Skip to main content

Ekspresowy kurczak w sosie o smaku chilli.

Skład:

2 filety z piersi kurczaka, bez skóry i kości

2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

4 cebule

150 ml śmietanki 30 %

2 łyżeczki oliwy z oliwek

1 łyżeczka pokrojonej w kostkę papryki chili

sól i pieprz

podajemy z ryżem lub makaronem

A oto jak to zrobić:

1. Cebulę kroimy w cienkie talarki, a pierś z kurczaka na kawłki o wielkości 2 cm. Na rozgrzaną patelnię z oliwą, wrzucamy cebulę i smażymy aż uzyska brązowy kolor. Kawałki kurczaka przyprawiamy pieprzem i solą i dodajemy do smażonej cebuli.  Smażymy ok. 4-5 min.

2. Patelnię odstawiamy z ognia i ostrożnie nalewamy śmietanę. Dodajemy pokrojone chili oraz czerwoną paprykę w proszku. Mieszamy zawartość i według własnego uznania możemy doprawić pieprzem i solą. Danie podajemy z gorącym ryżem lub makaronem.

46 Odpowiedzi do “Ekspresowy kurczak w sosie o smaku chilli.”

  1. bardzo smakowicie wygląda ! uwielbiam dania z filetem z kurczaka. W weekend przepis na pewno zagości w moim domu ! Pozdrowienia dla Was dziewczyny !

  2. Dziewczyny jesteście super w tym co robicie, zarówno Zosia, jak i Kasia – pochwalam i podziwiam!!! stroje są takie subtelne a kuchnia prosta i pachnąca… Zdradźcie chociaż co wy robicie, że po takich biesiadach macie jeszcze takie piękne figury…?!

  3. Ach jaka głodna się zrobiłam, OLA ale przecież zawsze można śmietanę 30% zanienić na jogurt grecki na przykład i po sprawie kalorii.

  4. takze lubie dania z filetem z kurczaka, a do tego takie, ktore robi sie szybko :)

  5. Świetny, szybki i smaczny przepis Zosiu!!
    Z pewnością do wypróbowania ;-)

    ps. miłego weekendu!

  6. szukam czegoś na kolację imieninową i na pewno będzie to jeden z ostatnich przepisów :-)

  7. Robię podobnie ;) Z tym, że zamiast papryki dodaję szczyptę gałki muszkatołowej. Spróbuję też z papryką!

  8. takie proste, a jednak ma w sobie to “coś” co kusi żeby biec do sklepu, szybko przygotować i zjeść:)
    No i bardzo smacznie wygląda, pewnie równie dobrze smakuje:)
    Dziś piekłam ciastka owsiane, choć bez malin- wyszły pyszne!
    Dziękuję za codzienne inspiracje,
    pozdrawiam.
    Karolina

  9. Droga Zosiu,

    Ze względu na pracę jestem obecnie w Stanach i musze przyznać, że jedzenie tutaj jest średnie. Uwielbiam kuchnię orientalną i umiem ją gotować, ale ile można :) Twój blog inspiruje mnie bardzo i dzieki Tobie mam wiele pomyslów i moje jedznie codzienne jest urozmaicone. Mieszkałam też długo w Szewcji i było mi bardzo ciężko, a dzieki Twojemu blogowi cieszyłam sie na własnoręcznie zrobiony obiad. Dlatego chciałabym Ci powiedzieć, że bardzo mi do tej pory pomogłaś!

    Dziękuję że prowadzisz ten blog.

    pozdrawmiam, eM

  10. Zosiu czy myślisz, że naprawdę można tu śmietanę zastąpić jogurtem greckim ? wyjdzie z tego wtedy coś ? :) Nie wiem czy ryzykowac..

  11. w weekend zrobiłam i powiem,że całkiem smaczne (chociaż ta cała cebula na początku trochę mnie zniechęcała..). danie zrobiłam dokładnie wg przepisu i w ogóle nie było pikantne (to tak dla martwiących się o ostrość). za to baaardzo sycące (śmietanka swoje robi). moja koleżanka dorzuciła do tego zielony groszek i też całkiem fajnie smakowało.

