Skip to main content

PLACKI JOGURTOWE Z KWIATAMI BZU I MIODEM GRYCZANYM – PROSTY PRZEPIS NA WIOSENNE ŚNIADANIE

Czasami najpiękniejsze rzeczy w kuchni to te najprostsze. Dziś mam dla Was przepis na placki jogurtowe, które połączyły w sobie wiosenny zapach bzu i słodycz miodu gryczanego. Idealne na spokojny poranek, kiedy świat dopiero budzi się do życia. Wystarczy chwila, aby poczuć smak wiosny na talerzu.

Skład:

4 jabłka

400 g jogurtu naturalnego

180 g mąki pszennej

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki oleju roślinnego

do podania: jogurt lub śmietana, miód gryczany, świeże kwiaty bzu

komentarz: ciasto na placki nie zawiera cukru, ale można lekko osłodzić erytrytolem lub cukrem trzcinowym. Podaję je z miodem, więc można śmiało zrezygnować z cukru.

A oto jak to zrobić:

  1. Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy środek, kroimy na plastry.
  2. W szerokim naczyniu łączymy roztrzepane jajka z jogurtem, a następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, oraz olej roślinny. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na małym ogniu na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Placki najlepiej smażyć pod przykryciem. Podajemy z jogurtem i gryczanym miodem.

4 Odpowiedzi do “PLACKI JOGURTOWE Z KWIATAMI BZU I MIODEM GRYCZANYM – PROSTY PRZEPIS NA WIOSENNE ŚNIADANIE”

  1. Wspaniałe te placuszki, Zosiu😋 W moich stronach, na Śląsku Cieszyńskim o tej porze roku podaje się placuszki z kwiatami czarnego bzu. Kwiat bzu (białe kwiaty) w całości zanurza się w placku na patelni. Taka tradycja😉
    Pozdrawiam serdecznie z Wyspy Sobieszewskiej🐦
    Marta

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.