Skip to main content

Aromatyczny kurczak w marynacie z czerwonym winem, sosem sojowym, miodem, rozmarynem i śliwkami. Czas na rodzinny obiad!

*    *    *

Podobno najlepszą przyprawą jest głód. Ja uważam, że najlepszą przyprawą jest sprawdzony sos lub marynata, która odmieni nawet najbardziej powszechne danie. Tak jest z dzisiejszym przepisem – tuszkę kurczaka marynuję w sosie sojowym z czerwonym winem, czosnkiem, rozmarynem, z dodatkiem suszonych śliwek i miodu. Połączenie słodkich i słonych smaków – wzbogacone o sos sojowy – źródło znanego już nam umami, daje nam zupełnie inną odsłonę pieczonego dania. Tu ogromną rolę odgrywa też czas. Im dłużej pozostawimy mięso w marynacie tym lepiej, gdyż nabierze wyrazu i aromatu, a po upieczeniu skórka będzie bardziej chrupiąca. Następnego dnia pozostaje nam tylko wstawić danie do piekarnika. To sprawne rozwiązanie, gdy w dni świąteczne mamy pełne ręce roboty, a czas ucieka jak szalony.

Skład:

1 kurczak zagrodowy

4 łyżki sosu sojowego TaoTao

2 łyżki oleju roślinnego, np. rzeapakowy

4 jabłka

4-6 suszonych śliwek (może być świeża lub suszona żurawina)

2 łyżki miodu

1 lampka czerwonego wina (wytrawne)

4 ząbki czosnku

kila ziarenek czarnego pieprzu

2-3 gałązki rozmarynu

do podania: słodki sos chili TaoTao

A oto jak to zrobić:

  1. Aby przygotować marynatę: w mały naczyniu łączymy sos sojowy, miód, olej, czerwone wino i cienkie plastry czosnku. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
  2. Kurczaka dokładnie myjemy, nacieramy skórkę przekrojonym ząbkiem czosnku i doprawiamy solą. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i obkładamy z każdej strony ćwiartkami jabłek. Dorzucamy suszone śliwki i gałązki rozmarynu. Na końcu polewamy mięso marynatą. Tak przygotowanego kurczaka najlepiej odstawić na parę godzin lub na całą noc. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem w 180 stopniach C (opcja: górka-dół) przez 1 godzinę 15 minut, a następnie ostrożnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 30 minut – dzięki temu, skórka powinna być chrupiąca.

Aby przygotować marynatę: w mały naczyniu łączymy sos sojowy, miód, olej, czerwone wino i cienkie plastry czosnku. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

Kurczaka dokładnie myjemy, nacieramy skórkę przekrojonym ząbkiem czosnku i doprawiamy solą. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i obkładamy z każdej strony ćwiartkami jabłek. Dorzucamy suszone śliwki i gałązki rozmarynu.

Na końcu polewamy mięso marynatą. Tak przygotowanego kurczaka najlepiej odstawić na parę godzin lub na całą noc.

Mięso pieczemy w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem w 180 stopniach C (opcja: górka-dół) przez 1 godzinę 15 minut, a następnie ostrożnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 30 minut – dzięki temu, skórka powinna być chrupiąca.

[współpraca]

29 Odpowiedzi do “Aromatyczny kurczak w marynacie z czerwonym winem, sosem sojowym, miodem, rozmarynem i śliwkami. Czas na rodzinny obiad!”

  1. Strzal w 10!! Właśnie szukałam przepisu na kolacje na pierwszy dzień świąt no i mam ☺️

    Pozdrowienia!!

  2. Zosiu a czy ta marynata nadaje się do królika? Szukam przepisów i same w smoeramie s ta marynata wydaje się przepyszna.

    • Asiu, przyznam Ci szczerze, że do końca nie wiem, gdyż nie jem królika… ale kto wie? Marynata jest na tyle ciekawa w smaku, że może Tobie się spodobać :)

  3. No i proszę zwykły kurczak można podać w niezwykły sposób. U mnie na pewno będzie.

  4. Fajny, właśnie dzisiaj myślałam o obiedzie na pierwszy Dzień Świąt, coś bardziej uroczystego ale bez zbędnego stania przy piecu:) przepis sprawdzi się idealnie, dzięki Zosia !

  5. Kiedy dodajemy sos chilli? Do marynaty? Czy polewamy nim kurczaka już bezpośrednio przed jedzeniem?

    • Sylwio, możemy do marynaty jak również bezpośrednio na mięso, tuż przed pieczniem. Uścisii!

  6. Zosiu a czy w ten sam sposób można przygotować kaczkę? czy masz moze inny przepis?

  7. Droga Zosiu,
    troszkę nie w temacie wpisu, ale: E-book wspaniały; dopracowany w każdym calu. Można czytać wiele razy i się inspirować o każdej porze roku. Ta książka to cała Ty: elegancka, a zarazem prosta i przyjazna:-) Dziękuję Ci za te inspiracje. Właśnie biegnę do piwnicy po starą, niemiecką porcelanę, aby ją połączyć z nowoczesnymi talerzami na niedzielny obiad.
    Pozdrawiam serdecznie z południa PL,
    Marta

  8. Pyszny! Zrobilam wczoraj, tylko zamiast rozmarynu mialam tymianek i bez sosu chilli. Nastepnym razem wykorzystam marynate do skrzydelek i policzkow wolowych:)

  9. Mam pytanko z czym najlepiej podać takiego kurczaka ( coś specjalnego na święta;) ) z jakimiś pieczonymi ziemniaczkami ? I jakie warzywka do tego pasują ?

  10. Dziękuje za przepis. Sprawdził się na II dzień Świat. Na przyszłość, będę musiał piec od razu bez przykrycia, ponieważ nie przypiekł się, a raczej udusił, pomimo pieczenia wg przepisu. Upieczone jabłka śliwki – zblendowalam i wyszedł pyszny sos do tego kurczaka. Wesołych świat!

  11. Swietny, nieskomplikowany przepis, wyprobowalam w Swieta, aromtyczny i gleboki smak, dziekuje!

  12. Witam właśnie wróciłam ze sklepu , patrzę a zamiast kurczaka kogut zagrodowy 😱Co robić ? Czy to mięso się nada ? Czy jechać po kurczaka ? 🙈Pozdrawiam cieplutko 🌞

  13. Miód robi niesamowitą robotę w tej marynacie. Smakuje obłędnie!!! Uwielbiam ten przepis na pewno nie raz jeszcze zrobię! Dziękuję za mega inspirację :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.