3 propozycje śledzi wigilijnych

img_9235

* * *

Śledzie to wigilijna tradycja, bez których ciężko nam zasiąść do stołu. Im jestem starsza, tym bardziej dojrzewam do tradycyjnych smaków i przyznam Wam szczerze, że jestem w stanie zjeść ich naprawdę dużo. W ubiegłym roku zamarynowałam kilka słoiczków śledzi ze śliwkami i podałam je z drożdżowym wieńcem z pietruszką, czosnkiem i gorgonzolą. Gości byli zachwyceni!

Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić doskonałymi przepisami, którymi możecie zaskoczyć swoich domowników. Moim faworytem jest śledź marynowany w przyprawach korzennych z piernikiem, śliwką i koprem włoskim.

img_9177

Śledź w śmietanie / marynowana szalotka / jabłko {autorski przepis – Przemysław Janta}

Skład:

 śledź solony lub w zalewie 4 płaty, śmietana 18 % 400 g. musztarda francuska, oliwa pietruszkowa*, jabłko, szalotka, drobny szczypiorek, koperek, świeży chrzan, mini ogórki konserwowe, ocet spirytusowy, cukier, cytryna, sól

img_9182

A oto jak to zrobić:

Śledź: Śledzie solone moczymy w wodzie kilkukrotnie wymieniając wodę, tak aby pozbyć się nadmiaru soli, pozostawiamy śledzie w wodzie na około 2 h (śledzie w zalewie octowej wystarczy tylko raz przepłukać). Odsączone śledzie przekładamy do śmietany wymieszanej z drobno pokrojonym szczypiorkiem i odrobiną soku z cytryny. Śledzie dokładnie obtaczamy w tak przygotowanej śmietanie.

Marynowana szalotka: Szalotki (małe, okrągłe)  – mogą być małe cebulki, przekrawamy wzdłuż na pół i przypalamy na suchej patelni na małym ogniu (wraz z łupiną), w końcowej fazie można podlać odrobiną oleju aby wzmocnić efekt karmelizacji (mają być czarne). Szalotki przekładamy do gorącej zalewy octowej. Pozostawiamy na 12 h. Marynowane szalotki rozdzielamy na warstwy, łupiny wyrzucamy.

Zalewa octowa:1 szklanka cukru, 1 szklanka octu spirytusowego, ¾ szklanki wody, pół łyżeczki soli

Oliwa pietruszkowa: 200 g natki pietruszki (bez łodyg) i 50 ml oleju podgrzanego do minimum 60 stopni C zmielić dokładnie Benderem, przecedzić przez gazę.

Sposób podania: Na talerz wykładamy śledzia w śmietanie, na wierzch śledzia wykładamy marynowaną szalotkę, dodajemy gdzieniegdzie musztardę francuską. Dekorujemy cienko pokrojonym jabłkiem, ogórkiem konserwowym i świeżym koperkiem. Całość wykańczamy oliwą pietruszkową i świeżo startym chrzanem.

img_9188

Śledź marynowany w burakach / seler / cz. cebula / jabłko  {autorski przepis – Przemysław Janta}

Skład:

śledź solony lub w zalewie 4 płaty, burak 2 szt, cz. cebula, jabłko, seler korzeń, koperek, czerwony ocet winny, koncentrat buraczany, cukier, majonez, musztarda francuska, drobny szczypiorek, oliwa pietruszkowa

 

img_9195

A oto jak to zrobić:

Śledź: Śledzie solone moczymy w wodzie kilkukrotnie wymieniając wodę, tak aby pozbyć się nadmiaru soli, pozostawiamy śledzie w wodzie na około 2 h (śledzie w zalewie octowej wystarczy tylko raz przepłukać). Odsączone śledzie przekładamy do już zimnej zalewy na około 12 godzin.

Zalewa: Do rondelka dodajemy 2 szklanki cukru, 2 szklanki czerwonego octu winnego, 1 szklankę wody i ¼ szklanki koncentratu buraczanego, całość zagotować. Gdy zalewa będzie już zimna dorzucamy bardzo cienko pokrojonego buraka (najlepiej na mandolinie).

