4 marca 2011

Quiche lorraine.

    Jedna z moich ulubionych potraw- przepis na nią, odkryła przypadkiem moja Mama, wertując kartki francuskiej książki kulinarnej. Quiche lorraine, a kto woli- placek lotaryński, to tradycyjne danie z regionu północno- wschodniej Francji- Lotaryngii. W oryginale przygotowuje się z boczkiem, szynką, tartym serem i jajkami, niemniej jednak doczekał się już wielu modyfikacji. W zależności kto […]

  Mam dziwne wrażenie, że cukiernik nie uznał by ich za prawdziwe faworki, chociaż smakują doskonale! Może dlatego, iż przygotowuję je raz do roku, głównie w środę wieczorem… i nie zawsze zdążą przeżyć do czwartku rana. Później już tylko pozostają mi kupne pączki, bo na nie przepisu nie mam. Niemniej jednak oceńcie sami, a ja wracam do […]

1 marca 2011

Cupcakes.

    Babeczki, muffinki, ciasteczka- nazywać je możemy jak chcemy. Jednym słowem, każdy wie o co chodzi, a przepisów na nie jest bez liku. Co więcej, ich motyw staje się coraz bardziej popularny w sztuce (plakaty pop-art), w modzie, biżuterii (zawieszki Pandory), tak naprawdę w każdych codziennych dodatkach, potrzebnych i tych mniej. Zastanawiam się, w czym tkwi […]

26 lutego 2011

Niech żyją krewetki!

     Ilekroć chcę uhonorować z najbliższymi jakąś ważną okazję, myślę o podaniu krewetek. Pomimo, że są już zdecydowanie bardziej dostępne niż kilka lat temu, są dla mnie nadal ogromnym rarytasem. Przypominają mi niezapomniane wakacje na Sardynii, gdzie jako dziecko beztrosko z bandą kuzynków leniliśmy się, czy to na lądzie, czy na wodzie. Po dniu […]

22 lutego 2011

Tarta cytrynowa.

     Kruchy, delikatny spód ciasta, lekki, prawie przezroczysty mus cytrynowy i to wszystko w jednym kawałku posypane mgiełką pudrową. Trochę się rozmarzyłam, ale rzeczywiście efekt rewelacyjny. Drodzy Państwo, przedstawiam bohatera dzisiejszego dnia- Tartę Cytrynową (przepis pochodzi z ,,Kuchennej półeczki- 120 wypieków”- Emma Patmore). Skład: 150 g mąki 25 g cukru 125 g masła łyżka wody […]

      Dla mnie moja kuchnia, jest jak centrum dowodzenia, to miejsce gdzie z reguły podejmuję decyzję- te ważne i te błahe, gdzie tak naprawdę rozpoczynam początek dnia, ale nie zawsze go tam kończę. To miejsce gdzie potrafię godzinami rozmawiać przez telefon, jednocześnie podgrzewać wczorajszy obiad i malować paznokcie na jutro do pracy. To strefa, […]

       W dzieciństwie smak cukinii nie należał do moich ulubionych- mało wyrazisty, wręcz mdły! Na całe szczęście nie było obligatoryjnego wymogu delektowania się tym dziwnym warzywem i na długo o nim zapomniałam.      Co mnie skusiło do powrotu do tej nielubianej rośliny? Trudno powiedzieć- podobno każdy z nas dojrzewa do pewnych smaków… […]