Skip to main content

CHŁODNIK Z OGÓRKÓW I CUKINII | PRAWDZIWY SEKRET TKWI W DODATKACH

Ogórki gruntowe, groszek cukrowy, cukinia, koperek, olej lniany, pieczony czosnek i maślanka, ale tylko z dobrego źródła. Ohh rany, jak to smakuje – nawet w czasie letniej burzy. Nie trzeba czekać do upałów. Zapraszam Was na ten ogórkowy przepis, chodźcie!

Skład:

ok. 15 ogórków gruntownych

1 główka czosnku

400 g jogurtu greckiego (min. 10 % tłuszczu)

ok. 700 ml maślanki (najlepiej ze Strzałkowa)

1/2 cukinii

1 pęczek koperku

1 łyżka soli morskiej

1 łyżka kminu rzymskiego

1 łyżka przyprawy Za’atar

do podania: olej lniany lub oliwa z oliwek, garść świeżego groszku cukrowego

A oto jak to zrobić:

1. Główkę czosnku nacinamy u nasady i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Pieczemy ok. 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 stopni C. Obrane ogórki i cukinię ścieramy na tarce na grubym oczku. Miąższ odsączamy z soku i przekładamy do garnka. Dodajemy maślankę, jogurt grecki, upieczone i zgniecione ząbki czosnku oraz przyprawy. Całość doprawiamy solą. Schładzamy w lodówce. Podajemy z odrobiną oleju lnianego i ze świeżym groszkiem.

11 Odpowiedzi do “CHŁODNIK Z OGÓRKÓW I CUKINII | PRAWDZIWY SEKRET TKWI W DODATKACH”

  1. Maślanka z dobrego źródła? Bardziej przedmiotowo o krowie nie można. Przykro.

  2. Chłodnik to schłodzona zupa której bazą jest rosół drobiowy lub bulion warzywny, zakwaszana śmietaną kefirem lub maślanką. Tu widzę surowe warzywa zalane maślanką, nie mogę się doszukać w przepisie etapów przygotowania samej zupy,czy zostały pominięte?

  3. Niezbyt wyszukany przepis…. każdy ma prawo nazywać swoje danie jak chce, ale chłodnik to to nie jest.

  4. Wydawało się dziwne chlodnik z ogórka ale rzeczywiście znalazłam wiele przepisów między innymi u Rozkosznego .Może zanim się skrytykuje warto zobaczyć czy rzeczywiście jest taka potrawa.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.