Skład: 1 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki brązowego cukru 1 1/2 mąki pszennej 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mielonego cynamonu 2 średnie marchewki, lekko podgotowane do podania: serek śmietankowy (np. Turek) dżem Łowicz truskawka z czarnym bzem (limitowana edycja) A oto jak to zrobić: 1. Mleko podgrzewamy z cukrem i […]

Skład: 1,5 kg pokrojonej dyni gruszka 1 duża cebula ok. 2 cm świeżego imbiru 250 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka mielonego chilli oliwa z oliwek sól morska A oto jak to zrobić: 1. Pokrojone kawałki dyni umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do […]

Skład: (forma do tarty o średnicy 28 cm) ciasto: 1 jajko 300 g mąki 100 g cukru  200 g masła nadzienie: 5-6 jabłek (np. papierówki) 1 łyżka cynamonu / szczypta gałki muszkatołowej / 2 goździki domowy karmel: solony karmel: 5-6 łyżek brązowego cukru 250 g serka mascarpone (może być więcej) szczypta soli morskiej, gruboziarnistej A oto […]

Dzisiejsze racuchy to alternatywa dla osób które w swojej diecie muszą unikać potraw z pszenicą. Z przesłanych wiadomości i komentarzy coraz częściej spotykam się z alergiami na pszenice. W dzisiejszym zatem przepisie zwykłą mąkę pszenną zamieniam na gryczaną, dodaję mleko, szczyptę cynamonu, odrobinę oliwy z oliwek i starte na dużych oczkach jabłka. Racuchy wychodzą bardzo delikatne w smaku. W […]

[smartslider2 slider=”5″] Ostatnie 8 miesięcy to istne szaleństwo, do którego chyba ciężko jest się wcześniej przygotować. Na wieść, że Dom Wydawniczy Rebis zechce wydać moją książkę moja radość nie znała granic. Naturalnie w szybkim tempie mój entuzjazm się ostudził i zaczęły się pytania, jakie przepisy warto pokazać Czytelnikowi. Czy konsekwentnie te które cieszyły się na blogu największą […]

9 października 2014

Daily food diary

 pole lawendowe tuż pod domem ~ ~ jestem bardziej łobuziakiem promyki wrześniowego słońca ~ konie – dawna pasja ciasto pieczone na ,,oko'' ~ park oliwski lubimy czytać ~ lubimy też jeść w trakcie czytania dzisiaj Oni gotują ~ hektolitry soku jabłkowego z naszej 60-letniej papierówki tak było jeszcze 2 tygodnie temu ~ moje ukochane małe rączki warto biegać dla takich widoków ~ a po […]

Skład: podudzia z kurczaka (6-8 sztuk) sól morska 250 g jogurtu greckiego pesto: garść świeżych listków bazylii ok. 100 g startego parmezanu (może być dowolny żółty ser) garść prażonych orzechów włoskich (mogą być prażone migdały, pestki z dyni, słonecznika, pinii) 2-3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól morska A oto jak to zrobić: 1. Podudzia […]