Skip to main content

*    *    * Dzisiejsza propozycja zupy, to ukłon w stronę tych, którzy są zabiegani ale chcą dobrze i świadomie jeść. Niedawno udzielając krótkiego wywiadu, dziennikarka zapytała się mnie, na co największą uwagę zwracam w swojej codziennej kuchni. Bez chwili zastanowienia odpowiedziałam, że boję się przetworzonego jedzenia i jego unikam. Myślę, że największe trudności […]

*   *   *   Cóż, odłóżmy na chwilę cięższe dania i popróbujmy nieco zmienić kulinarne przyzwyczajenia. Tym apelem trochę sama siebie motywuję, bo ostatnio ze znudzeniem zerkam na lodówkę. Chciałoby się już soczystych pomidorów, naszych truskawek, tych wszystkich letnich sałat, gdzie wystarczy tylko szczypta soli i odrobina oliwy. Coś, co powstaje ot, tak. […]

12 marca 2022

#pomocdlaUkrainy

 Razem możemy więcej. Wystarczy w trakcie tego krótkiego nagrania wesprzeć dowolną kwotą zbiórkę fundacji Zarys na sprzęt medyczny dla szpitali walczącej Ukrainy. Wszystkie pieniądze pójdą na zakup sprzętu, czyli na: bandaże, kompresy, przyrządy do infuzji, strzykawki, igły, maski medyczne. Wspólnie osiągniemy lepszy rezultat przygotowując kolejny ładunek zmierzający do szpitali walczącej Ukrainy 🇺🇦💛💙 Numery rachunków bankowych […]

*     *     * Ostatnie dni dowiodły, jak silny przekaz mają media społecznościowe w szerzeniu pomocy broniącej się Ukrainie. Codziennie setki zaangażowanych profili na Instagramie (polskich i zagranicznych) informuje na bieżąco o aktualnych zbiórkach humanitarnych, przekazuje najświeższe informacje o możliwościach noclegowych, o pracy dla ukraińskich kobiet, o dostępnych punktach opieki medycznej i […]

*    *    *   Jak sobie postanowiłam, tak zrobiłam. W wolnym zawodzie, jeżeli już raz sobie coś obiecasz, to warto być konsekwentną i dopełnić plan. Inaczej bieżąca codzienność odsunie Ci myśl i po chwili już sama o niej zapomnisz. Są takie dania – proste połączenia, które idealnie działają na moją wyobraźnię. Duszone grzyby, masło, […]

*    *    * Odłóżmy na chwilę ciężkie i kaloryczne potrawy (obiecuję, tylko na chwilę :)) i sięgnijmy po coś lżejszego, co nie wymaga od nas specjalnego poświęcenia. Ten łosoś jest dość intuicyjny, a raczej przepis na niego. Proporcjami sosu możecie dowolnie operować, byleby nie przesadzić z ilością płatków chili i z czasem pieczenia. […]

 *     *     * A, co dodajesz do bigosu? Siekasz wcześniej surową kapustę, czy tylko gotujesz go z kiszoną? – im bliżej świąt, tym więcej pytań, wszystkie o tej samej randze. Podejrzewam, że w każdej rodzinie tematy świątecznych potraw mogą wywoływać spore emocje (nie większe, niż moment dekorowania choinki – pamiętam oczekiwania […]

*    *    *   No dobrze, domyślam się, że część Czytelników nie do końca będzie zainteresowana dzisiejszym przepisem. Zanim jednak wpadnę w wir publikowania dla Was świątecznych wpisów, chcę zwrócić Waszą uwagę na nieskomplikowaną formę podania mięsa. W jednym naczyniu łączę wszystkie pasujące do wołowiny składniki, czyli zioła, parmezan, jajko i trochę oliwy. Formuję […]

*    *    * Babie lato. Kiedy myślę o końcówce lata, to mam przed oczami promienie słońca delikatnie przenikające przez zwiewne pajęczyny. Wciąż czuć na twarzy ciepły wrześniowy wiatr. To czas bogactwa zbiorów i okazja do wypróbowania smaków lasu. Kieliszek dobrego wina i talerz rozgrzewającego risotto z kurkami to doskonały sposób na powitanie jesieni. Wraz […]

*    *    * Jedną z najważniejszych rzeczy, której nauczyła mnie włoska kuchnia są dobrej jakości produkty i czułość z jaką do nich podchodzisz. Dzisiaj proponuję więc sugo z soczystych pomidorów malinowych upieczonych z aromatycznym czosnkiem z dodatkiem gorgonzoli i masła. I od razu uprzedzam pytania – nie, nie musicie mieć w domu maszynki do […]