*    *    * Były pączki, faworki, mini pączki (wersja sycylisjka z Limoncello) a nawet hiszpańskie churrosy . Z każdym rokiem coraz trudniej jest mi Was zaskoczyć, dlatego o poradę poprosiłam moją Katarzynkę, która bez zastanowienia podpowiedziała mi: koniecznie usmaż Strauben, tego jeszcze nie było! :) O tych słodkościach opowiadała mi ilekroć wracali z zimowego… Czytaj dalej

*   *   *   Mroźne poranki, skrzypiący śnieg pod nogami, a potem na górze, po trzydziestominutowej wspinaczce kolejką górską rażące promienie słońca. Dawno przez nas niewidziane, więc czerpiemy z nich ile możemy. W każdy dzień budziliśmy się bardzo wcześnie, miałam czas na poranną jogę z widokiem na skaliste Dolomity, czas na przygotowanie śniadania… Czytaj dalej

*   *   *   Dzień dobry wszystkim kochanym Walentynkom. Częstuję Was dzisiaj domowymi ciasteczkami z masłem orzechowym i solą morską. Są maślane – tak jak lubimy i bardzo kruche (gdybyście jednak woleli ciągnące, to masło orzechowe zamieńcie pokruszonymi krówkami). Po upieczeniu są przez chwilę miękkie ale później lekko twardnieją. Niektórzy zanurzają je w mleku, inni w ,,kakałku”! Skład: 100… Czytaj dalej

*   *   * Nie wyobrażam sobie weekendu bez domowego ciasta. Pieczemy razem. Z naszą kochaną sześciolatką. A najlepiej udają nam się kruche tarty z owocami, które wspólnie zbieraliśmy w lipcowe dni. Przepis jest uniwersalny i można upiec tartę z dowolnymi mrożonymi owocami (jagody, borówki, truskawki, maliny, polecam również tartę jabłko z mrożoną aronią)…. Czytaj dalej

*   *   * Pierwszy styczniowy weekend już prawie za nami. Tak jak zaplanowaliśmy – był czas na zaległości książkowe, spotkania towarzyskie, rozmowy, gry planszowe i wspólne gotowanie. Taka, nasza zwykła codzienność, która daje mi najwięcej radości! A w temacie radości… jeżeli chcielibyście zrobić komuś słodką przyjemność, to obiecuję Wam, że to ciasto wywoła… Czytaj dalej

*   *   * W kuchni zwiększony popłoch. Bielusieńki lukier opanował większość przestrzeni kuchennego blatu, a cukier puder roznosi się w powietrzu. Wiórki kokosowe, pianki marshmallow, drobne cukrowe śnieżynki, płatki migdałowe i orzechy włoskie, kupione na pobliskim targu – wszystko gotowe do dekoracji piernikowej chatki! Gdybyście mieli ochotę samemu spróbować swoich sił, to dzisiaj podpowiadam… Czytaj dalej

*    *    * Jeżeli mielibyście ochotę pobawić się ciastem drożdżowym, to koniecznie wypróbujcie dzisiejszy wpis. To jeden z tych przepisów, który najprzyjemniej jest tworzyć w bliskim gronie, przy świątecznych rytmach i z domowym grzańcem! Skład: 15 g świeżych drożdży ok. 450 g mąki pszennej (może być trochę więcej do późniejszego podsypania) 1 jajko 250… Czytaj dalej

*  *  *   Co najczęściej przywozicie ze sobą z podróży? Ostatnio zadałam to samo pytanie na swoim Instagramie pod zdjęciem przedstawiającym dojrzały kawał parmezanu – wbrew oczekiwaniom otrzymałam od Was całe mnóstwo wspaniałych odpowiedzi. Jednogłośnie zwyciężyło jedzenie! Należę również do tej frakcji osób, które usilnie wpychają do walizki szczelnie domknięte słoiczki z regionalnymi konfiturami,… Czytaj dalej

*   *   * Jeżeli miałabym wybrać ciasto, które kojarzy mi się najbardziej z początkami jesieni, to zdecydowanie jest to ciasto marchewkowe. Nigdy lepiej nie smakuje, niż o tej porze. Muszę się również przyznać, że wersja bez mąki wyszła zupełnie przypadkowo, a to za sprawą kilkunastu kilogramów orzechów włoskich, które uzbieraliśmy z naszych dwóch drzew…. Czytaj dalej

*   *   * Zacznę może od tego, że nasza wyprawa po płatki dzikiej róży, była na początku wakacji. Mój kochany teść od wielu lat jeździ w swoje ulubione miejsca i w tym roku postanowił nas namówić. Poszukiwanie dziko rosnącej róży (podobnie jak z ziołami) nie jest łatwym zadaniem. Aby jednak znaleźć te odpowiednie,… Czytaj dalej

Skład: (przepis na ok. 12-15 sztuk) 300 g mąki krupczatki (do ciasta kruchego ta najlepsza!) 1 żółtko 150 g schłodzonego masła 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka esencji waniliowej (opcjonalnie) szczypta soli 3 łyżki bardzo zimnej wody farsz: ok. 1 litr świeżych jagód + 2 łyżki cukru + sok wyciśnięty… Czytaj dalej

*   *   * Są takie sytuacje – najczęściej niezapowiedziane – kiedy trzeba przygotować coś słodkiego w kilka minut i ten deser jest właśnie na tę okazję! To taka zmodyfikowana wersja kogla-mogla, który w dzieciństwie bardzo często ucierałam, gdy pod ręką nie było niczego słodkiego. Skład: (przepis na 4 porcje) 250 g serka mascarpone 2… Czytaj dalej

*  *  * -Mamo, mamo upieczmy dzisiaj szarlotkę. Przyjdą do mnie koleżanki i zrobimy sobie piknik pod jabłonką – błagającym spojrzeniem, przywitała mnie z rana moja Hanusia. W ogrodzie jabłek pod dostatkiem. Od kilku dni, zasypiając przy otwartych oknach, słyszymy odgłosy jak spadają. Rano, na zmianę zbieramy, żeby się nie zmarnowały. Większość przeznaczamy na konfitury – obieramy… Czytaj dalej