Skład:

2 filety z piersi kurczaka, bez skóry i kości

2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

4 cebule

150 ml śmietanki 30 %

2 łyżeczki oliwy z oliwek

1 łyżeczka pokrojonej w kostkę papryki chili

sól i pieprz

podajemy z ryżem lub makaronem

A oto jak to zrobić:

1. Cebulę kroimy w cienkie talarki, a pierś z kurczaka na kawłki o wielkości 2 cm. Na rozgrzaną patelnię z oliwą, wrzucamy cebulę i smażymy aż uzyska brązowy kolor. Kawałki kurczaka przyprawiamy pieprzem i solą i dodajemy do smażonej cebuli.  Smażymy ok. 4-5 min.

2. Patelnię odstawiamy z ognia i ostrożnie nalewamy śmietanę. Dodajemy pokrojone chili oraz czerwoną paprykę w proszku. Mieszamy zawartość i według własnego uznania możemy doprawić pieprzem i solą. Danie podajemy z gorącym ryżem lub makaronem.

Kategorie:

46 odpowiedzi na “Ekspresowy kurczak w sosie o smaku chilli.”

  1. bardzo smakowicie wygląda ! uwielbiam dania z filetem z kurczaka. W weekend przepis na pewno zagości w moim domu ! Pozdrowienia dla Was dziewczyny !

  2. Zastanawiałam się co zrobić dzisiaj na obiad…teraz już wiem!! dziękuje:)

  3. lubię takie szybkie danka! wygląda pysznie, zdjęcia jak zwykle profesjonalne

    Pozdrawiam
    Monika
    http://www.bentopopopolsku.blogspot.com

  4. Na pewno dobre ale tez kaloryczne (smietana 30%) !

  5. Dziewczyny jesteście super w tym co robicie, zarówno Zosia, jak i Kasia – pochwalam i podziwiam!!! stroje są takie subtelne a kuchnia prosta i pachnąca… Zdradźcie chociaż co wy robicie, że po takich biesiadach macie jeszcze takie piękne figury…?!

  6. Ach jaka głodna się zrobiłam, OLA ale przecież zawsze można śmietanę 30% zanienić na jogurt grecki na przykład i po sprawie kalorii.

  7. takze lubie dania z filetem z kurczaka, a do tego takie, ktore robi sie szybko :)

  8. Świetny, szybki i smaczny przepis Zosiu!!
    Z pewnością do wypróbowania ;-)

    ps. miłego weekendu!

  9. szukam czegoś na kolację imieninową i na pewno będzie to jeden z ostatnich przepisów :-)

  10. Oj piekielnie kuszące! Piekielnie pyszne!

  11. Robię podobnie ;) Z tym, że zamiast papryki dodaję szczyptę gałki muszkatołowej. Spróbuję też z papryką!

  12. takie proste, a jednak ma w sobie to „coś” co kusi żeby biec do sklepu, szybko przygotować i zjeść:)
    No i bardzo smacznie wygląda, pewnie równie dobrze smakuje:)
    Dziś piekłam ciastka owsiane, choć bez malin- wyszły pyszne!
    Dziękuję za codzienne inspiracje,
    pozdrawiam.
    Karolina

  13. Droga Zosiu,

    Ze względu na pracę jestem obecnie w Stanach i musze przyznać, że jedzenie tutaj jest średnie. Uwielbiam kuchnię orientalną i umiem ją gotować, ale ile można :) Twój blog inspiruje mnie bardzo i dzieki Tobie mam wiele pomyslów i moje jedznie codzienne jest urozmaicone. Mieszkałam też długo w Szewcji i było mi bardzo ciężko, a dzieki Twojemu blogowi cieszyłam sie na własnoręcznie zrobiony obiad. Dlatego chciałabym Ci powiedzieć, że bardzo mi do tej pory pomogłaś!

    Dziękuję że prowadzisz ten blog.

    pozdrawmiam, eM

  14. pamiętajmy tylko o tym ,. że kurczaki sa faszerowane chemią

  15. Zosiu czy myślisz, że naprawdę można tu śmietanę zastąpić jogurtem greckim ? wyjdzie z tego wtedy coś ? :) Nie wiem czy ryzykowac..

  16. w weekend zrobiłam i powiem,że całkiem smaczne (chociaż ta cała cebula na początku trochę mnie zniechęcała..). danie zrobiłam dokładnie wg przepisu i w ogóle nie było pikantne (to tak dla martwiących się o ostrość). za to baaardzo sycące (śmietanka swoje robi). moja koleżanka dorzuciła do tego zielony groszek i też całkiem fajnie smakowało.

