11 grudnia 2016

Daily food diary

1. Słoneczny poranek w uroczym Dworku Żeromskiego // 2. Dzień dobry, co Panowie dzisiaj złowili? // 3. W końcu odnalazłam swój ulubiony kubek do porannej kawy – August Design produkty z duszą // 4. Rogale Św. Marcina – 100 to za mało! Gdyby ktoś jeszcze chciał zrobić swoim bliskim prezent pod choinkę, to zapraszam tutaj. Obie moje książki […]

* * * Śledzie to wigilijna tradycja, bez których ciężko nam zasiąść do stołu. Im jestem starsza, tym bardziej dojrzewam do tradycyjnych smaków i przyznam Wam szczerze, że jestem w stanie zjeść ich naprawdę dużo. W ubiegłym roku zamarynowałam kilka słoiczków śledzi ze śliwkami i podałam je z drożdżowym wieńcem z pietruszką, czosnkiem i gorgonzolą. […]

* * * Drodzy Czytelnicy! Ruszyła sprzedaż moich dwóch książek przez internet – a dokładnie przez www.mcebook.pl  Na wspomnianą stronę możecie również wejść przez bloga – w górnym pasku wystarczy kliknąć w zakładkę ,,Książka„. W trakcie zamawiania książek jest możliwość zamówienia specjalnej dedykacji na życzenie. Uwaga! W grudniu każda zamówiona książka jest świątecznie zapakowana. Ściskam Was […]

Uwielbiam ryby. Wielokrotnie deklarowałam wszem i wobec, iż należę do tych osób, które o mięsie mogą na wiele tygodni zapomnieć. Myślę, że to nie jest objaw chwilowej mody, tylko potrzeba mojego organizmu, a zasada, że danie rybne przygotowuję dwa razy w tygodniu, na stałe wpisała się w nasz rytuał. Jako że wkraczamy w okres przedświąteczny, […]

Kochani Czytelnicy dziękuję Wam za wszystkie Wasze zdjęcia. W takiej oprawie #razemwkuchni nabiera niepowtarzalnego wymiaru :* *  *  * W najbliższą niedzielę 4.12 chciałabym Was serdecznie zaprosić na ostatnie spotkanie autorskie w tym roku, które odbędzie się w Warszawie w księgarni Świat Książki, ul. Koszykowa 63 (Hala Koszyki) o godzinie 16:30. Podczas spotkania książka będzie […]

* * * Chyba już nastał odpowiedni moment, żebym mogła zacząć dzielić się z Wami świątecznymi przepisami. Uwielbiam ten okres, gdzie mamy jeszcze chwilę, żeby spokojnie móc zaplanować świąteczne potrawy. Bez pośpiechu. Z umiarem, myśląc o różnych gustach domowników. Dzisiejszy pudding należy do ciężkich i mokrych ciast – w sam raz na wigilijny deser. Skład: (forma […]

*  *  * Chciałabym się dzisiaj podzielić z Wami przepisem niezwykłym. Dotychczas takie potrawy podziwiałam na stronach prestiżowych magazynów kulinarnych. Są jak obrazy abstrakcyjne o bardzo konkretnym wymiarze. Nagle gotowanie staje się jedną z gałęzi sztuki. Co Wy na to? Pierś z gęsi z puree z pieczonych batatów. Szpecle z burakiem, kapustą i żurawiną (autorski przepis […]