Skip to main content

*     *     * W upalne dni bywa, że nie odczuwamy głodu. Zapewne wiecie o czym mówię. Jednak nasze ciała potrzebują składników odżywczych niezależnie od tego co czujemy. Połączenie fety i orzechów nerkowca to moje nowe odkrycie. W tym przepisie lubię to, że sposób przygotowania, wedle którego niezwykle łatwo postępować, nadaje sałacie inny […]

*    *    * Zawsze jest miło przywitać przyjaciół czymś domowym, tak smacznym, że ślinka cieknie, idealnie pasującym do schłodzonej lampki wina. To połączenie jest według mnie absolutnie doskonałe, zwłaszcza w letnie dni. Starannie pokrójcie ziemniaki, wymieszajcie w dobrej oliwie z odrobiną parmezanu i rozmarynu i liczcie się z tym, że przysmak zniknie ze […]

*    *    * Wakacje to duża pokusa, aby na chwilę odstawić gotowanie ale w toskańskiej kuchni nie mogłam sobie odmówić tej przyjemności. Gotowaliśmy prosto, lekko i bardzo włosko. Pomysły na dania przychodziły nam do głowy pod wpływem widoków lokalnych straganów. Włoska kuchnia, choć silnie powiązana z tradycją i historią, chętnie przyjmuje nowe pomysły. […]

 *   *   * Jedzenie rękoma ma w sobie coś atawistycznego. Fizyczny kontakt z potrawą pozwala nam w pełni poczuć jego strukturę, ciepło i zapach. Tej intymności nie uświadczymy jedząc za pomocą noża i widelca. W kulturze europejskiej przypisaliśmy temu miano czegoś niestosownego wręcz zawstydzającego. Tymczasem uważam, że wykwintne krewetki najlepiej jeść bez pomocy […]

14 czerwca 2023

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANA

 *  *  * Zapiekanki z bakłażanów przyrządza się w wielu regionach – ta najbardziej znana, to włoska parmigiana di melanzane przyrządzana ze smażonych plastrów bakłażana przekładanego serem i sosem pomidorowym, który później pieczemy. Kocham włoską kuchnię i często czerpię z niej inspirację, szczególnie późną wiosną, gdy większość warzyw ma już swój określony smak. Jest prosta, sezonowa […]

Na letnie popołudnie w ogrodzie wyczekujemy cały rok. I w końcu jest. A ja się zastanawiam, od czego zacząć? Czy od ulubionego pielenia? Być może róże wymagają troskliwej ręki? Koszenie trawy odłożyłam na później, bo wciąż susza i wszyscy nawołują do pozostawienia jej jak najdłuższej. A gdyby przysiąść na chwilę i tak po porostu posłuchać […]

* * * Tym wpisem chciałabym Was zaprosić na mój nowy cykl o kulinarnych inspiracjach na Instagramie. Przeglądając majowe przepisy intuicyjnie zapisałam te ze szparagami i rabarbarem w roli głównej. Czy to potwierdzenie na to, jak bardzo kochamy gotować sezonowo? Mam nadzieję, że i Was zainspiruje dzisiejsze zestawienie. * * * RISO Z PĘCZAKU @_mariaprzybyszewska […]

*     *     * Lubię te momenty w mojej pracy, kiedy myślę o jakimś produkcie i mam wrażenie, że już wszystko zostało powiedziane i wtedy wpada mi do głowy połączenie smaków, które zupełnie odmienia jego charakter. Tak było i tym razem. Dorsz, ryba której nie trzeba nikomu przedstawiać, a jednak mam nadzieje, […]

*    *    * Pare tygodni temu Westwing zaprosił mnie do stworzenia wspólnego wpisu o fotografii kulinarnej. To dla mnie szczególnie ważny temat, ponieważ towarzyszy mi w codziennej pracy od przeszło 12 lat. Chętnie zgodziłam się podzielić swoimi spostrzeżeniami, które udało mi się wypracować na przestrzeni tych lat. Nieprzypadkowo zdecydowałam się na zrobienie tej […]

*    *    *   Jeżeli lubisz zupy, które nie do końca wyglądają wykwitnie ale są pożywne i jednocześnie lekkie, to ta propozycja może być dla Ciebie. Aby móc ją przygotować od ręki, potrzeba pasty miso, którą można kupić w większości supermarketów (warto wybrać tą o najlepszym składzie). Wspomnianą pastę trochę traktuję, jak domową wegetę […]

*    *    * Wiosna zawsze inspiruje do tworzenia nowego i wychodzenia poza utarte schematy. Na wiosnę mamy ochotę jeść lekko, zdrowo i z jeszcze większą ilością warzyw niż zazwyczaj. Jednym słowem uważnie, ekonomicznie, unikając przetworzonego jedzenia. W takim duchu powstał ten cykl wpisów. Kiedy na ulubionym rynku zobaczyłam stragany emanujące kolorami, zrodził się w […]

*     *     * Co można powiedzieć o prostych meatballsach w sosie pomidorowym? Choć wydawać się może, że wiemy o nich wszystko, a w swej pospolitości nasuwają na podniebienia utarty smak to jednak szczegóły potrafią wiele zmienić. Moje mają korzenie w słonecznej Italii, która poza pizzą i makaronami słynie z przepysznych serów. […]

  Czasem tak nie wiele potrzeba, żeby przywołać błogie wspomnienia z niewinnych czasów dzieciństwa. Mój dzisiejszy przepis jest odgrzebany ze starych notatek. Dodałam jedynie otartą skórkę cytrynową ale możecie ją zamienić na szczyptę cynamonu lub łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Jeśli chodzi o uśmiech domowników na widok kluseczek – w tej kwestii nic się nie zmieniło, […]