*   *   * Myślę, że wszystkie serniki, które dotychczas upiekłam, mogą się przy nim schować. W domu nazwaliśmy go królem serników – bo jest wilgotny, kremowy, bananowy, bo ma 3/4 puszki mleka skondensowanego (tak, tak ten słodki ulep :)). Jeżeli nie macie pod ręką limonki to można zastąpić cytryną albo tradycyjnie pomarańczą. Pieczcie i… Czytaj dalej

*   *   * Niektórzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez puszystej i dobrze wyrośniętej babki. Na blogu piekłam ich sporo (babka bananowa, babka jogurtowo-cytrynowa, babka czekoladowa). Lubię, gdy ciasto jest wilgotne i jednocześnie dość pulchne, a dodanie niewielkiej ilości majonezu wzmacnia ten efekt. Dzisiejsza babka jest również aromatyczna dzięki odrobinie maku. Przepis łatwy i szybki…. Czytaj dalej

*   *   * Prawdopodobnie w każdym domu, gdzieś w kredensie jest skrzętnie schowane blaszane pudełko z kruchymi ciasteczkami. Na czarną godzinę, na poprawę humoru, na błagania dzieci, na smutki i dla niespodziewanych gości. Dzisiejsze upiekłam z myślą o nadchodzących świętach, których kształt pasuje nam do koszyka wielkanocnego. Piekę je z moją Hanią w… Czytaj dalej

*   *   * Walentynki zawsze lubiłam spędzać w domu. W otoczeniu Najbliższego. Nie specjalnie cieszyły mnie restauracyjne stoliki z różowymi serduszkami. To tak, jak gdyby uczucie tkwiło w nas tylko tego dnia. Ale za to lubię na tę okazję upiec coś specjalnego. Coś słodkiego, żebyśmy mogli wspólnie rano w trójkę zjeść pod kołdrą… Czytaj dalej

*   *   * Gdyby przyszła Wam ochota na wypróbowanie nieco mniej tradycyjnego ciasta, to może zaciekawi Was dzisiejszy przepis? Ciasto należy do tych bardziej wilgotnych i aromatycznych, a zamiast tradycyjnej mąki pszennej możemy dodać kukurydzianą lub zmielone migdały. Co sądzicie? Czy jednak tradycyjne drożdżowe jest niezastąpione? :-) Skład: (forma o średnicy 26/29 cm) 1… Czytaj dalej

*   *   * W ferworze świątecznych przygotowań chciałabym Wam już teraz życzyć pięknego wspólnego czasu, żebyście mogli w Święta pobyć razem i tym się cieszyć jak najdłużej.  Dziękuję Wam za kolejny wspaniały wspólny rok i za to, że mogę się z Wami dzielić moją codziennością :* Skład: 200 g masła 2,5 szklanki mąki… Czytaj dalej

*   *   * Wraz z nadejściem grudnia powoli zaczynamy wypakowywać dekoracje świąteczne z kartonowych pudeł. Pierwsza jest szklana kula z pozytywką z ukrytymi reniferami i sztucznym śniegiem. Ile razy bym się w nią nie wpatrywała, to zawsze przynosi to samo błogie uczucie. Bardzo przywiązuję się do wszystkich drobnych świątecznych pamiątek – trzymam nawet… Czytaj dalej

*  *  * Dzisiaj zabieram Was do zaprzyjaźnionej szklarni, gdzie z przyjemnością mogłam wykonać dla Was kilka ujęć. To był ostatni moment w którym ujrzałam, dorastające od kilku miesięcy, bujne chryzantemy. Dzięki pracy ludzi, którzy dbają o to by dostarczyć na czas świeże kwiaty na zbliżające się święta, po raz kolejny uświadamiam sobie ile serca,… Czytaj dalej

*   *   * Jesień bez jabłek, zapachu cynamonu i smaku szarlotki wydawałaby mi się bardzo smutna. Z przyjemnością zapraszam Was na nieco mniej tradycyjną szarlotkę z bezą i słonym karmelem. Niech umila Wam niejedno jesienne popołudnie. Skład: (forma o średnicy 23/26 cm) (przepis na kruche ciasto): 180 g mąki pszennej 100 g masła 1… Czytaj dalej

* * *  Z dnia na dzień zmieniające się intensywne kolory liści na drzewach inspirują mnie do odtworzenia podobnych barw w kuchni. O takiej tonacji jest ciasto marchewkowe, którego zapach i kolor pasują do jesiennej aury. Z każdym dniem jest coraz zimniej. Złoty kolory jesieni przeważa nad soczystą zielenią lata. To nasz ulubiony czas, który częściej spędzamy… Czytaj dalej