*    *    *    To jeden z tych przepisów, który wpisał się już w naszą domową tradycję. W Wielką Sobotę zapraszamy naszych bliskich na wspólne malowanie pisanek, a gdy goście ukończą swoje malowidła, to przechodzimy do kulinarnych przyjemności. Biała kiełbasa z żurawiną, gruszkami i świeżymi ziołami to nieodłączny element naszych świąt wielkanocnych. Przygotowuję… Czytaj dalej

*    *    *   Już jako dziecka kochałam nakrywać do stołu i ku mojej uciesze, naszej córce też to sprawia przyjemność. Wie dokładnie, gdzie trzymamy serwetki, obrusy i inne akcesoria, które nadadzą odświętnego wyglądu. Staram się Jej ukazać, że nawet najskromniejszy posiłek powinien być jedzony schludnie w zadbanej przestrzeni. Spokojnie, nie w locie… Czytaj dalej

*    *   * Przez długi czas placuszki były na naszej liście ulubionych śniadań weekendowych. Smażyłam je zawsze z plastrami jabłek i ze szczyptą cynamonu, który dosypywałam bezpośrednio do ciasta. Domyślacie się, że to jedno z ulubionych śniadań naszej córki. Na hasło, że będą placuszki, wyciągała z szafki słoiki z konfiturami, słój z miodem… Czytaj dalej

*   *   *   Croque madame to odpowiednio zarumienione pieczywo z dojrzewającym serem, plastrem szynki i opływającym sosem na bazie masła, mąki i mleka – czyli klasycznym beszamelem. To właśnie biały sos w połączeniu z odpowiednio dobranym chlebem i wysokiej jakości serami stanowi o wyjątkowości tego francuskiego przysmaku. Lubię podawać go z dojrzałymi kawałkami… Czytaj dalej

*   *    * W gotowaniu lubię podążanie za porami roku – a świadomość, że na niektóre produkty (myślę tu oczywiście o leśnych grzybach) trzeba ponownie czekać cały rok, bardzo mnie mobilizuje. Smak duszonych grzybów na maśle z ziołami przywołuje mi jesień i czas, gdy przyroda nieco zwalnia. Kiedy temperatury rano robią się już… Czytaj dalej

*    *    * Ten przepis powstał, dzięki naszej ostatniej podróży do południowej Francji. Słodkie śniadania, które towarzyszyły nam o poranku pod kilkusetletnimi platanami sprawiły, że po powrocie do domu musiałam odtworzyć smak figowych konfitur. Z opowiadań wiem, że nie ma co próbować pytać się Francuza o przepis :-) – sama stworzyłam własną wersję,… Czytaj dalej

*   *   * Z wytęsknieniem czekam na kolejny wiosenny weekend, kiedy każdą wolną chwilę spędzamy wspólnie w ogrodzie. To jedna z form spędzania czasu, o którą dbali nasi rodzice. Radością z obcowania blisko natury próbujemy również zarazić naszą córkę i myślę, że wychodzi to nam całkiem dobrze. Lubię ten czas, kiedy możemy swobodnie grzebać w ziemi,… Czytaj dalej

*   *   * Długo nie mogłam się przekonać do kaszy jaglanej – do momentu, gdy sama zaczęłam eksperymentować. Raz wychodziła mi za mdła, innym razem po ugotowaniu pozostawał niestety wciąż ten charakterystyczny posmak. W tym przepisie proponuję Wam wersję wytrawną, która opiera się na podsmażanym czosnku, cebuli, cukinii i świeżym tymianku. Oczywiście, możecie… Czytaj dalej

*   *   * To jest ta pora roku, gdzie nawet najdrobniejszy odcień zieleni cieszy i daję nadzieję. Przedwiośnie. Marzę o zrzuceniu zimowych wierzchni, gryzących czapek, szalików i niezliczonych par rękawiczek. Marzę o poranku, gdzie bosymi stopami biegamy po trawie i zbieramy na śniadanie porzeczki. Jestem człowiekiem ziemi, mogę godzinami kopać, pielić, przycinać, byle by mieć… Czytaj dalej

*   *   * Jeżeli tradycją w Waszych domach jest przygotowanie sałatki wielkanocnej, to na pewno macie swój ulubiony przepis podstawowy. A może wciąż szukacie tego idealnego? Jeżeli tak, to będzie mi bardzo miło, jeżeli spróbujecie mojej wersji. Kluczowe jest połączenie ziemniaków z delikatnymi kawałkami śledzia atlantyckiego, plastrami czerwonej cebuli, rzodkiewkami i ogórkami szklarniowymi…. Czytaj dalej

*   *   * W końcu mogę się z Wami podzielić przepisem na domowe bułeczki z którego jestem w pełni zadowolona. Są puszyste, nie czerstwieją tak szybko a przepis jest bardzo uproszczony. Skład: (przepis na ok. 8-10 bułeczek) 400 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka (ciepłe) 30 g masła (rozpuszczone)… Czytaj dalej

*   *   * Do owsianki trzeba się przekonać samemu. Odkryć ją na nowo według własnych smaków, bo jeżeli przeważają wspomnienia z wczesnych lat dzieciństwa, gdzie była przymusem to nic z tego. Co pewien czas zamieniam dodatki – tak by odnaleźć tę ulubioną. Lubię, kiedy jest wyrazista i dość słodka. Tym razem postanowiłam sprawdzić, co… Czytaj dalej