28 grudnia 2011

Sylwestrowe menu!

   W ferworze świątecznych przygotowań i sylwestrowych poszukiwań kreacji, nie każdy ma czas na przygotowanie specjalnego menu na jedyny wieczór. Co prawda jedzenie jest również istotną kwestią tego dnia, ale pewnie u większośći z nas pozostają jeszcze wspomnienia po tłustych bigosach, domowych pierogach i niekończących się makowcach. Aby uniknąć przemęczenia i powitać Nowy Rok nie… Czytaj dalej

Skład: 250 g serka mascarpone 2 żółtka (jajka wcześniej sparzmy) 100 g cukru pudru garść pierników toruńskich 1 łyżka startek skórki z pomarańczy 1-2 łyżki likieru Amaretto szczypta mielonego cynamonu A oto jak to zrobić: 1. Ucieramy żółtka z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy tak długo, aż konsystencja będzie przypominała puszysty krem…. Czytaj dalej

    Są pewne smaki z dzieciństwa, do których powracamy na nowo dopiero po wielu latach. Wystarczy tylko chwila, niezapowiedziana okazja by choć na chwilę przenieść się do czasów beztroskich lat. Do świąt w których z wyprzedzeniem organizowało się ,,wielkie choroby" , nie jakieś tam zwykłe grypy, by jak najdłużej nacieszyć się wolnym czasem w domu…. Czytaj dalej

Skład: 500 g mąki  2 szklanki cukru pudru 4 jajka 2 szklanki maślanki 1/2 kostki masła 1 płaska łyżka sody garść skórki pomarańczowej garść migdałów garść rodzynek garść orzechów laskowych 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Kamis 1,5 łyżeczki cynamonu Kamis 1/2 łyżeczki mielonych goździków Dekoracja: polewa czekoladowa szablon z kartony w kształcie gwiazdki wiórki kokosowe +… Czytaj dalej

Niewątpliwie pierniki mają w sobie coś tajemniczego i egzotycznego. Jest w nich jakaś magia, może dlatego że ich ważnymi składnikami są przyprawy korzenne pochodzące niemal z całego świata: imbir, cynamon, kardamon, muszkat, goździki a czasem nawet anyż! Zdumiewająca jest również pomysłowość i bogactwo form: Św. Mikołaj, dzwoneczki, choinki, gwiazki, aniołki, serca i pocieszne renifery. Jednak… Czytaj dalej

26 listopada 2011

Gorąca czekolada pitna!

  Skład: (2 porcje) 500 mleka 3,2 % 100 g czekolady mlecznej 2 laski cynamonu 80 ml bitej śmietany 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków A oto jak to zrobić: 1. Mleko przelewamy do garnka i dodajemy przyprawy. Czekoladę łamiemy na kawałki, dorzucamy do mleka i podgrzewamy na małym ogniu, aż mleko się zagotuje…. Czytaj dalej

Skład: 3-4 obrane jabłka 200g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4-5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 jajko 4 łyżki stopionego masła 300 ml mleka A oto jak to zrobić: 1. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Za pomocą okrągłej nakrętki usuwamy środek.  2. Mąkę przesiewamy do… Czytaj dalej

Skład: ciasto: 150 g mąki 30 g cukru 125 g pokrojonego w kostkę masła 1 łyżka wody (opcjonalnie) farsz: 150 ml śmietanki 36 % 70 g masła 25 g cukru 300 g orzechów włoskich 1 jajko 4-5 łyżek miodu skórka z pomarańczy + 1 łyżka cukru+ kilka kropel wody A oto jak to zrobić: 1…. Czytaj dalej

Skład: ciasto: 150 g mąki 30 g cukru 125 g pokrojonego w kostkę masła 1 łyżka wody (opcjonalnie) farsz: garść orzechów włoskich 10-12 herbatników (Petit-beurre) 4 obrane jabłka (szara Reneta) 1,5 szklanki puree z dyni (sposób podano w przepisie) 3 jajka 2-3 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki 36% 1 łyżeczka cynamonu 1/2… Czytaj dalej

Skład: 4 cytryny 180 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki masła 4 jajka 3 łyżki żelatyny bita śmietana (opcjonalnie, do przybrania) A oto jak to zrobić: 1. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, aż do uzyskania białej masy. Dodajemy startą skórkę z 1 cytryny oraz wyciśnięty sok z 3 cytryn…. Czytaj dalej

Skład: ciasto: 150 g mąki 30 g cukru 125 g pokrojonego w kostkę masła 1 łyżka wody (opcjonalnie) farsz: 200 g twarożku homogenizowanego 2-3 łyżki cukru pudru przygotowujemy formę do pieczenia tart o średnicy ok. 26 cm, natłuszczamy formę ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, i wykładamy nim formę, wierzch ciasta nakłuwamy widelcem, pieczemy w rozgrzanym piekarniku… Czytaj dalej