W związku z tym, iż mój cykl przepisów dla kobiet w ciąży dobiega końca, chciałam szczególnie podziękować moim Czytelniczkom za wszystkie ciepłe słowa, liczne stałe komentarze, nadesłane listy z pozdrowieniami, ciekawymi poradami, przepisami i inspiracjami! Dziękuję Wam również za Waszą oglądalność-w każdy wtorek statystyki przekraczały ponad 18 500 osób!  Kolejne cykle przepisów będą przeznaczone dla… Czytaj dalej

28 grudnia 2011

Sylwestrowe menu!

   W ferworze świątecznych przygotowań i sylwestrowych poszukiwań kreacji, nie każdy ma czas na przygotowanie specjalnego menu na jedyny wieczór. Co prawda jedzenie jest również istotną kwestią tego dnia, ale pewnie u większośći z nas pozostają jeszcze wspomnienia po tłustych bigosach, domowych pierogach i niekończących się makowcach. Aby uniknąć przemęczenia i powitać Nowy Rok nie… Czytaj dalej

9 października 2011

Kolacja we dwoje!

    Ilekroć chcę Go zaprosić na wspólną kolację, ale taką tylko we dwoje, to mija trochę czasu. A to za sprawą szukania coraz to nowszych rozwiązań kulinarnych. W mojej sytuacji wcale nie jest to takie proste, jak by się wydawało.Tak żeby było całkiem wykwintnie, ale nie za wszelką cenę. Miło by bylo, gdyby to jednak… Czytaj dalej

   Oto kolejne danie obiadowe, idealne na przyjęcie: sposób przyrządzenie nie jest skomplikowany i możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Mnie się udało zadowolić gości (przynajmniej tak deklarowali w trakcie jedzenia :) na wieczorze panieńskim naszej Przyjaciółki. To jeden z tych wieczorów do których z pewnością, z radością będziemy powracać myślami!   … Czytaj dalej

… niestety krótki ich żywot i nieprędko trafiają na stół. Nie sposób ich ukryć przed żarłokami w kątach kuchni, bo zapach nieziemski. Głównie służą, jako dodatek do zup, kremów i sałat. Możemy również podawać z deską ulubionych serów i w towarzystwie dipów.   Jeżeli suszony tymianek nie jest Waszym faworytem, możemy go zastąpić suszoną szałwią,… Czytaj dalej

… i najlepiej jak jest podawana na zimno. Gazpacho to potrawa, która wywodzi sie z Andaluzji. Składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba. Korzystając kiedyś z gościnności rodowitych Hiszpanów, w mgnieniu oka nauczyłam się tego przepisu. Niegdyś składniki gazpacho krojone były ręcznie, obecnie zazwyczaj do ich rozdrobnienia używa się… Czytaj dalej

   Witajcie! Jeżeli nie macie pomysłu na przystawkę – oto ona! Poniżej dwa sprawdzone przepisy, których przygotowanie zajmuje jedynie chwilę. Pierwszy przepis, to połączenie awokado ze smażonymi krewetkami, a drugi z kolei to moja osobista recepturka na pastę z awokado – tzw. Guacamole. Zapraszam!  

   Jeżeli jesteśmy zmęczeni po niedzielnych, rodzinnych obiadach złożonych z trzech, a czasem nawet  z czterech dań + deser, to proponuję na dzisiejszy posiłek, wyjątkowo prosty i szybki w przyrządzeniu przepis na makaron carbonara. Ja osobiście, przyrządzam go najczęściej, gdy się zupełnie nie spodziewam gości, a akurat dziwnym trafem mam resztki boczku w lodówce, lub… Czytaj dalej