10 września 2013

Everyday cooking. No.3

Najchętniej podaję figi z ciemnym pieczywem, świeżą ricottą i łyżką miodu. W większości supermarketach są już dostępne za grosze (np. w Lidlu), więc warto sobie urozmaicić codzienne śniadanie. Możemy również komponować je z kozim serem, jako dodatek do sałat, czy różnego rodzaju przystawek. Za chwilę zabiorę się za słodką tartę z ich dodatkiem- jak wyjdzie to Wam opowiem. MIłego dnia!

Follow my blog with bloglovin!

Kanapeczki z ricottą, miodem, rukolą i świeżymi figami

Skład:

świeże figi

świeża ricotta

chleb z żurawinami

listki rukoli

miód gryczanny

A oto jak to zrobić:

1. Kromkę świeżego pieczywa smarujemy cienką warstwą masła, a następnie nakładamy listki rukoli, ricottę i plastry figi. Na koniec skrapiamy miodem.

Kategorie: ,

51 odpowiedzi na “Everyday cooking. No.3”

  1. Kocham figi ! U mnie dziś sałatka z figami z lekkim dressingiem pomarańczowym. Zapraszam Cię Zosiu do wypróbowania. Mój mąż nie lubi zieleniny a ta sałatka skradła jego serce :)

    Figi mają dużo wartości odżywczych i antyoksydantów. My kobiety nie powinnyśmy omijać ich w swojej diecie. Oby jak najwięcej figowych przepisów w kulinarnej blogosferze :)
    Pozdrawiam serdecznie,
    Małgosia

  2. Figi… Rok temu pracowałam we Francji i miałam figi w zasięgu ręki: drzewko rosło w ogrodzie przy domu, w którym mieszkałam. Kilka słoiczków powideł figowych wróciło ze mną do Polski. Mniam.

  3. To tak apetycznie wygląda…. łłłłooooo matko!!!!! aż chce się jeść! Gdynym była Twoim gościem w kuchni, napewno bym szybko z niej nie wyszła!
    Bardzo chętnie bym z Tobą pogotowała! Szkoda tylko, że nie ma takiej możliwości… Może kiedyś :-)

  4. Zosiu odwiedzam Cie codziennie i czerpie ,czerpie,czerpie nie tylko przepisy.
    Pozdrawoam z jesiennej Westfalii

  5. ja najlepsze figi jadłam w Chorwacji :) muszę wypróbowac te z Lidla ;P
    http://martuu9x.blogspot.com/

  6. Samkowicie :)

  7. Pychotka! :-)

  8. Zosiu a figi je się ze skórką-przyznam, że nigdy nie jadłam. Muszę spróbować

  9. Ja na kanapce czesto jadam truskawki w sezonie. Figę muszę spróbować w tej wersji, wygląda smakowicie :)

  10. Codziennie tu zaglądam i czasami łapie się na tym ze stosuje bardzo podobne przepisy ;) jeśli chodzi o figi to często robię z nimi sałatki , mój partner bardzo to lubi! Pozdrawiam ze słonecznego Krakowa :)

  11. Wow!Finezja…Mmmm,rozmarzyłam się i na pewno kupię dziś figi:)Zosiu,jesteś jak taka Wrózka,która potrafi zaczarować świat swoimi pomysłami:):):)

  12. Zosiu czy Ty również robisz zakupy w dyskontach? Czy są jakieś produkty które z nich polecasz i uważasz, że są dobrej jakości?
    Pycha ten przepis. Też kupuję chleb z żurawiną. :)

    • Zosia

      No pewnie! :-)

      Ricotta i croissanty w Lidlu :-)

    • Potwierdzam ;)

    • W dyskontach są bardzo dobre rzeczy. Trzeba tylko zawsze czytać etykietkę i sprawdzać nazwę producenta. Ja dodatkowo zawsze wybieram polskich producentów – początek kodu kreskowego na 59 – (chodzi mi oczywiście o ogólne produkty jak masło, jogurty, mąka itd). Często pod nazwą marketową kryje się ten sam produkt, który z logo producenta będzie już np. o 0,50 – 1,50 zł droższy (przykład: serek typu grani czy serek typu capri). Szkoda, że Lidl coraz częściej zastępuje polskich dostawców tymi z Czech czy Niemiec. :(

    • gdzie kupić taki chleb?

  13. uwielbiam eksperymentować śniadaniowo…wtedy mogę mniej restrykcyjnie podchodzić do tego co jest na talerzu. Twoje kanapki z figami wyglądają bardzo smakowicie, a u mnie na śniadanie trochę bardziej tradycyjnie… rogaliki drożdżowe z czekoladą
    http://kuchniapysznosciowa.blogspot.com/2013/09/126-drozdzowe-rogaliki-z-czekolada.html

  14. Fantastyczna przekąska czy śniadanko;-) Uwielbiam świeże figi i fajnie, że zaprezentowałaś je na pięknych zdjęciach. Pozdrawiam. Marta;-)

  15. Uwielbiam chleb z żurawiną! Niestety przestali go produkować w mojej piekarni..

  16. A ja dzisiaj wyjątkowo zapraszam do siebie – podsumowanie 8 miesięcy w podróży po Azji :)
    http://www.tofunapatyku.pl/8w1/

    Pozdrawiam
    Paula

    ps. gdybym mogła to bym jedną taką sliczną kanapeczkę ukradła ;)

