* * * Gdyby nie udokumentowane kadry, trudno było by mi uwierzyć, że jeszcze tydzień temu temperatury sięgały prawie 20 stopni. Wystarczył moment, żeby Trójmiasto zapełniło się tłumami, a w ogródkach rozkwitło życie towarzyskie. Jeżeli jesteście ciekawi tych paru ostatnich tygodni to gorąco zapraszam na fotorelację :) Orłowskie Kolibki Są tu fani placków […]
* * * Zacznę może od tego, że uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekane dania (niekoniecznie z makaronem). Mogą być z ziemniakami, soczewicą, batatami – grunt żeby były warzywa z intensywną mieszanką ziół. Oryginalna grecka moussaka zapiekana jest z bakłażanami. Ja osobiście nie mam do nich serca dlatego zawsze wychodzą gorzkie. Myślę, że goście będą […]
* * * Wpis dedykuję wszystkim osobom, które nieraz doświadczyły braku pomysłów na śniadanie. Jako że jesteśmy już prawie przy weekendzie pomyślałam, że może podpowiem Wam jak urozmaicić zwykłą jajecznicę. I choć przepis jest banalny to ilekroć gdy wspominam o połączeniu sera z jajecznicą ukazuje się na twarzy zdziwienie ale później i tak […]
Bardzo dziękuję wszystkim Czytelnikom za udział w konkursie! Wysłaliście nam ponad 100 niepowtarzalnych historii, zabawnych i wzruszających. Dziękujemy, że mogliśmy je poznać. Wybór był szalenie trudny, ostatecznie jednak komisja zdecydowała, że mikser 50’s Style marki Smeg powędruje do @monkahealthy za zabawny i piękny wpis o historii pewnego sernika, który możecie przeczytać tu: https://www.instagram.com/p/BwnSCo6ALic/ Gratulujemy! * * […]
Alternatywa wobec kupnych wędlin czyli pieczony schab w marynacie ziołowo – limonkowej

* * * Przyszła pora na wielkanocne przygotowania – nasz ulubiony wspólny czas. W Święta staram się dbać o to, by wszystkiego było z umiarem. Większość potraw przygotowujemy sami – każdy to, w czym się dobrze czuje. I choć ja jestem bardziej ta mazurkowa (od dziecka zagniatałam kruche spody do mazurków, a […]
Mój ulubiony przepis na świąteczną białą kiełbasę z tymiankiem cytrynowym, żurawiną, miodem i gruszkami

* * * To jeden z tych przepisów, który wpisał się już w naszą domową tradycję. W Wielką Sobotę zapraszamy naszych bliskich na wspólne malowanie pisanek, a gdy goście ukończą swoje malowidła, to przechodzimy do kulinarnych przyjemności. Biała kiełbasa z żurawiną, gruszkami i świeżymi ziołami to nieodłączny element naszych świąt wielkanocnych. Przygotowuję […]
* * * Są niezwykle miękkie i gotuje się je dosłownie chwilę – do momentu, aż wypłyną. Przypominają trochę kopytka, ale są bardziej delikatne i nie zawierają tyle mąki. Gnocchi ze szpinakiem, podsmażoną cebulą i aromatyczną gałką muszkatołową. A żeby jeszcze bardziej zgrzeszyć to koniecznie w sosie z gorgonzoli. Mój comfort food na poprawę […]