Sałatka z selera: Obieramy seler, następnie kroimy go w bardzo cienkie paski (julienne). Dodajemy 3 łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy francuskiej, odrobinę drobno pokrojonego szczypiorku, odrobinę soku z cytryny i sól.

Sposób podania: Na talerz wykładamy śledzia wraz z piklami z buraka. Na wierzch śledzia wykładamy cienko pokrojoną czerwoną cebulę oraz jabłko pokrojone w nie za dużą kosteczkę. Całość uzupełnia chrupiąca sałatka z selera, dekorujemy koperkiem i oliwą pietruszkową.

img_9190 img_9201 img_9218

Śledź marynowany w przyprawach korzennych / piernik / śliwka / koper włoski {autorski przepis – Przemysław Janta}

Skład:

śledź solony lub w zalewie 4 płaty, piernik toruński 100 g, ciasteczka suche, korzenne 40 g, suszona śliwka 100 g, koper włoski 1 szt, bakłażan 1 szt, drobny szczypiorek, czerwone wino 200 ml, miód 1 łyżka, szalotka 1 szt, mleko, cytryna, imbir, cukier, rodzynki, anyż gwiaździsty 2 gwiazdki, kardamon, cynamon laska, goździki 4 ziarna, jałowiec 4 ziarna, kolendra cała, kolorowy pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, biały ocet winny, sos sojowy

img_9208

A oto jak to zrobić:

Śledź: Śledzie solone moczymy w wodzie kilkukrotnie wymieniając wodę, tak aby pozbyć się nadmiaru soli, pozostawiamy śledzie w wodzie na około 2 h (śledzie w zalewie octowej wystarczy tylko raz przepłukać). Odsączone śledzie przekładamy do już zimnej zalewy na około 12 godzin.

Zalewa: do garnka wsypujemy 1 szklankę cukru i robimy jasny karmel, następnie zalewamy to 2 szklankami białego octu winnego, 1,5 szklanki wody, 1 szklanką cukru, łyżka soli (sól pomijamy w przypadku solonych śledzi). Dodajemy 2 łyżki rodzynek, 2 gwiazdki anyżu, kawałek imbiru, cynamon, goździki, jałowiec, kardamon, łyżeczkę pieprz, łyżeczkę kolendry, ziele angielskie i liść laurowy, całość zagotować i ostudzić.

Mus piernikowy: Pierniki toruńskie zamaczamy w mleku, żeby zmiękły. Bakłażan nakłuwamy kilkakrotnie nożem i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C, przez około 40 min, aż zmięknie. Do miski przekładamy odsączoną masę piernikową oraz wydrążony środek upieczonego bakłażana, kilka kropel soku z cytryny, sól, całość blendujemy i przekładamy do rękawa cukierniczego.

Glazura do śledzia: Do rondelka wlewamy pół szklanki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, całość redukujemy do 1/3 objętości.

Marynowana śliwka: Do rondelka wlewamy szklankę czerwonego, wytrawnego wina, dodajemy łyżkę miodu, gotujemy w tym suszone śliwki przez około 6 min.

Sałatka z kopru włoskiego: Koper włoski bardzo cienko kroimy (najlepiej na mandolinie). Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, odrobiną drobno pokrojonego szczypiorku i oliwą.

Puder korzenny: Suche ciasteczka kruche rozdrabniamy w moździerzu na pył, dodajemy odrobinę soli.

Sposób podania: Na talerz wykładamy odsączonego śledzia, za pomocą pędzla nakładamy na wierzch śledzia glazurę, dodajemy cienko pokrojoną szalotkę, mus piernikowy oraz marynowane śliwki. Śledzia posypujemy pudrem korzennym, dekorujemy resztą glazury, całość uzupełnia sałatka z kopru włoskiego.
img_9244 img_9255

Jeżeli mielibyście ochotę, to zachęcam Was do podzielenia się swoimi przepisami na śledzie – wystarczy treść przepisu i sposób wykonania napisać w komentarzu.

Najciekawszy przepis zostanie nagrodzony moją książką wraz z dedykacją.

* * *

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie