*    *    *

Podobno najlepszą przyprawą jest głód. Ja uważam, że najlepszą przyprawą jest sprawdzony sos lub marynata, która odmieni nawet najbardziej powszechne danie. Tak jest z dzisiejszym przepisem – tuszkę kurczaka marynuję w sosie sojowym z czerwonym winem, czosnkiem, rozmarynem, z dodatkiem suszonych śliwek i miodu. Połączenie słodkich i słonych smaków – wzbogacone o sos sojowy – źródło znanego już nam umami, daje nam zupełnie inną odsłonę pieczonego dania. Tu ogromną rolę odgrywa też czas. Im dłużej pozostawimy mięso w marynacie tym lepiej, gdyż nabierze wyrazu i aromatu, a po upieczeniu skórka będzie bardziej chrupiąca. Następnego dnia pozostaje nam tylko wstawić danie do piekarnika. To sprawne rozwiązanie, gdy w dni świąteczne mamy pełne ręce roboty, a czas ucieka jak szalony.

Skład:

1 kurczak zagrodowy

4 łyżki sosu sojowego TaoTao

2 łyżki oleju roślinnego, np. rzeapakowy

4 jabłka

4-6 suszonych śliwek (może być świeża lub suszona żurawina)

2 łyżki miodu

1 lampka czerwonego wina (wytrawne)

4 ząbki czosnku

kila ziarenek czarnego pieprzu

2-3 gałązki rozmarynu

do podania: słodki sos chili TaoTao

A oto jak to zrobić:

  1. Aby przygotować marynatę: w mały naczyniu łączymy sos sojowy, miód, olej, czerwone wino i cienkie plastry czosnku. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
  2. Kurczaka dokładnie myjemy, nacieramy skórkę przekrojonym ząbkiem czosnku i doprawiamy solą. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i obkładamy z każdej strony ćwiartkami jabłek. Dorzucamy suszone śliwki i gałązki rozmarynu. Na końcu polewamy mięso marynatą. Tak przygotowanego kurczaka najlepiej odstawić na parę godzin lub na całą noc. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem w 180 stopniach C (opcja: górka-dół) przez 1 godzinę 15 minut, a następnie ostrożnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 30 minut – dzięki temu, skórka powinna być chrupiąca.

Aby przygotować marynatę: w mały naczyniu łączymy sos sojowy, miód, olej, czerwone wino i cienkie plastry czosnku. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

Kurczaka dokładnie myjemy, nacieramy skórkę przekrojonym ząbkiem czosnku i doprawiamy solą. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i obkładamy z każdej strony ćwiartkami jabłek. Dorzucamy suszone śliwki i gałązki rozmarynu.

Na końcu polewamy mięso marynatą. Tak przygotowanego kurczaka najlepiej odstawić na parę godzin lub na całą noc.

Mięso pieczemy w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem w 180 stopniach C (opcja: górka-dół) przez 1 godzinę 15 minut, a następnie ostrożnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 30 minut – dzięki temu, skórka powinna być chrupiąca.

Kategorie:

27 odpowiedzi na “Aromatyczny kurczak w marynacie z czerwonym winem, sosem sojowym, miodem, rozmarynem i śliwkami. Czas na rodzinny obiad!”

  1. Strzal w 10!! Właśnie szukałam przepisu na kolacje na pierwszy dzień świąt no i mam ☺️

    Pozdrowienia!!

  2. Zosiu a czy ta marynata nadaje się do królika? Szukam przepisów i same w smoeramie s ta marynata wydaje się przepyszna.

    • Zosia

      Asiu, przyznam Ci szczerze, że do końca nie wiem, gdyż nie jem królika… ale kto wie? Marynata jest na tyle ciekawa w smaku, że może Tobie się spodobać :)

  3. No i proszę zwykły kurczak można podać w niezwykły sposób. U mnie na pewno będzie.

  4. Fajny, właśnie dzisiaj myślałam o obiedzie na pierwszy Dzień Świąt, coś bardziej uroczystego ale bez zbędnego stania przy piecu:) przepis sprawdzi się idealnie, dzięki Zosia !

  5. Kiedy dodajemy sos chilli? Do marynaty? Czy polewamy nim kurczaka już bezpośrednio przed jedzeniem?

    • Zosia

      Sylwio, możemy do marynaty jak również bezpośrednio na mięso, tuż przed pieczniem. Uścisii!

  6. Brzmi smakowicie, chętnie spróbuję takiego kurczaczka.

  7. wyjątkowo apetyczny kurczak,spróbuję na noworoczny obiad!

  8. chętnie spróbuję na noworoczny obiad!

  9. Zosiu a czy w ten sam sposób można przygotować kaczkę? czy masz moze inny przepis?

  10. Droga Zosiu,
    troszkę nie w temacie wpisu, ale: E-book wspaniały; dopracowany w każdym calu. Można czytać wiele razy i się inspirować o każdej porze roku. Ta książka to cała Ty: elegancka, a zarazem prosta i przyjazna:-) Dziękuję Ci za te inspiracje. Właśnie biegnę do piwnicy po starą, niemiecką porcelanę, aby ją połączyć z nowoczesnymi talerzami na niedzielny obiad.
    Pozdrawiam serdecznie z południa PL,
    Marta

  11. Pyszny! Zrobilam wczoraj, tylko zamiast rozmarynu mialam tymianek i bez sosu chilli. Nastepnym razem wykorzystam marynate do skrzydelek i policzkow wolowych:)

  12. Zosiu,
    Podpowiesz jaka wage powinien mieć kurczak na taka ilosc skladnikow?

  13. Mam pytanko z czym najlepiej podać takiego kurczaka ( coś specjalnego na święta;) ) z jakimiś pieczonymi ziemniaczkami ? I jakie warzywka do tego pasują ?

  14. Dziękuje za przepis. Sprawdził się na II dzień Świat. Na przyszłość, będę musiał piec od razu bez przykrycia, ponieważ nie przypiekł się, a raczej udusił, pomimo pieczenia wg przepisu. Upieczone jabłka śliwki – zblendowalam i wyszedł pyszny sos do tego kurczaka. Wesołych świat!

  15. Swietny, nieskomplikowany przepis, wyprobowalam w Swieta, aromtyczny i gleboki smak, dziekuje!

  16. Witam właśnie wróciłam ze sklepu , patrzę a zamiast kurczaka kogut zagrodowy 😱Co robić ? Czy to mięso się nada ? Czy jechać po kurczaka ? 🙈Pozdrawiam cieplutko 🌞

Dodaj komentarz