Witajcie! Dzisiejszy przepis jest dedykowany Panom! Bynajmniej nie w celu konsumpcji ale produkcji! Z powodu jutrzejszego święta, postanowiłam zaprezentować przepis, któremu z pewnością podołają przedstawiciele płci męskiej. Zachęcam Panów,aby uczcili nasze święto własnoręcznie przygotowaną potrawą. Zapewniam, że dobry kawałek steku, to coś co smakuje wszystkim!

Skład:

400 g polędwicy wołowej- czyli 2 kawałki mięsa o grubości ok. 2cm

2 plastry sera gorgonzoli

świeży pieprz

1 łyżka granulowanego czosnku

1 łyżka masła

sól

Ziemniaki:

½ kg ziemniaków

3 łyżki rozmarynu,

2 łyżki soli cytrynowej

3 łyżki oliwy

A oto jak to zrobić:

1.Stek lekko rozgniatamy dłonią, oprószamy solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanym maśle. Stopień wysmażenia mięsa pozostawiam Wam do własnego uznania. Przed podaniem, nakładamy plastry sera na usmażone mięso.

2.Umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki (zostawiamy w łupinach) i rozkładamy na blasze. Przyprawiamy rozmarynem i solą cytrynową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy do momentu, aż się zarumienią (czas ok. 25 minut).

… polecam rozmaryn i sól cytrynową, którą zakupiłam w IKEA na dziale spożywczym.

 

3. Mięso z pieczonymi ziemniakami podajemy od razu póki nie wystygnie. Z gorącym się nie czeka :)

Cóż, ponieważ dzień kobiet jest dopiero jutro, dzisiaj sama sprawię sobie przyjemność i własny wytwór zjem osobiście :)

 

Jeśli Panowie jednak nie podołają zadaniu, lub też po prostu zabraknie im czasu, proponuję kupić lody Haagen-Dazs. W dzień powszedni nie zachęcałabym do takiego wydatku, ale 8 marca ten deser jest jak najbardziej trafiony!

Kategorie:

25 odpowiedzi na “8 Marca- Dzień kobiet.”

  1. te lody są boskie <3 najlepsze są karmelowe lub czekoladowe z kawałkami ciastek.

  2. Jadłem kiedyś steka z gorgonozlą w Rzymie- dzięki za odświeżenie pamięci. Jutro na bank przygotuje.

  3. Zosiu! Masz rewelacyjne wyczucie smaku- 3maj tak dalej. Zaglądam tu codziennie po kilka razy. Gratulacje

  4. No nie!!! Rewelka ten stek z serem- skać Ty bierzesz takie kombinacje. Na bank zrobie w weekend.
    a swoja droga zrobiłam tarte i wyszła tez świetna. Nie zła jestes!!!

  5. Zosieńko,
    Jestem Twoją fanką z Lublina. Od kilku dni już uzależniłam się od Twojej kuchni. Gotujesz fantastycznie! 3mam kciuki!

  6. Pycha !! Swoją drogą, piękny kawał polędwicy udało Ci się kupić :) Buźka!

  7. Genialny blog. Fakt, że wszystkich przepisów jeszcze nie próbowałem ale cieszy mnie, że z okazji dnia kobiet jest typowo męski przepis. Wszystkiego najlepszego dziewczyny z okazji dnia kobiet. Tak dalej!!!

  8. Piekarnik rozgrzany do 180 stopni, ziemniaki małe poćwiartowane, piekę przez 25 minut, ładnie zarumienione ale w środku surowe, chyba coś nie tak robię?

    • Zosia

      Jeżeli są jeszcze surowe, spróbuj poczekać dodatkowe 10 minut. Jeżeli nadal będziesz miał wrażenie, że nie są wystarczająco upieczone proponuję przykryć je folią aluminiową i zmniejszyć temperaturę do 140. Są różne piekarniki, nie zawsze z termo obiegiem. Pozdrawiam!

  9. Nigdy o czyms takim nie slyszalam jak sol cytrynowa :) Jaka ona jest w smaku? Zaintrygowalas mnie

    • Zosia

      Całkiem niezła. Smak nie jest dominujący, więc można używać do wielu potraw. Polecam.

  10. Mogę być szczery w tym momencie? Gotując facetowi pyszne dania we własne święto no to chybaaa musisz być skarbem i Twój facet musi być naprawdę niesamowitym szczęściarzem :)

  11. Właśnie wprowadzam się do nowego mieszkania i pomału kompletuję wyposażenie – można wiedzieć gdzie kupiłaś tą śliczna deskę – „talerz”?

  12. Dziękuję! :)

  13. Zawsze robię steki po prostu w soli i pieprzu , ale skorzystan z Twojej propozycji , tym bardziej , że ja wolę ryby , ale mój luby kocha wołowinę ;)

  14. czy na dziale ‚gotwanie’ wypada pytać o zegarek z żółtym paskiem?

  15. świetne na pewno ugotuje ! :)

  16. trying to find you on facebook, wats your profile

  17. Przepis świetny!!! Polecam.

    Tylko jedna bradzo istotna uwaga: wołowiny, a w szczególności polędwicy wołowej nigdy nie soli się przed smażeniem! Soli używamy przed samym podaniem steka na talerz. Jest to jedna z podstawowych zasad przygotowywania wołowiny. Sól powoduje, że mięso traci soczystość, staje się twarde i łykowate. Zosiu jeśli aspirujesz do miana świtnej kucharki, powinnaś o tym pamiętać.

  18. Oj nie!!!Wszystko ładnie pięknie, ale pPolędwicy nigdy nie soli się przed smażeniem, bo twardnieje!!!!!!!!!!!!!!!

  19. cudowne danie :) zrobiłam dla gości i wszyscy byli zachwyceni :) jak dla mnie bez sera smakuje lepiej, za to mąż się zajadał połączeniem mięsa z serem :)

Dodaj komentarz