Skip to main content

Mleczna owsianka z nasionami chia i owocami

* * *

Dzisiejsza owsianka z nasionami chia to idealna i wartościowa przekąska, którą chętnie przygotowuję na śniadanie. Te małe ziarenka to nasiona szałwii hiszpańskiej zwane chia. Praktycznie nie trzeba się z nimi za bardzo obchodzić, wystarczy zalać mlekiem, odstawić najlepiej na noc do lodówki i rano zmieszać z ulubionymi płatkami i świeżymi owocami. Taka mieszanka zawiera mnóstwo składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki dodaniu mleka dostarczamy naszemu organizmowi pełnowartościowe białko, zestaw witamin (A, D, B2, B12) i mikroelementów (cynk, jod). Sami spróbujcie :)

 

 

Skład:

(przepis dla 2 osób)

250 ml mleka

4 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska)

garść dowolonych płatków zbożowych

garść świeżych malin i borówek amerykańskich

1 łyżka posiekanych pistacji

A oto jak to zrobić:

1. Nasiona chia zalewamy letnim mlekiem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny – a najlepiej na noc. Rano konsystencja będzie przypominała kleisty żel. Przelewamy do salaterek, dodajemy ulubione płatki zbożowe i garść owoców. Posypujemy posiekanymi pistacjami lub dowolnymi orzechami.

Komentarz: Nasiona chia zalane mlekiem możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni (3-4)

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

22 Odpowiedzi do “Mleczna owsianka z nasionami chia i owocami”

  1. Zosiu, czytasz w myślach ;)
    Właśnie miałam szukać przepisu na śniadanie z nasionami chia
    Pozdrawiam :)

    • brak mi słów na takie komentarze. Doszukiwanie się rozwodów, ślubów, zaręczyn, ciąż… Czy niektóre kobiety naprawdę nie mają innych zainteresowań?

      Co do przepisu – szybki, łatwy i smakowity, czyli to, co lubię najbardziej :)

  2. Kiedyś chętnie spróbuję chia ale generalnie to jestem za tym żeby zastąpić polskim siemię lnianym a jagody goji żurawiną :)

  3. Moim zdabiem od jakiegoś czasu nie na wszystkich zdjęciach jest Zosia ;) Na przykład zdjęcia z przepisu do proseco czy lodów z postacjami – Zosia nie ma chyba aż tak długich włosów i jeszcze te żółte paznokcie..

    :) ?

  4. Zosiu, jakich płatków zbożowych używasz? Jeśli możesz napisz gdzie kupujesz…Nie jadłam nigdy nasion chia, ciekawa jestem smaku. Pozdrawiam :)

  5. Od początku lipca to moje ulubione śniadanie – smaczne, lekkie i sycące, polecam

  6. Przepis wyglada ‘smacznie’,jednak nie rozumiem mody(?) na jedzenie ze sloikow, stare zardzewiale sztucce czy naczynia. Rystukalnie, no ok, ale chyba gdzies w tym wszystkim jest lekka przesada.

  7. przepis super! tylko zastąpiłam zwykłe mleko kokosowym ponieważ nie mogę spożywać laktozy przez co samo połączenie mleka z chia wychodzi okropnie mdłe i nie pomaga nawet w połączeniu z owocami, czy masz jakiś pomysł co można dodać aby smak był bardziej wyrazisty? :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.