Czasami najpiękniejsze rzeczy w kuchni to te najprostsze. Dziś mam dla Was przepis na placki jogurtowe, które połączyły w sobie wiosenny zapach bzu i słodycz miodu gryczanego. Idealne na spokojny poranek, kiedy świat dopiero budzi się do życia. Wystarczy chwila, aby poczuć smak wiosny na talerzu.
Skład:
4 jabłka
400 g jogurtu naturalnego
180 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju roślinnego
do podania: jogurt lub śmietana, miód gryczany, świeże kwiaty bzu
komentarz: ciasto na placki nie zawiera cukru, ale można lekko osłodzić erytrytolem lub cukrem trzcinowym. Podaję je z miodem, więc można śmiało zrezygnować z cukru.
A oto jak to zrobić:
- Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy środek, kroimy na plastry.
- W szerokim naczyniu łączymy roztrzepane jajka z jogurtem, a następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, oraz olej roślinny. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na małym ogniu na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Placki najlepiej smażyć pod przykryciem. Podajemy z jogurtem i gryczanym miodem.
Wspaniałe te placuszki, Zosiu😋 W moich stronach, na Śląsku Cieszyńskim o tej porze roku podaje się placuszki z kwiatami czarnego bzu. Kwiat bzu (białe kwiaty) w całości zanurza się w placku na patelni. Taka tradycja😉
Pozdrawiam serdecznie z Wyspy Sobieszewskiej🐦
Marta
jak pięknie podane! Prawdziwa wiosna na talerzu!
Mąka pszenna jest bardzo niezdrowa.
Polecam orkiszową!