* * * Z biegiem czasu łącząc blogową działalność z prowadzeniem domu, zdaję sobie sprawę, że mam coraz więcej przedmiotów, których po prostu nie używam. Etap kupowania pięknych naczyń – z wymówką, że przydadzą się do zdjęć – już może mam za sobą. Nawet przedświąteczne wystawy w połowie listopada, nie są mi już tak groźne! Wielokrotnie […]
* * * W minioną sobotę miałam przyjemność spotkać się kolejny raz z Wami – tym razem w Poznaniu – w ramach promocji mojej drugiej książki. To dla mnie niezwykły moment – dość intensywny – ale jednocześnie, wspaniałe zwieńczenie ostatnich miesięcy pracy. To nareszcie szansa i przyjemność aby Was lepiej poznać. Z niektórymi osobami mam […]
Zapraszam Was na kolejną dawkę pysznych potraw, które otrzymałam od Was w ostatnich tygodniach. Dziękuję Wam z całego serca – to już 7 wpis z tego cyklu! 1. edytafl // 2. kameralna // 3. mal.gosia.b // 4. oligatorek18 // 5. anciamainsta // 6. atenaopiela // 7. sweetpixy_ // 8. asiastawicka // 9. klaudiapietryga 1. irma.kremser // 2. gazdowanie // 3. mdworszczak // 4. panna_migotkaa // 5. zuzannamm23 // 6. alicjaperlinska // 7. poziomkowo_malinkowo // 8. kama_101 // 9. iwoneczka.w 1. iwoneczka.w // 2. geometrycznie // 3. emilka.ernst // 4. niezdara // 5. monikaslezak // 6. kiniabook // 7. magdasieradzka // 8. gosja90 // 9. patka_vel_rumak W międzyczasie zapraszam na […]
* * * Jest delikatny, lekko orzechowy i zupełnie nie przypomina smaku kaszy jaglanej. Szkoda, tylko że tak późno odkryłam to połączenie, bo o zdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej można by gadać bez końca! Pięknego popołudnia Wam życzę – u nas biało :-) :-) :-) Skład: (przepis na 3-4 porcje) 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżeczka […]
* * * O tej porze roku nic tak dobrze nie rozgrzewa jak gar domowej zupy. To jest jeden z tych przepisów co praktycznie ,,sam się robi”. Bez problemu możecie zmodyfikować jej skład, a także – w razie potrzeby – przyrządzić większą ilość. Teraz mogę ze spokojem wyglądać przez okno i patrzeć na spadające płatki […]
Gotowanie z Szefem kuchni. Rogaliki z ciasta półfrancuskiego z masą makową i musem z białej, palonej czekolady aromatyzowanej trawą cytrynową

Gorące, maślane rogale z całą masą przepysznych bakalii, zanurzone w puszystym musie z białej, palonej czekolady aromatyzowanej trawą cytrynową? Brzmi jak najlepszy deser z francuskiej pâtisserie, który – i tu niespodzianka – możemy wykonać samemu we własnym kuchennym zakątku. Dzisiejszy wpis to efekt naszego kolejnego spotkania z Przemkiem (poprzednio gotowaliśmy dla Was Ramen), który tym razem z […]
* * * W ostatnich tygodniach pogoda w Orłowie się nie zmienia – szaro, ponuro i wietrznie. Bywa również deszczowo! Takie jesienne poranki nie zachęcają do wstawania z łóżka, a pierwsza myśl o rozgrzaniu, to założenie grubych wełnianych skarpet i luźnych swetrów. W okresie jesienno – zimowym staram się również częściej pić domowe napary. Dzisiaj […]