* * * Domowe gołąbki nie muszą być mdłe. Nie muszą ociekać tłuszczem, a owinięta wokół farszu kapusta może być miękka. Jeżeli macie podobne skojarzenia, a gołąbki ostatni raz jedliście w szkolnej stołówce, to dzisiejszą propozycją chciałabym odczarować wszystkie złe wspomnienia! Gołąbki da się lubić – sami się przekonajcie :-)
* * * Konfitura z brzoskwiń zawsze wydawała mi się rarytasem. Z dojrzałych i miękkich brzoskwiń – bez cukru. Wystarczy trochę czasu poświęcić na podsmażanie na małym ogniu, a śmiało można zrezygnować z żelowych substancji. Tak przygotowaną konfiturę najczęściej dodaję do śniadaniowej owsianki, do twarogu, na podwieczorek do ciasta drożdżowego lub do naleśników. Chociaż zdarza mi się poprostu wyjadać ją łyżką ze słoika!
* * * Bananowe brownie. Ciężkie, intensywnie czekoladowe, zwarte – idealne na jesienne popołudnie! Przepis wyszedł tak trochę przez przypadek, bo szkoda mi było brązowiejących bananów leżących od kilku dni na stole kuchennym. Nie lubię suchych brownie. Przepadam za tymi co przypominają zakalec. Ten do takich należy, byle by pamiętać że 25 minut w piekarniku to max!
* * * Lato już minęło! Jak co miesiąc z przyjemnością przygotowałam dla Was małą porcję zdjęć z minionych dni. Jest kilka ujęć z naszej orłowskiej plaży, z włoskich wakacji i mojej codziennej blogowej pracy. Zapraszam! Orłowskie szlaki Poranek w Alpach Wakacyjne pocztówki – Riomaggiore i jezioro Garda 1. Bezowy torcik pistacjowy przed Pałacem Pitti // 2. Venchi […]
* * * Kawałek kruchej tarty prosto z piekarnika do niedzielnej szklanki mleka Przedstawiam Wam przepis na jedną z moich ulubionych tart. Delikatna i puszysta – a to za sprawą dobrze ubitej śmietanki. Po prostu rozpływa się w ustach. Na wierzch cytrynowego miąższu dodałam świeże figi. To jeden z tych owoców, który jest miłym wspomnieniem śródziemnomorskich wakacji- Turcji którą niegdyś odwiedziłam i to […]
* * * Korzystając z promieni słonecznych, które od dwóch dni są nad moim ukochanym Trójmiastem postanowiłam przygotować kolację na świeżym powietrzu … a że dzisiaj są moje urodziny to kolejny powód do świętowania w gronie najbliższych :-))) Życzę Wam zatem wspaniałego piątkowego wieczoru – a przepis może wykorzystacie przy najbliższej okazji?! Słonecznego weekendu!