  17. Z cyklu moje żywieniowe dziwactwa: nie jem fig ani świeżych ani suszonych ;)

  18. Każdy z tych składników lubię, więc chętnie wypróbuję przepis i dam znać czy wyszło dobre :) Nie moge się doczekać nastepnego wpisu. Pozdrawiam i zapraszam do mnie-> loovelyblog.blogspot.com

  19. W tym roku w Rzymie jadłam panini właśnie z tym zestawem: z rukolą, ricottą, figą, ale też… Miętą. I właśnie te kawałki, gdzie trafiałam na miętę dawały dopiero pełnię smaku. Polecam spróbować w tym połączeniu ;-)

  20. Kocham figi !!!!
    Kocham ten czas – końca lata bo i figi i kurki i dynia się pokazała ! ach ile pysznosśi !

  21. bardzo Apetyczne!!!!

  22. ja polecam zrobic marmolade figowa na zimowa pore, figi trzeba obrac dodac dodac miodu i ciut swiezej bazylii, wszystko razem sie smazy az do rozpuszczenia sie fig, bardzo proste, nauczylam sie tego w Grecji :)

    • Zosia

      świetny przepis! Bardzo dziękuję i z pewnością jeszcze w tym sezonie wypróbuje!

       

      Z pozdrowieniami,

      Zosia

    • a potem mozna taka marmolade z greckim jogurtem zjesc, rowniez polecam i zycze powodzenia :)

  23. takich fig na surowo nigdy nie próbowałam, zastanawiam się czy ta kanapka nie byłaby za sucha, a na pewno wszystko by z niej spadło (z moim szczęściem). pozdrawiam.
    _
    http://dropofmusic.blogspot.com/

  24. Ja chcę takie śniadanie! :) Przepyszne musiały być ;)

  25. Chcialabym miec w rodzinie takiego kucharza jak Ty! Moj chlopak gotuje swietnie ale cos czesto sie powtarza :D Gratuluje kreatywnosc! A ja zapraszam niedlugo na peruwianskie specjaly jak np…swinka morska :)

  26. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy zmielony ser, budyń, sok z limonki, skórkę cytrynową oraz pokrojone na plasterki figi. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy na podpieczony spód, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stC i pieczmy około 1 godziny. Studzimy początkowo w otwartym piekarniku, a następnie wyjmujemy i zdejmujemy obręcz tortownicy.

  27. Kapeczki? :) chyba miały byc kanapeczki :)popraw Zosiu
    a tak btw to dzis robie te kanapeczki i lece do Lidla! :)
    i czekam na następne przepisy

  28. Mniam… ale zjadłabym taką kanapeczkę.. mmm

  29. Niby zwykła kanapka, a wygląda jak małe dzieło sztuki. Mogłabym jeść samymi oczami ;)

  30. MMMmm, potwierdzam, można jeść oczami:) Zosiu ,mam prośbę, czy mogłabyś zrobić danie z penne, rukoli, pomidorków koktajlowych i mozzareli…:) jadłam kiedyś takie połaczenie i było przepyszne! A wiadomo, że Ty również masz słabość do makaronów…:)
    Serdeczne pozdrowienia!

  31. Genialny przepis, ja dodaje jeszcze pomidorki koktajlowe:) Mam tez pytanie, czy nie powinno byc w wiekszosci supermaketow, a nie w wiekszosci supermarketach? Pozdrawiam goraco i zazdroszcze pasji.

  32. Dziękuje Zosiu za inspirację!
    Właśnie wróciłam z Lidla z figami:) Na kolacje bedzie sałatka z figami i kozim serem!
    Pozdrawiam serdecznie z deszczowego i chłodnego Śląska

    • Zosia

      Dzięki za wiadomość! U nas niestety też deszczowo.. nic tylko siedzieć w kuchni i wymyślać przepisy :-) Z pozdrowieniami,Zosia

  33. Witaj Zosiu!
    Na wstępie gratulują wszystkich przepisów i pomysłów ;)
    Pisałam do Ciebie tą wiadomość pod ostatnim postem Daily Food Diary…Na jednym z powyższych zdjęć jest makaron z krewetkami, chyba w sosie pomidorowym? Mogłabyś napisać jak go przygotować? Wygląda smakowicie :) Może do tego jakaś sałatka? Czekam na odpowiedz.
    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam serdecznie, Asia

  34. Ja polecam inne śniadanie z figami, które serwowała mi babcia podczas pobytu we Włoszech. Z fig robimy szybki, jednodniowy dżemik ( figi bez skórek do garnka, odrobina miodu lub cukru i tak dusimy do uzyskania konsystencji dżemu) do tego włoskie pieczywo, mozzarella i koniecznie mocna kawa z mlekiem. Pyszne połączenie prosto z Italii :)

  35. Pyszne kanapki jak wszystko co prezentujesz :) Mam pytanie z innej beczki, gdzie można kupić ten material, który widać na zdjęciach? pięknie się prezentuje, ale nie wiem nawet jak go wyszukać …

  36. trafiłam dziś na bardzo podobny przepis, aczkolwiek tu jest w postaci grzanki:
    http://www.tarteletteblog.com/2012/04/recipe-gluten-free-fig-gorgonzola-honey.html

  37. Wyglądają cudnie i na pewno tak smakowały!

Dodaj komentarz