Skład: 2 filety z pstrąga (może być halibut  lub dorsz) ok. 600 g słodkich pomidorów (różnych odmian) 1 żółta cukinia 3-4 cebulki szalotki 1-2 łyżki masła 1 łyżka miodu 2-3 łyżki mąki 1 łyżka suszonych ziół (majeranek, tymianek) 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki garść świeżej rukoli (opcjonalnie) pieczywo pszenne (do podania) sól i pieprz pesto: […]

   Przepis na jogurtowy placek z morelami pochodzi od mojej bliskiej znajomej, która specjalizuje się w szybkich i nieskomplikowanych ciastach. Ma dwóch synów w wieku przedszkolnym, zatem wszystko mówi za siebie- każda wolna minuta cenna jak diabli! Osobiście zmieniłam jedynie proporcje i dodałam białą czekoladę, dla dodatkowej słodyczy. Morele można zastąpić brzoskwiniami. Z bananami nie […]

11 lipca 2013

5 days in Italy!

Cinque Terre w drodze na Lido \ Vernazza Riomaggiore-widok o poranku. Nasi spokojni ,,sąsiedzi" z dołu. Chioggia, czyli mała Wenecja Wenecja późną porą. Chioggia. Niedziela o poranku. Targ rybny. Gelato! Wszystkie smaki o każdej porze, porcje potrójne! Hotel w Parmie, tuż koło lotniska. Chioggia Toskania. Wzgórza z wiodkiem na Sienę. Obiad na skałach. Piza Wenecja […]

9 lipca 2013

Daily (food) diary

   Ach ten czerwiec! Pełen wrażeń, szaleńczych emocji, wzruszeń i uniesień. A wszystko zaczęło się od pierwszych urodzin naszej córki. Dmuchanie kremowych balonów na wietrze w ogrodzie, zagniatanie kruchego ciasta do późnej pory i zawieszanie na drzewach papierowych łańcuchów. Kolejny wieczór już w innej scenerii i wśród kilkunastu samych pięknych kobiet (z pewnością domyślacie się […]

Skład: ok. 1 kg truskawek 2 jajka 1 łyżka cukru wanilinowego 150 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g brązowego cukru 1/4 szklanki mleka starta skórka z limonki cukier puder do posypania A oto jak to zrobić: 1. Truskawki obieramy, kroimy w ćwiartki i przekładamy do żaroodpornego naczynia. 2. […]

Skład (dla 2 osób): pęczek zieonych szparagów 2 małe bagietki 2 jajka sos: 2-3 łyżki oliwy z oliwek Monini GranFruttato  1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu szczyppta soli świeżo zmielony kolorowy pieprz kilka kropel soku z cytryny A oto jak to zrobić: 1. Szparagi należy dokładnie opłukać i odłamać zdrewniałe końce – powinny się same ułamać […]

Jeżeli chcecie podpatrzeć prawdziwych rzymskich handlarzy, pełnych radości życia i entuzjazmu to koniecznie odwiedźcie Campo dei Fiori- malowniczy targ spożywczy położony w samym centrum starego miasta, nieopodal pięknego Piazza Navona. Czynny codziennie od 7.00 do 14.00, oprócz niedziel, przez cały rok.  Cudowna Włoszka, która już od 5:30 dzielnie rozstawiała świeże warzywa. Jak widać uśmiech Jej towarzyszył […]