Owoce i warzywa są źródłem wielu witamin i soli mineralnych, których organizm sam nie wytwarza, a bez nich nie jest w stanie dobrze funkcjonować. Uzupełnienie codziennego jadłospisu o pięć porcji warzyw lub owoców sprawia, że czujemy się dobrze, lepiej wyglądamy i co najważniejsze jesteśmy zdrowi. Jedna porcja to ilość, która mieści się w naszej dłoni, a więc naprawdę… Czytaj dalej

Jak Wam mijają świąteczne przygotowania? Czy pierniczki się udały? A czy może ktoś zdążył już wypróbować przepis na pasztet albo zbudować domek z piernika? W tym roku okres przedświąteczny to dla mnie niesamowity czas, a to za sprawą książki. Ilość ciepłych słów i życzliwości którą otrzymałam od wszystkich Czytelników (zarówno tu na blogu, jak na Instagramie… Czytaj dalej

31 października 2014

Zapiekane pomidory z fenkułem

Skład: 4 pomidory pieczony fenkuł (koper włoski) oliwa z oliwek sól morska gruboziarnista pieprz 50 g parmezanu listki bazylii gałązki kopru włoskiego A oto jak to zrobić: 1. Fenkuł kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy…. Czytaj dalej

W ostatnim kulinarnym magazynie KUKBUK ku mojej uciesze natknęłam się na gruziński przepis na bakłażany. Bardzo cenię to czasopismo i zawsze z niezwykłą przyjemnością przeglądam apetyczne zdjęcia potraw i ilustracje. W obecnym numerze trafiłam na ciekawą historię pt. ,,Kucharz z Przypadku". To historia mężczyzny, który mając w planach dwutygodniową wizytę po Warszawie, tak się zakochał, że pozostał, rozkręcił gruziński barek na… Czytaj dalej

Skład: (przepis dla 4 osób) 4 kolby kukurydzy 1 kostka masła  garść listków świeżej bazylii 1 pęczek świeżej pietruszki 4-5 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki chili garść orzechów włoskich 2 łyżki cukru sól morska do podania: limonka / cytryna tarty parmezan A oto jak to zrobić? 1. Orzechy prażymy na rozgrzanej patelni. Kukurydzę dokładnie myjemy, umieszczamy… Czytaj dalej

Połączenia świeżego arbuza z fetą jest bardzo popularne. Niektórzy dodają jeszcze parę listków świeżej mięty i czarne oliwki. Całość skrapiają oliwą z wyciśniętym sokiem z limonki. Takie połączenie smaków sprawdza się szczególnie w upalne dni, gdy nie mamy siły na nic więcej. A co powiecie na dodanie do tego rukoli, awokado i śliwek, a czarne… Czytaj dalej

  Jagody Goji. Uznane za jedne z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Z kilku różnych źródeł dochodziły do mnie informacje o cennych wartościach tych małych koralików i z ciekawości postanowiłam je wypróbować. Są niewielkie, o podłużnej strukturze i słodkim smaku. W trakcie przygotowywania przepisu, wyczytałam, że dzięki bardzo dużej zawartości przeciwutleniaczy owoce Goji wpływają głównie na mechanizmy obronne komórek. A zatem pomagają… Czytaj dalej

Tak przygotowaną sałatę, mogę jeść praktycznie każdego dnia. Na pesto z rukoli, jako dodatek do sałaty (jednocześnie zamiennik sosu Winegret) wpadłam przypadkiem i połączenie to na stałe zagościło na naszym stole. Liście rukoli zawierają dużo witaminy C, spore ilości cynku i żelaza, a także blisko 20% białka roślinnego, więc warto po nie sięgać. Smakują najlepiej na surowo jako… Czytaj dalej

5 stycznia 2014

Herbata imbirowa

Odkryłam go na nowo. Świeży korzeń imbiru. Intensywny aromat z trochę słodko-palącą nutą. Cudownie się sprawdza we wszystkich zimowych przeziębieniach. Praktycznie na wiele sposobów  możemy wykorzystywać jego właściwości lecznicze. Najprościej obrać ze skórki, zagotować z przegotowaną wodą i wymieszać z miodem i cytryną. Kaszel, gorączka i dreszcze już nam niestraszne. Zwiększa koncentracje, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, polepsza… Czytaj dalej

Co podajemy na wigilię – barszcz czy grzybową? Pieczemy buraki przed dodaniem do zupy czy od razu gotujemy? Doprawiamy cytryną czy octem spirytusowym? Majeranek czy drobno posiekana pietruszka? Suszone grzyby, obrane ćwiartki jabłek, czy jedynie sam seler? Każdy dom skrywa swój sekret na tę świąteczną potrawę. A jaka jest u Was tradycja?

10 września 2013

Everyday cooking. No.3

Najchętniej podaję figi z ciemnym pieczywem, świeżą ricottą i łyżką miodu. W większości supermarketach są już dostępne za grosze (np. w Lidlu), więc warto sobie urozmaicić codzienne śniadanie. Możemy również komponować je z kozim serem, jako dodatek do sałat, czy różnego rodzaju przystawek. Za chwilę zabiorę się za słodką tartę z ich dodatkiem- jak wyjdzie to Wam opowiem…. Czytaj dalej