Skip to main content

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na Wielkanocny mazurek, który z pewnością Was zachwyci – mowa tu o mazurku pistacjowym z białą czekoladą. To połączenie dwóch wyjątkowych składników, które razem tworzą niezwykłą niezwykły smak. Obiecuję, że przygotowanie go nie zajmie Wam wiele czasu. Skład: (forma o średnicy 23/26/29 cm lub prostokąt 15 cm x […]

WIELKANOCNA PASCHA Pascha, symbol wiosennego odrodzenia przyrody za którą już tak bardzo się stęskniliśmy. Jej kluczowym składnikiem jest oczywiście dobrej jakości twaróg i dobór bakalii. Pascha powinna być kremowa i pełna kandyzowanych owoców. Muszę się jednak przyznać, że podobnie jak z sernikiem, wolę gdy dodatki są na wierzchu deseru. TARTA Z RICOTTĄ I LIMONKĄ Tarta […]

No dobrze, pytacie mnie, co najbardziej nam smakowało w trakcie naszej dalekiej podróży. Curry czy pad thai? Przez pierwsze dni człowiek jest spragniony egzotyki i próbuję nasycić się tym, czego nie ma na co dzień. Ale gdybym miała faktycznie wprowadzić jedną potrawę, która przywoła nam tamte strony, to zdecydowanie Mango Sticy Rice. Deser z kleistym […]

Od lat podglądacie moje codzienne wybory z którymi cieszę się, że mogę się z Wami dzielić. Zakładając bloga chciałam Was inspirować przede wszystkim kulinarnie jednak z czasem zauważyłam, że polecanie Wam sprawdzonych kosmetyków, książek czy ubrań jest dla Was równie przydatne. Święta już niedługo a wraz z nimi czas, kiedy chcemy obdarować naszych najbliższych. Z […]

Ach, jak wyczekiwaliśmy pierwszego śniegu i zapachu cynamonowych pierniczków. Kruche. W smaku maślane z wyczuwalną skórką z mandarynki. Cynamon, też daje o sobie znać. Samo przygotowanie ciasta nie wymaga dużego poświęcenia czasu, bo milej jest poświęcić go na wspólne dekorowanie. Włóżcie swoje ulubione świąteczne swetry, podwińcie rękawy i rozpocznijcie z nami maraton pierniczków. Obiecuję, że […]

Zanim zabierzemy się za pierniki i makowce, mam dla Was szybki przepis na ciasto z karmelizowanymi orzechami. Nie wymaga długich przygotowań ani skomplikowanych składników. Zrobicie go w mgnieniu oka, a zapach i smak nastroją Was do planowania świątecznych przepisów. A może zapragniecie podać je podczas Świąt? Koniecznie wypróbujcie już teraz ten przepis. Skład: (forma o […]

21 września 2023

SZYBKIE RACUCHY Z JABŁKAMI

*      *      * Jeśli pytacie mnie o wymarzony wczesnojesienny deser to właśnie są ONE. Racuchy z jabłkami. Szybkie do zrobienia. Z ciasta bez dodatku drożdży ani proszku do pieczenia. Sprawiają, że myśl o nadchodzącej jesieni cieszy mnie coraz bardziej. Upalne dni ustępują miejsca długim popołudniom, co sprzyja większej chęci do gotowania. […]

*     *     * To upieczmy szarlotkę! Przegońmy nią deszczową aurę, niech nam pachnie w domu cynamonem i palonym masłem. Niech to będzie najlepsza szarlotka, jaką udało nam się upiec. Od kilkunastu dni kogokolwiek spotkam, to nasza rozmowa rozpoczyna się od panującej marnej aury pogodowej. W plażowych barach pustki, turyści biedni pozawijani […]

* * * Te chwile, kiedy zasypiamy razem na hamaku, czytając opowiadania Kubusia Puchatka, muskani promieniami czerwcowego słońca. W oddali zapach piwonii, które w tym roku po raz pierwszy nam zakwitły i truskawkowego ciasta. Jeszcze ciepłego, bo przed chwilą wyjęliśmy z piekarnia. Ponownie otwieram drzwi do świata, w którym raz jeszcze mogę przeżyć etap przedszkolaka. […]

*     *     * Trójmiasto to raj dla amatorów lodów. Odpowiednio schłodzone. O kremowej konsystencji. Z wafelkiem kruchym, jak najdelikatniejsze ciastko. Bez sztucznych barwników. Kręcone tego same dnia. O smaku słonego karmelu lub słodkiej bezy mascarpone z malinami, a dla wielbicieli sorbetów, ukręcone z kaszubskich truskawek. Mam wrażenie, że z każdym rokiem nasze […]

 *   *   * Oto jeden z najprostszych i najsmaczniejszych przepisów, jaki oferuje nam maj. Mój ukochany rabarbar i pierwsze truskawki nie wymagają wiele. Są deserem same w sobie. Jednak w towarzystwie migdałowej kruszonki i gałki lodów, są przyjemnością na którą czeka się cały rok. Podoba mi się pomysł zastąpienia zwykłej mąki pszennej, zmielonymi […]

1 kwietnia 2023

Wielkanocna pascha

*     *     * Minęło jedenaście lat odkąd opublikowałam na blogu przepis na paschę, a spora liczba Czytelników nadal zapewnia mnie, że i w tym roku zagości na ich stole wielkanocnym. Z ciekawości zajrzałam do archiwum i ze wzruszeniem przeczytałam Wasze dawne komentarze. Kluczowym składnikiem paschy jest oczywiście dobrej jakości twaróg i […]

*    *    * Tarta z ricotty to jeden z tych przepisów, który przygotowuje się bez większego wysiłku. Moja słabość do włoskiej kuchni – a szczególnie do deserów nasila się wraz z nadejściem wiosny. Intensywny kolor mimozy, który od kilku dni rozświetla nasz stół w jadalni jeszcze bardziej potęguje włoski nastrój. Symbol wrażliwości i […]

*     *     *    To najszybsza szarlotka jaką upiekłam. Może nawet najszybsza ze wszystkich ciast. Pomimo pośpiechu smak pozostał na swoim miejscu. Tarte jabłka i kruche ciasto to od zawsze dobre połączenie, a w towarzystwie masła orzechowego jest trochę inaczej, może nawet lepiej. Jestem ciekawa ile Wam zajmie przygotowanie tego przepisu? […]