Doh, polecam! :)
Pozdrawiam serdecznie!
Kasiu, jak miło! Dzięki Ci za wieści :*
Witam, spodobał mi się ten przepis i na pewno go wypróbuję, a że jednocześnie szukam przepisu na świąteczne ciasteczka nadające się do stempelków to pomyślałam czy ni epołączyć jednego z drugim i może ten przepis będzie do stempelków odpowiedni? Czy wzór w czasie pieczenia się nie straci?
Pozdrawiam serdecznie :)