  12. Proste a zarazem ładnie wyglądające i na pewno pyszne ;)
    Pozdrawiam serdecznie;)

  13. Przepis super, zrobiłam wczoraj na obiado-kolację, w praktycznie 25 min wszystko było gotowe. PRZEPYSZNE !!! bardzo dziękuję za super pomysł :).
    p.s. Zosiu, często korzystam z przepisów, które zamieszczasz i zawsze się udają :)

  14. Ten kurczak jest fantastyczny! Wczoraj zrobilam go po raz pierwszy i moj maz nie mogl wyjsc z zachwytu. Nowy dodatek do mojej listy ulubionych potraw. Dzieki Zosiu :)

  15. Powiem, że nawet dobry ten kurczak. Troszeczkę za ostry. Ale to może mi się sypnęło za dużo tej papryki. Łatwy w przyrządzeniu. Super!

  16. Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje :-)
    Do wypróbowania!
    Ale martwi mnie jedno..Czy mój “osobisty przyszły ślubny” to zje :(
    ZOSIU POMÓŻ!!! Ja już nie wiem co ja mam gotować żeby cokolwiek zjadł. Mięsa nie uważa, z warzyw też nie wszystko zje..Ryby-to tylko jakieś mrożone płaty a’la “filet”.
    Może znasz jakiś czarodziejski przepis dla “dużego niejadka” bo inaczej będę ślubowała wieszakowi :(

  17. Gratuluję bloga:) jeśli mój narzeczony twierdzi że Twoje przepisy są super to znaczy że tak jest-choć ja już wiedziałam to od dawna:) wchodzę ma bloga codziennie Pozdrawiam!!!

  18. robiłam to danie kilka razy jest przepyszne;)
    zamiast papryki chilli dodawałam zwykłą paprykę też smaczne wychodzi;) Mojemu bratu bardzo smakowało że kilka razy prosił mnie żebym zrobiła jeszcze tego kurczaka;) Zośka twoje przepisy są idealne dla studentów;)

  19. Śledzę Twój blog już od jakiegoś czasu. Wypróbowałam kilka przepisów a dziś zdecydowałam się na tego ekspresowego kurczaka. Rewelacja! Zosiu, inspirujesz mnie i motywujesz do rozwijania swoich talentów w kuchni :) W końcu tak niewiele trzeba a takie fajne rzeczy z tego wychodzą. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów :)

  20. polecam wymiane patelni, uszkodzonna warstwa teflonowa (a na tak wyglada ta na zdjeciu) moze byc rakotworcza. najlepsze powloki to ceramiczne.

  21. już drugi raz wypróbowałam ten przepis- jest niesamowity! Prosty, szybki, pyszny- zdecydowanie polecam! :) Pozdrawiam Zosiu i życzę mnóstwa zdrowia dla Ciebie i dzidziusia :)

  22. wczoraj wypróbowałam ten przepis, dosłownie REWELACJA! z braku laku zamiast papryczki chili dodałam zwykłą czerwoną i było przepyszne. Dziękujemy za takie pyszne, a zarazem proste przepisy! staję się regularną czytelniczką bloga :) Pozdrawiam serdecznie :)

  23. Moim zdaniem czerwona cebula sprawdza się w tym przypadku dużo lepiej niż biała. W tej wersji też zarażam tym przepisem wszystkich znajomych, bo warto. Pozdrawiam.

  24. Witam zrobilam takiego kurczaka ale niestety nie mialam ostrej papryki a tu gdzie mieszkam nie latwo taka dostac wiec dodalam zwyklej co niestety nie bylo dobrym pomyslem zrobilo sie bardzo mdle ale pojechalam do sklepu i kupilam sos chili w sloiczku dodalam naprawde odrobine bo jest bardzo ostry ale teraz to danie jest poprostu wysmienite dziekuje za pomysl chociaz troszke musialam go zmienic :)

  25. Pingback:Jestem fanką Ridge’a! | DanceWithTheCamera

  26. Przepis rewelacyjny! Mój mąż był zachwycony, powiedział, że najlepsze co ostatnio jadł ;) zamiast śmietanki dalam jogurt naturalny – wyszło idealnie!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.