Skip to main content

MŁODE ZIEMNIAKI Z GZIKIEM I CHIMICHURRI | KTO CHĘTNY NA MAŁE ODSTĘPSTWO OD TRADYCYJNEJ RECEPTURY?

Młode ziemniaki, gzik i chimichurri. Czy istnieje coś lepszego na upalne popołudnia? To proste, ale nieoczywiste danie stało się w ostatnich dniach letnim hitem w naszym domu. Gzik inny niż znacie, jednak zaryzykuję, iż to małe odstępstwo od tradycyjnej receptury wyjdzie Wam znakomicie. To co, gotujemy razem?

Skład:

1 kg młodych ziemniaków

1 pęczek koperku

1 pęczek kolendry lub pietruszki

1 papryczka chili

ok. 100 ml oliwy z oliwek

1 łyżka octu winnego

4 ząbki czosnku

szczypta płatków chili

250 g sera ricotta

150 g serka wiejskiego

sól morska

A oto jak to zrobić:

  1. Umyte ziemniaki kroimy na połówki i gotujemy do miękkości. Drobno siekamy koperek, kolendrę lub pietruszkę, papryczkę chili i czosnek. Posiekane zioła przekładamy do miski i dodajemy oliwę, ocet, płatki chili oraz sól. Ricottę i serek grani łączymy w naczyniu do uzyskania jednolitej masy (możemy zblendować masę).
  2. Ugotowane ziemniaki wykładamy do szerokiego naczynia. Polewamy chimichurri, solą i podajemy z gzikiem.

7 Odpowiedzi do “MŁODE ZIEMNIAKI Z GZIKIEM I CHIMICHURRI | KTO CHĘTNY NA MAŁE ODSTĘPSTWO OD TRADYCYJNEJ RECEPTURY?”

  1. Gdyby nie było tych dwóch pierwszych zdjęć, po prostu nie wiedziałabym, jak się myje i kroi ziemniaki. Dziękuję Zosiu, jesteś z nami na każdym kroku

  2. Smak lata w czystej postaci- dziękuję za tak prosty, ale zarazem niesztampowy przepis na mega smaczne danie, pozdrawiam

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.