  17. Proste a zarazem ładnie wyglądające i na pewno pyszne ;)
    Pozdrawiam serdecznie;)

  18. Przepis super, zrobiłam wczoraj na obiado-kolację, w praktycznie 25 min wszystko było gotowe. PRZEPYSZNE !!! bardzo dziękuję za super pomysł :).
    p.s. Zosiu, często korzystam z przepisów, które zamieszczasz i zawsze się udają :)

  19. Ten kurczak jest fantastyczny! Wczoraj zrobilam go po raz pierwszy i moj maz nie mogl wyjsc z zachwytu. Nowy dodatek do mojej listy ulubionych potraw. Dzieki Zosiu :)

  20. Wypróbowane i rzeczywiście jest tak ekspresowy, jak w tytule :-) !

  21. wygląda przepysznie;)
    dla ilu osób jest przeznaczone to danie?
    pozdrawiam
    Gusia

  22. wypróbowałam i polecam!!! pyszne, szybkie i łatwe do przyrządzenia!!! :)

  23. Powiem, że nawet dobry ten kurczak. Troszeczkę za ostry. Ale to może mi się sypnęło za dużo tej papryki. Łatwy w przyrządzeniu. Super!

  24. Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje :-)
    Do wypróbowania!
    Ale martwi mnie jedno..Czy mój „osobisty przyszły ślubny” to zje :(
    ZOSIU POMÓŻ!!! Ja już nie wiem co ja mam gotować żeby cokolwiek zjadł. Mięsa nie uważa, z warzyw też nie wszystko zje..Ryby-to tylko jakieś mrożone płaty a’la „filet”.
    Może znasz jakiś czarodziejski przepis dla „dużego niejadka” bo inaczej będę ślubowała wieszakowi :(

  25. Gratuluję bloga:) jeśli mój narzeczony twierdzi że Twoje przepisy są super to znaczy że tak jest-choć ja już wiedziałam to od dawna:) wchodzę ma bloga codziennie Pozdrawiam!!!

  26. robiłam to danie kilka razy jest przepyszne;)
    zamiast papryki chilli dodawałam zwykłą paprykę też smaczne wychodzi;) Mojemu bratu bardzo smakowało że kilka razy prosił mnie żebym zrobiła jeszcze tego kurczaka;) Zośka twoje przepisy są idealne dla studentów;)

  27. Śledzę Twój blog już od jakiegoś czasu. Wypróbowałam kilka przepisów a dziś zdecydowałam się na tego ekspresowego kurczaka. Rewelacja! Zosiu, inspirujesz mnie i motywujesz do rozwijania swoich talentów w kuchni :) W końcu tak niewiele trzeba a takie fajne rzeczy z tego wychodzą. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów :)

  28. Pycha! Szybkie, proste- REWELACJA! :)

  29. polecam wymiane patelni, uszkodzonna warstwa teflonowa (a na tak wyglada ta na zdjeciu) moze byc rakotworcza. najlepsze powloki to ceramiczne.

  30. już drugi raz wypróbowałam ten przepis- jest niesamowity! Prosty, szybki, pyszny- zdecydowanie polecam! :) Pozdrawiam Zosiu i życzę mnóstwa zdrowia dla Ciebie i dzidziusia :)

  31. właśnie zrobiłam, pychota ! i ja i rodzice się zajadaliśmy !

  32. ZAPRASZAM!

  33. wczoraj wypróbowałam ten przepis, dosłownie REWELACJA! z braku laku zamiast papryczki chili dodałam zwykłą czerwoną i było przepyszne. Dziękujemy za takie pyszne, a zarazem proste przepisy! staję się regularną czytelniczką bloga :) Pozdrawiam serdecznie :)

  34. Moim zdaniem czerwona cebula sprawdza się w tym przypadku dużo lepiej niż biała. W tej wersji też zarażam tym przepisem wszystkich znajomych, bo warto. Pozdrawiam.

  35. Zosiu, czy zamiast śmietanki mogę dodać mascarpone?

  36. Witam zrobilam takiego kurczaka ale niestety nie mialam ostrej papryki a tu gdzie mieszkam nie latwo taka dostac wiec dodalam zwyklej co niestety nie bylo dobrym pomyslem zrobilo sie bardzo mdle ale pojechalam do sklepu i kupilam sos chili w sloiczku dodalam naprawde odrobine bo jest bardzo ostry ale teraz to danie jest poprostu wysmienite dziekuje za pomysl chociaz troszke musialam go zmienic :)

  37. zrobilam,pycha!!!!tylko bez chili,bo inaczej dzieci by nie zjadly :-) Pozdrawiam

  38. […] (Ekspresowy kurczak w sosie chilli) […]

  39. Przepis rewelacyjny! Mój mąż był zachwycony, powiedział, że najlepsze co ostatnio jadł ;) zamiast śmietanki dalam jogurt naturalny – wyszło idealnie!

Dodaj komentarz