Skip to main content

Słodko-cierpki ulubieniec, czyli bajeczne kruche z porzeczkami i bezą

*    *    *

  Porzeczki. Jeszcze parę dni temu nasze krzaki uginały się pod ciężarem swoich owoców. Z tych zebranych, część przeznaczyliśmy na kompot, a z reszty udała się galaretka. Chociaż i tak nic nie dorówna, najprostszej wersji ugniecionych w miseczce z cukrem. Deser z czasów dzieciństwa, gdy nie było nic słodkiego pod ręką. Dziś proponuję wersję dla miłośników maślanego kruchego spodu zestawionego z kwaśnym smakiem porzeczek i słodką bezą. Wykonanie jest dosyć proste, pod warunkiem, że przestrzegamy przepisu – na przykład warto schłodzić ciasto w zamrażarce zanim wstawimy je do piekarnika. Polecam użyć świeżych owoców – chyba, że naszła Was ochota i natychmiast chcecie zjeść kawałek, a porzeczek już dawno nie widzieliście na straganie – to zamieńcie na borówki amerykańskie lub śliwki. Z mrożonych, nie polecam, bo jest duża szansa, że nawet po rozmrożeniu, owoce podczas pieczenia puszczą dużo soku i kruche ciasto szlag trafi. Jedno mogę Wam obiecać, to jeden z tych deserów, który szybko się nie znudzi :)

Skład:

(średnica formy 26 cm lub 29 cm)

ciasto:

150 g mąki pszennej

25 g cukru pudru (może być zwykły)

125 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę

1 łyżka wody (opcjonalnie)

ok. 500-600 g świeżych porzeczek + 2 łyżki brązowego cukru lub cukru pudru+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej

beza:

4 białka

180 g cukru pudru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło, cukier i łyżkę wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto, wykładamy nim natłuszczoną formę do pieczenia, wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

2. Umyte i wysuszone porzeczki łączymy z cukrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywną pianę – w połowie ubijania, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Po paru minutach, gdy piana stanie się gęsta i błyszcząca dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze chwilkę.

3. Na podpieczony spód wykładamy porzeczki, a na wierzch rozkładamy bezę. Ciasto umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180º C i natychmiast obniżamy temperaturę do 140ºC (opcja: termoobieg). Pieczemy przez około 1 godzinę do momentu, aż wierzch bezy będzie chrupiący. Studzimy ciasto przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Do szerokiej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło, cukier i łyżkę wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto, wykładamy nim natłuszczoną formę do pieczenia.

Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

Umyte i wysuszone porzeczki łączymy z cukrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną.

Na podpieczony spód wykładamy porzeczki, a na wierzch rozkładamy bezę.

Ciasto umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180º C i natychmiast obniżamy temperaturę do 140ºC (opcja: termoobieg).

Pieczemy przez około 1 godzinę do momentu, aż wierzch bezy będzie chrupiący. Studzimy ciasto przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

brytfanna żeliwna – Chasseur | lniana koszula – SEASIDE TONES | porcelana –  Rosenthal Polska

22 Odpowiedzi do “Słodko-cierpki ulubieniec, czyli bajeczne kruche z porzeczkami i bezą”

  1. Cudo! Chociaż ja już swoje prawie wszystkie oberwałam, trochę zostawiłam na galaretkę, ale może starczy😉

  2. Cudo ! Zosiu kochana odnosnie przetworow …czy podzielisz sie przepisami na takowe ? Takie sprawdzone , ulubione , ” wasze ” ? Salatki ? Dzemy ? Cos co robicie zawsze i od zawsze ? bardzo bym byla wdzieczna za taki wpis , wszystkiego co najlepsze Czarodziejko !

  3. Cudowne połączenie.Beza, kruche ciasto, chociaż porzeczki zamieniłabym na borowki z własnego ogrodu 😊, moje dziecko je uwielbia. Przepiękna brytfanna.

  4. Dzisiaj zrobiłam to ciasto ale z borówkami- mój mąż skwitował „przechodzisz samą siebie” 😁 Tak więc Zosiu…ciasto jest przepyszne, baaardzo dziękujemy🙂

  5. Pyszności! Robiłam już kilka razy, znika w mgnieniu oka. Idealne połączenie kwaśnych porzeczek i słodkiej bezy. Bardzo dziękuję za ten przepis.

  6. Zosiu, ależ mi ochoty zrobiłaś na to ciasto! Wczoraj wróciłam z podróży poślubnej, powinnam pranie wstawić, ale chyba zrobię to ciasto!

  7. Zosiu piszesz w przepisie żeby włożyć ciasto do zamrażalnika na 30 min , a później na podpieczony spod wysypujemy porzeczki (nie pisze ile piec ciasto, i na jakiej temperaturze).
    Wlasnie je robie i potrzebuje twojej odpowiedzi ASAP 🥰

    • Sylwio, kruche pieczemy w 180 stopniach C przez 15-18 minut lub do momentu, aż ciasto lekko zbrązowieje. Nie wiem, czy Ci pomogłam czy już nie za późno😅?

  8. Zosiu, niestety od jakiegoś czasu nie jem pszenicy za namową dietetyczki. Czy ciasto z mąką owsianą lub pełnoziarnistą też się nada? Czym ty byś zastąpiła mąkę pszenną w tym przepisie? Czekam na Twoją odpowiedź, coś czuję, że niedługo wypróbuję tę recepturę :)

  9. Wczoraj zrobiłam po raz pierwszy i już wiem, że na pewno nie ostatni! Zniknęło od razu, każdy chciał po 2 kawałki. Naprawdę świetny przepis i wszystko wyszło elegancko! Dziękuję :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.