Nie codziennie przygotowuję takie danie, jak to dzisiejsze! Czarne trufle. Jedne z najbardziej cenionych przysmaków, przez kulinarnych smakoszy. Trudno dostępne. Rosną na czystych glebach o dobrej jakości. Dostałam ją w prezencie wielkanocnym i przez kilka dni spędzała mi sen z oczu. Nigdy w życiu nie przyrządzałam czegoś podobnego. Kilka kropel oliwy z aromatem truflowym, wydawało […]
Na skrzyżowaniu dwóch ruchliwych ulic Paryża, Rue de Rivoli i Saint Honoré zatrzymuję się na tradycyjną francuską zupę cebulową. Jest pora obiadowa. Niemiłosiernie burczy mi w brzuchu. Zafascynowana widokami paryskich ulic, zupełnie zapomniałam o jedzeniu. Kelner naprędce podaje gorące naczynie zupy. Pierwsze wrażenie mało estetyczne. Kolor żółtawy z potwornie dużą warstwą podpieczonego sera. Dobrze, że podali ciepłe […]
Follow my blog with bloglovin!
,,To zaczęło się tamtego dnia w kambuzie. Właśnie przygotowywałam trufle. W takim upale tylko trufle są niezawodne, wszystkie inne wyroby łatwo można uszkodzić – albo przy studzeniu, albo na skutek wszechoobecnego żaru. Hartuj kuwerturę na blacie; podgrzewaj ostrożnie na płytce kuchennej, dodaj przyprawy: wanilię i kardamon. Zaczekaj na właściwy moment, przeobrażając zwykły produkt w mały […]