Desery

Tarta czekoladowa z karmelizowanymi orzechami z miodem

*  *  * Przypominam sobie, jak kiedyś na urodziny dostałam od mojego ulubionego wuja, złotą kankę wypełnioną malutkimi czekoladkami. Były pięknie zapakowane w kolorowym papierze, który po rozpakowaniu chowałam na pamiątkę pomiędzy strony pamiętnika – mini arcydzieła, których mocno pilnowałam. Każdy kawałek tej czekoladki był dla mnie czymś szczególnym, a smak pozostawał przez kolejne lata w pamięci. Może dlatego […]

Czytaj dalej »

Jak przygotować wspaniały deser z czerstwego chleba z musem śliwkowym z cynamonem i wanilią

*  *  * Od dawna po głowie chodziła mi maślana chałka – namoczona w mleku, podsmażona na maśle i obtoczona w cukrze pudrze. Miliony wspaniałych kalorii ale kto by liczył! Chałki pod ręką niestety nie miałam ale za to uchowały się resztki chleba, pozostałe po wczorajszej kolacji. Śliwki wykorzystałam nasze ogrodowe, które wystarczyło przesmażyć z […]

Czytaj dalej »

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką kokosową

*  *  * Od razu zaznaczę, że w cieście drożdżowym nie jestem specem i wciąż się uczę. W trakcie długich wieczorów, gdy skrupulatnie przygotowywałam przepisy do mojej drugiej książki, wielokrotnie wypróbowywałam proporcje, tak żeby efekt końcowy smakował moim domownikom. Przecież nikt lepiej mi nie powie, że tak między nami to ciasto jest raczej słabe… już po […]

Czytaj dalej »

Domowe lody bananowo-daktylowe i piernikowy konkurs fotograficzno – kulinarny

*  *  * Jest to bez wątpienia jeden z najprostszych przepisów na domowe lody, jakie kiedykolwiek przygotowywałam. A że za oknem nareszcie upały, to u nas lody zastępują praktycznie każde słodkości. Przy okazji chciałabym Was gorąco zaprosić do konkursu (osobiście, stronię od przypadkowych konkursów, ale ten łączy moje dwie pasje, czyli gotowanie i fotografię, więc […]

Czytaj dalej »

Chwila odpoczynku i puszysty sernik malinowy

*  *  * Po kilku dniach spędzonych daleko od intensywnego życia powracam do Was z letnim przepisem na sernik. Mam nadzieję, że w okresie zmiennej aury pogodowej lekki deser urozmaici Wam niejedno ciepłe popołudnie. Lato sprzyja nagłym oderwaniu się od codziennych spraw, by potem na nowo powrócić i spojrzeć na wszystko z innej perspektywy… Skład: […]

Czytaj dalej »

Lato na Kaszubach i krucha tarta truskawkowa z kremem custard

*  *  * W niecałą godzinę drogi od turystycznego Trójmiasta znajdziemy się na terenach przypominających plenery malarstwa Claude Moneta. Daleko od gwaru miasta możemy poczuć świeżość letniego dnia – falujące maki, chmury przesuwające się po niebie. W takiej scenerii spacer po łące to największa przyjemność, a w przerwie filiżanka kawy i kawałek słodkiej tarty z kaszubskimi truskawkami. […]

Czytaj dalej »

Jak zrobić najprostszy omlet na śniadanie?

*  *  * Co dziś na śniadanie? A może jeden z najprostszych przepisów świata? Puszysty omlet z letnimi owocami, posypany cukrem pudrem, albo jak to woli z miodem lub z syropem klonowym… i czego chcieć więcej?! Skład: (przepis na 2 porcje) 4 jajka 2 łyżki cukru (opcjonalnie – rezygnujemy, jeżeli chcemy wersję wytrawną) 2 czubate […]

Czytaj dalej »

Smaki dzieciństwa na podwieczorek. Leniwe kluski z brzoskwiniami i prażonymi herbatnikami

*  *  * Kiedy byłam dzieckiem lane kluseczki były częstym i bardzo lubianym podwieczorkiem. Dzisiaj chętnie do nich wracam – z nieco małą modyfikacją – używam mniej mąki a twaróg miksuję na bardzo gładką masę. Zdarza się, że kupuję już zmielony twaróg lub serek śmietankowy z tzw. pudełka. Konsystencja ciasta jest bardzo delikatna, więc formuje kluseczki […]

Czytaj dalej »

Życzenia dla wszystkich Mam i domowa panna cotta z borówkami

*  *  * Mam to szczęście, że mieszkamy w domu jednorodzinnym i Mamę mamy zawsze blisko. Prawdopodobnie moja praca nie miałaby charakteru wolnego zawodu, gdyby nie pomoc w dużej mierze mojej Mamy – szczególnie w tym początkowym okresie życia naszej córki. Kiedyś, pracując jeszcze w kieracie korporacyjnym ze smutkiem przyglądałam się moim starszym koleżankom, które wówczas […]

Czytaj dalej »

Drożdżówki z twarogiem i duszonym rabarbarem

Skład: 400 g mąki pszennej 150 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 40 ml oleju roślinnego 2 jajka 60 g cukru 80 g masła wierzch: ok. 250 g sera twarogowego (najlepiej ze Strzałkowa) 2 gałązki rabarbaru 3-4 łyżki brązowego cukru Umyty i obrany rabarbar kroimy w paski (patrz na zdjęciu) o długości ok. 3 […]

Czytaj dalej »

Kremowy sernik z matcha i ciasteczkami Oreo

*  *  * Wiosna przynosi nam tyle dobrego! Ostatnie kilka wolnych dni spędziliśmy na pracach ogrodowych – rekultywacja trawnika, sadzenie cukinii i patisonów, które wykiełkowały na parapecie w domowych warunkach i planowanie następnych nasadzeń. W kontakcie z ziemią nabieram sił po zimie i zatracam się w czasie. Jeszcze kilka tygodni i ruch w przyrodzie będzie […]

Czytaj dalej »

Prosty placek cytrynowy i kwiaty jadalne

*  *  * Myślę, że to jedno z najprostszych ciast, które możemy upiec – szczególnie gdy w kuchni towarzyszą nam małe rączki do pomocy (One zawsze wiedzą wszystko lepiej i chcą zawsze same! :-)) W tym przepisie zaczynamy od utarcia masła z cukrem. Później już tylko łączymy jajka z przesianą mąką z łyżeczką proszku do […]

Czytaj dalej »

Pieczony sernik kokosowy z mango i z granatem

*  *  * Pieczenie serników nigdy nie przychodziło mi łatwo. Jako dziecko zdecydowanie wolałam ten na zimno – bez rodzynek – z różową galaretką i plastrami brzoskwini na wierzchu. Z czasem smaki się zmieniają – chociaż niechęć do rodzynek pozostała :-) Jeżeli lubicie serniki wilgotne i dość puszyste, to ten przepis jest w sam raz! Skład: (forma o […]

Czytaj dalej »

Mazurek bezglutenowy z solonym karmelem

Skład: ciasto (standardowa tortownica lub większa, średnica 26-28 cm) 150 g mąki kokosowej – dostępna w Biosklepie 100 g mąki ryżowej – dostępna w Biosklepie 1 jajko 150 g masła 60 g brązowego cukru szczypta soli solony karmel: 5-6 łyżek brązowego cukru 250 g serka mascarpone (może być więcej) szczypta soli morskiej, gruboziarnistej do dekoracji: […]

Czytaj dalej »