31 marca 2019

Daily food diary

*   *   *   Za nami pierwsze wiosenne dni i od razu nastroje weselsze! Wstajemy teraz znacznie wcześniej, bo przed szóstą ale dzięki temu dzień wydaje nam się dłuższy. Staramy się każdą wolną chwilę spędzić na świeżym powietrzu – rowery, rolki i hulajnogi przygotowane do sezonu, a w ogrodzie nie ma już śladu […]

*   *   *    W końcu nadeszła, upragniona wiosna. Zazieleniły się zerwane kilka tygodni temu gałązki brzozy. Przebiśniegi zaraz pójdą w niepamięć i ustąpią miejsca tulipanom i żonkilom. Z jeszcze większą atencją doglądamy wszystkie zielone pączki, które nagle ukazały się po marcowej mżawce. Wspaniały czas, kiedy budzi się wszystko na nowo i my […]

17 marca 2019

Migdałowa szarlotka

*    *    *   Chciałabym Wam dzisiaj polecić bardzo prosty przepis na szarlotkę migdałową. Jestem pewna, że zwolennikom ciast bezglutenowych może się spodobać, gdyż tradycyjną mąkę pszenną zastąpiłam zmielonymi migdałami. Ja swoje mieliłam partiami w młynku do kawy – ale polecam wykonywać to pulsacyjnie, żeby niechcący nie spalić młynka. Lubię takie proste przepisy […]

*   *   *    Kocham takie wynalazki, które mogę zrobić jednego dnia i przez kolejne, czekają sobie szczelnie w lodówce na swoją kolej. Pasta jest na bazie zmielonych orzechów nerkowca. Doskonała jest z ugotowanym al dente spaghetti, ale również możemy ją podać na śniadanie jako dodatek do omletu jajecznego (nada pięknej barwy zieleni) […]