* * * O tej porze roku byłoby grzechem nie skorzystanie z tylu dobrodziejstw jakie nam daje natura. Wszystko jest tak świeże i soczyste. Naturalne i pełne słońca. Jestem zatem pewna, że spośród 4 propozycji koktajlowych uda Wam się znaleźć coś dla siebie. Przewiduję, że krwisty czerwony może Was zaskoczyć :-) Dobrego dnia! Koktajl zielony  Skład: (przepis […]

* * * Na ten weekend cieszyłam się już od dawna. Wiklinowy koszyk z domowym ciastem, herbata i my. A dokoła cisza i spokój! I choć mieszkamy w jednym z najpiękniejszych zakątków – nad morzem, to jednak marzyłam o głuchej ciszy w lesie. O herbacie wypitej z termosu na opuszczonym pomoście. O wieczornej kąpieli wśród cykad. O podglądaniu przyrody która ma w sobie tyle harmonii. Skład: 500 g […]

Skład: (przepis dla 3-4 osób) 2 pęczki botwinki 300 g ryżu arborio (do risotto) 1-2 lampki białego wina wytrawnego 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego lub cielęcego 150 g parmezanu 50 g masła sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia A oto jak to zrobić: 1. Czosnek i cebulę obieramy i siekamy. […]

* * *  Kiedy przygotowywałam listę swoich ulubionych przepisów z których korzystam na co dzień to kruche ciasto znalazło się w pierwszej piątce. Uwielbiam je zagniatać, łączyć z owocami i podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Porzeczki to mój powrót do dzieciństwa. Z łyżką cukru, jedzone w małych salaterkach na drzewie – najlepiej! Skład: […]

* * * Co tu dużo pisać – uwielbiam słodkie śniadania! Z dobrą książką, muzyką w tle i świeżo zerwanymi kwiatami. Małe drobiazgi a cieszą niezwykle! Szczególnie w niedzielne poranki, kiedy wszyscy możemy zasiąść wspólnie do stołu.  Skład: (przepis dla 2 osób) 150 ml mleka 1 mała chałka 1 jajko cukier puder do posypania 250 g świeżych truskawek […]

Skład: kilka gałązek kwiatów czarnego bzu (6-8 sztuk) ciasto naleśnikowe: 1 jajko 3 łyżki mąki 50 ml mleka 50 ml wody gazowanej 1 łyżka likieru limoncello (opcjonalnie) do smażenia: olej roślinny do podania: cukier puder otarta skórka z cytryny lub syrop klonowy (opcjonalnie) A oto jak to zrobić: 1. Jajka dokładnie mieszamy z mąką i mlekiem. […]