Skip to main content

Co zamiast karpia? Pieczony pstrąg w sosie słodko-słonym

*  *  *

Ten przepis to najlepszy dowód na to, jaką różnicę może uczynić dobrze skomponowany sos. Pieczenie w dość wysokiej temperaturze uwalnia wykwintne nuty smakowe wszystkich składników – kiedy raz spróbujemy, będziemy mieli wrażenie, że to tylko sen, bo tak proste w przygotowaniu danie nie może tak kapitalnie smakować!

Skład:

1 pstrąg (wypatroszony)

ok. 6 cm kawałek świeżo imbiru

1 duży por lub 2 małe

1 cytryna

1 limonka

2 cebule

6 łyżek ciemnego sosu sojowego TaoTao

4 łyżki słodkiego sosu chili TaoTao

ok. 50 g masła

A oto jak to zrobić:

  1. Pstrąga dokładnie myjemy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym. Do środka ryby umieszczamy cienko pokrojone kawałki imbiru (imbir najlepiej pokroić w tzw. słupki). Rybę obkładamy grubymi plastrami pora (pozostawiamy kawałek, który będzie potrzebny do sosu) i ćwiartkami cebuli.
  2. Aby przygotować sos: w małym naczyniu łączymy ciemny sos sojowy ze słodkiem sosem chili. Dodajemy pora posiekanego w drobne plastry oraz sos z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i polewamy rybę. Na wierzchu ryby rozkładamy plastry limonki (skórkę odciąć) oraz plastry masła.
  3. Rybę pieczemy w rozgrzanym piekarniku (bez przykrycia) w 180 stopniach C opcja: góra dół przez 15-18 minut.

Pstrąga dokładnie myjemy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym. Do środka ryby umieszczamy cienko pokrojone kawałki imbiru (imbir najlepiej pokroić w tzw. słupki). Rybę obkładamy grubymi plastrami pora i ćwiartkami cebuli.

Aby przygotować sos: w małym naczyniu łączymy ciemny sos sojowy ze słodkiem sosem chili. Dodajemy posiekanego pora w drobne paski oraz sos z cytryny.

Wymieszanym sosem polewamy rybę. Na wierzchu ryby rozkładamy plastry limonki (skórkę odciąć) oraz plastry masła.

Rybę pieczemy w rozgrzanym piekarniku (bez przykrycia) w 180 stopniach C opcja: góra dół przez 15-18 minut.

[współpraca]

11 Odpowiedzi do “Co zamiast karpia? Pieczony pstrąg w sosie słodko-słonym”

  1. Tegoroczne Twoje przepisy świąteczne to chyba specjalnie dla mnie😉 absolutnie moje smaki❤️

  2. Pysznie wygląda i na pewno też smakuje. A z innej beczki:Zosiu kiedy pokażesz swoją nową kuchnię?

  3. Pstrąga w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Bardzo ciekawy przepis, mam nadzieję niedługo wypróbować :)

  4. Zosiu, gdzie można dostać takie ładne łyżki serwingowe/salatkowe, jak te na zdjęciu z gotowym daniem? Z czego są wykonane?

  5. Zosiu – szykuje sie wlasnie na tegoroczna wigilie. Bardzo fajny przepis na pstraga! Ten z 2014 zrobilam w 2014 :-) wiec teraz pora na przepis z 2020. Tylko pytanie: z czym podajesz pstraga na wigilie? Z pieczonymi ziemniakami i kapusta z grzybami? :-) Mialabys jakas podpowiedz?
    Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam z Rotterdamu!
    Ania

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.