27 maja 2013

Daily food diary

Kto by się spodziewał, że tyle emocji wywoła mój wczorajszy post! A zatem już dłużej w tajemnicy nie będę Was trzymać drodzy Czytelnicy … a wszystkich zniecierpliwionych bardzo przepraszam :-) Ten tajemniczy język, to retoromański inaczej romansz używany w szwajcarskim kantonie Gryzonia (tym razem to nie żart). Skąd pomysł, żeby męczyć tak Czytelnika? Otóż dla wszystkich […]

Co prawda to jeszcze nie ,,nasze" truskawki, ale ich widok i zapach sprawił, że nie mogłam przejść obojętnie. Od paru dni, krążyła za mną ochota na owocowe ciasto z kruszonką. Może to majówka spędzona na wsi, sprawiła, że zatęskniłam za domowym wypiekiem? Albo po prostu zwykła tęsknota za letnimi smakami! No więc pierwszą garść truskawek […]

World Baking Day to Światowy Dzień Pieczenia, który w tym roku przypada 19 maja. Pomysł wydarzenia zrodził się z myślą o miłośnikach ciast na całym świecie. Oczywiście to również idealny pretekst by założyć fartuchy, ubrudzić ręce i piec ciasta dla naszych bliskich. Spośród wielu interesujących piekarzy świata zostałam wybrana, aby pokazać swój przepis na słodkości. Długo […]