*   *   * Jeżeli miałabym wybrać ciasto, które kojarzy mi się najbardziej z początkami jesieni, to zdecydowanie jest to ciasto marchewkowe. Nigdy lepiej nie smakuje, niż o tej porze. Muszę się również przyznać, że wersja bez mąki wyszła zupełnie przypadkowo, a to za sprawą kilkunastu kilogramów orzechów włoskich, które uzbieraliśmy z naszych dwóch drzew…. Czytaj dalej

*   *   * Zacznę może od tego, że nasza wyprawa po płatki dzikiej róży, była na początku wakacji. Mój kochany teść od wielu lat jeździ w swoje ulubione miejsca i w tym roku postanowił nas namówić. Poszukiwanie dziko rosnącej róży (podobnie jak z ziołami) nie jest łatwym zadaniem. Aby jednak znaleźć te odpowiednie,… Czytaj dalej

Skład: (przepis na ok. 12-15 sztuk) 300 g mąki krupczatki (do ciasta kruchego ta najlepsza!) 1 żółtko 150 g schłodzonego masła 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka esencji waniliowej (opcjonalnie) szczypta soli 3 łyżki bardzo zimnej wody farsz: ok. 1 litr świeżych jagód + 2 łyżki cukru + sok wyciśnięty… Czytaj dalej

*   *   * Są takie sytuacje – najczęściej niezapowiedziane – kiedy trzeba przygotować coś słodkiego w kilka minut i ten deser jest właśnie na tę okazję! To taka zmodyfikowana wersja kogla-mogla, który w dzieciństwie bardzo często ucierałam, gdy pod ręką nie było niczego słodkiego. Skład: (przepis na 4 porcje) 250 g serka mascarpone 2… Czytaj dalej

*  *  * -Mamo, mamo upieczmy dzisiaj szarlotkę. Przyjdą do mnie koleżanki i zrobimy sobie piknik pod jabłonką – błagającym spojrzeniem, przywitała mnie z rana moja Hanusia. W ogrodzie jabłek pod dostatkiem. Od kilku dni, zasypiając przy otwartych oknach, słyszymy odgłosy jak spadają. Rano, na zmianę zbieramy, żeby się nie zmarnowały. Większość przeznaczamy na konfitury – obieramy… Czytaj dalej

*   *   * Ciasto, z którym wiąże się wiele najwspanialszych wspomnień to ciasto drożdżowe. Maślany zapach unoszący się w domu wzmacniał poczucie bezpieczeństwa. Świadomość, że mama jest blisko a my możemy skupić się na swoich zajęciach. Taka myśl przychodzi mi pierwsza, gdy moja córka prosi mnie o wspólne pieczenie. Mam nadzieję, że i ona… Czytaj dalej

*   *   * Dzisiejszy wpis przygotowałam na życzenie Czytelniczek – głównie Mam, które obserwują mnie na Instagramie i poprosiły o podsunięcie pomysłu na tort komunijny. Wśród coraz to huczniejszych przyjęć komunijnych, wspólny czas poświęcony przy przygotowania tego deseru bardziej utkwi dziecku w pamięci  niż nie jeden wystawny prezent. Myślę, że przepis przyda Wam… Czytaj dalej

*   *   * Bardzo często padają pytania (zarówno tu na blogu jak i na moich warsztatach) czy gotować uczyłam się od dziecka, czy z chwilą założenia bloga. Zawsze szczerze odpowiadam, że uczę się wciąż i jeszcze dużo przede mną. Ale faktycznie w moim domu rodzinnym zawsze się sporo gotowało. Przy przepisach często się do… Czytaj dalej

*   *   * Myślę, że wszystkie serniki, które dotychczas upiekłam, mogą się przy nim schować. W domu nazwaliśmy go królem serników – bo jest wilgotny, kremowy, bananowy, bo ma 3/4 puszki mleka skondensowanego (tak, tak ten słodki ulep :)). Jeżeli nie macie pod ręką limonki to można zastąpić cytryną albo tradycyjnie pomarańczą. Pieczcie i… Czytaj dalej

*   *   * Niektórzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez puszystej i dobrze wyrośniętej babki. Na blogu piekłam ich sporo (babka bananowa, babka jogurtowo-cytrynowa, babka czekoladowa). Lubię, gdy ciasto jest wilgotne i jednocześnie dość pulchne, a dodanie niewielkiej ilości majonezu wzmacnia ten efekt. Dzisiejsza babka jest również aromatyczna dzięki odrobinie maku. Przepis łatwy i szybki…. Czytaj dalej