* * * Dzisiejsza owsianka z nasionami chia to idealna i wartościowa przekąska, którą chętnie przygotowuję na śniadanie. Te małe ziarenka to nasiona szałwii hiszpańskiej zwane chia. Praktycznie nie trzeba się z nimi za bardzo obchodzić, wystarczy zalać mlekiem, odstawić najlepiej na noc do lodówki i rano zmieszać z ulubionymi płatkami i świeżymi owocami. Taka mieszanka zawiera mnóstwo składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki dodaniu […]

* * * Orłowo. To miejsce w którym się wychowałam, do którego mam ogromny sentyment i nie wyobrażam sobie innego miejsca na ziemi. To tu nadal czuje się nastrój dawnego kurortu, dalekiego od turystycznego zgiełku i komercyjnego pędu. Mam nadzieję, że dzięki tym zdjęciom również i Wy będziecie się mogli choć trochę w nim zakochać.

* * * Środek lata – koniec żniw coraz bliżej! Dla typowego mieszczucha (jakim się czuję) to już ostatnia okazja żeby podziwiać łany zbóż. W takiej scenerii jeszcze bardziej smakują domowe bułeczki z kubkiem mleka.

* * * Upały, upały, upały! A na taką pogodę nie ma nic lepszego jak orzeźwiająca lemoniada z arbuza. Przy tym przepisie szczególnie polecam Wam formę jej podania w wydrążonym arbuzie – wypróbowałam przy ostatniej imprezie i goście byli zachwyceni! Taki mały drobiazg, który angażuje zaproszonych a nam ułatwia w innych czynnościach, które wiążą się z podejmowaniem gości. […]

* * * Porcelana, antyki, luksusowe przedmioty użytkowe i dekoracyjne: poduszki, pledy, lampy, krzesła i stoliki. Niektóre przywiezione z dalekich krańców świata i te produktowane przez naszych rodzimych rzemieślników. W dzisiejszym wpisie z ogromną przyjemnością zabieram Was na słynny Jarmark Św. Dominika, który odbywa się co roku na przełomie lipca i sierpnia w Gdańsku na Starym Mieście i jest jednym z największych […]