Skip to main content

Moja propozycja na początek wigilijnej kolacji

Skład:

1 opakowanie śledzi korzennych

1 jabłko (Szara Reneta)

2-3 płaty anchois

3-4 ugotowane ziemniaki

1 duża czerwona cebula

3-4 jajka na twardo

sos: mały jogurt grecki + 1 łyżka musztardy+ 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu ziołowego + sól morska

pietruszka do posypania

A oto jak to zrobić:

1. Śledzie dokładnie płuczemy (możemy wcześniej moczyć w wodzie przez 2 godziny) i kroimy w cienkie plastry. Anchois wyjmujemy z zalewy kroimy na drobniutkie kawałeczki, podobnie jabłko. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę, a cebulę siekamy. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki sosu łączymy i mieszamy.

3. Pokrojone produkty mieszamy z sosem w dużej salaterce. Przed podaniem całość przekładamy do wigilijnej zastawy.

A oto jak to zrobić:

1. Śledzie dokładnie płuczemy (możemy wcześniej moczyć w wodzie przez 2 godziny) i kroimy w cienkie plastry. Anchois wyjmujemy z zalewy kroimy na drobniutkie kawałeczki. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę, a cebulę siekamy. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki sosu łączymy i mieszamy.

3. Pokrojone produkty mieszamy z sosem w dużej salaterce. Przed podaniem całość przekładamy do wigilijnej zastawy.

Follow my blog with bloglovin!

28 Odpowiedzi do “Moja propozycja na początek wigilijnej kolacji”

  1. uwielbiam śledzie! wypróbuję przepis z dużą ciekawością efektu końcowego.
    Pozdrawiam i życzę spokojnych, rodzinnych Świąt
    Kasia

    • a ja akurat za śledziami nie przepadam i jeszcze kilku rzeczy z listy składników nie jem, ale liczę, że może kolejne wigilijne przepisy będą bardziej ‘zjadliwe’ dla takiego dziwaka jedzeniowego jak ja ;)

  2. Jakie to są śledzie korzenne? Solone czy marynowane w occie? Możesz podać jakąś sprawdzoną markę?

  3. Zosiu, śledzie następnym razem, a teraz właśnie zabieram się za pieczenie Twojego torciku z ricottą sprzed kilku dni ;) Czy mogę dorzucić do masy jakieś dodatki, np. suszone wisienki albo płatki migdałów? Nie zepsują przepisu?

  4. A skąd jabłka na zdjęciach? Też je dodać (nie ma ich w składnikach), czy są na zdjeciach tylko jako dekoracja?

  5. Witam!:) A ja mam pytanie odnośnie jabłek, które są na zdjęciu, one też wchodzą w skład sałatki śledziowej? Pozdrawiam

  6. Siedzę w pracy wygłodniała zajrzałam na stronkę i dostałam ślinotoku a z Pani ,Zosieńko, szczęściara już po obiadku. A tak w ogóle co to są te anchois? :)

  7. Zosia, co to są te śledzie korzenne. Tak jest napisane na opakowaniu, czy jak? jeśli rzeczywiście tak jest, to podaj, bardzo proszę, jakiej firmy są te śledzie…i w jakim sklepie kupujesz
    DZIĘKI!!!!

    • Śledzie w opakowaniu- na nich zobaczysz napis: korzenne. Dostępne w każdym supermarkacie :)

      Pozdrawiam świątecznie,

      Zosia

  8. hej Zosiu, wyjeżdżam na święta,a jako że jestem Twoją stałą czytelniczką od kilku lat, to nie mogę nie złożyć Ci życzeń, moja sympatia wzrosła do Ciebie tym bardziej, że Twoja córeczka ma tak samo na imię jak ja.
    W związku ze świętami, ale nie tylko na okres świąteczny ;) życzę Ci masę inspiracji do dzielenia się kolejnymi wspaniałymi przepisami, powodów do uśmiechu na każdy dzień, dużo szczęśliwych chwil ze swoim mężem, oraz samych uroczych chwil z małą Hanią, no i niech spełni się wszystko to o czym sobie marzysz,

    pozdrawiam z Łodzi, Hania.

    • Droga Haniu, dziękuję Ci z całego serca za piękne życzenia! 

      Wesołych Świąt!

      Zosia

  9. Ja jestem w ciąży i niestety nie mogę jeść surowych ryb :( Wyglądają bardzo apetycznie….

  10. Pani Zosiu, bardzo lubię Pani blog i często na niego zaglądam :) Pyszne przepisy ;) Jednak pozwolę sobie zwrócić uwagę na błąd..jest wigilijna wieczerza, a nie kolacja. Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrowia oraz radości :)

  11. Wypróbowałam ten przepis :) zrobiłam tą sałatkę na wigilię i bardzo wszystkim smakowała :) jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę :) nawet takiemu beztalenciu kulinarnemu jak ja udało się osiągnąć świetny efekt końcowy :) jestem pewna, że ta sałatka zapisze się na stałe w menu wigilijnym mojej rodziny :) za rok też na pewno ją zrobię :)

  12. Przekładamy śledzie do miski, dodajemy ogórki konserwowe, cebulę, por oraz czosnek. Dodajemy przygotowany wcześniej sos i całość dokładnie mieszamy. Gotowe danie podajemy schłodzone.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.