Skład:

4 porcje

1 duży por lub 2 małe

4 średnie ziemniaki, obrane

2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

ok. 1 l bulionu warzywnego

oliwa z oliwek

ok. 1 szklanki mleka

świeży koperek

100 g wędzonego łososia

1 liść laurowy

sól 

świeżo zmielony pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Oliwę rozgrzewamy w garnku o grubym dnie, dodajemy pokrojone pory i smażymy ok. 4-5 minut (w trakcie smażenia porów, możemy dodać rozgniecione 2 ząbki czaosnku).  Mieszamy aby nie przywarły do dna, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10-15 minut (lub aż ziemniaki zmiękną).

2. Garnek odstawiamy z ognia, całośc miksujemy za pomocą blendera, a na końcu rozcieńczamy mlekiem. Zupę podajemy z kawałkami wędzonego łososia i świeżym koperkiem.

Kategorie:

41 odpowiedzi na “Z cyklu: Jesienne zupy ekspresowo.Krem porowo-ziemniaczany z wędzonym łososiem.”

  1. Zupa wygląda wyśmienicie! Napewno jest bardzo sycąca. A po kolejne inspiracje zapraszam do Walczyka Smaków w Gdyni.

  2. Świetny pomysł:-)
    Pozdrawiam Cię Zosiu:-*

  3. Zosiu! Ty to narobisz smaku na wieczór;) Też bym coś z chęcią zrobiła w kuchni, a siędzę przed komputerem nad projektem i jedynie pizzę dziś zamówiłam.. A zjadłoby się jakąś gorącą zupę:)

    Pozdrowienia z mroźnego Gdańska!

  4. wygląda smakowicie ♥
    pozdrawiam ciepło

  5. Wygląda przecudnie, chętnie wykorzystam przepis:)

  6. Uwielbiam łososia! Na pewno wypróbuję ten przepis :)
    A pomysł ze zdjęciami jak z książki – GENIALNY!
    Zosiu życzę Ci miłego dnia :)
    Marta

  7. Odkąd przeczytałam książkę „Francuski nie tyją” uwielbiam pory… a książkę bardzo polecam :)

    i u mnie w końcu pada dziś śnieg :)

  8. Hej,
    dwa pytania:
    1. to białe to śmietana? 18%? czy coś innego?
    2. czosnek jest na zdjęciach, czy jest też dodawany w którymś momencie?
    pozdro

    • Zosia

      To białe- to jogurt grecki, a czosnek dodajemy w trakcie smażenia porów.

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

    • Wlasnie zrobilam. Wyszlo super – dzieki! :)
      dobrego wieczoru

  9. Śliczne zdjęcia. Bardzo mi się podobają!

  10. zupę znam i serwuję bardzo często :) a poprzednia zupa- krem z kalafiora- u nas stała się jesiennym hitem :)
    Pozdrawiam i miłego dnia życzę !

  11. Zosiu, jak fajnie, że dodałaś nowy przepis na zupkę :)) będzie wprost idealny na obiadek na dzisiejszy chłodny dzień. Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego dnia :))
    p.s. Zosiu, kiedy będziesz piekła pierniczki :))

  12. Mmmm, pycha! W naszym stylu :) mąż, bliźniaki i ja będziemy zachwyceni, a najstarszym grymaśnikiem nie będę się przejmować :P
    kajapisze.pl

  13. Przepis wygląda genialnie, Zosiu narobiłaś mi takiego apetytu, że idę do sklepu po składniki i dzisiaj go wypróbuję :)

  14. Zosiu, na zdjęciach jest czosnek a nie ma go w składzie zupy. Czy to pomyłka? jak tak to napisz proszę ile czosnku należy dodać.

  15. Jakiś czas temu bardzo doceniłam zupy :) Teraz gotuję je tak często jak to możliwe. Nie wyobrażam sobie zimy bez zupek- gęstych, kremowych i rozgrzewających. Ale lato to też świetna okazja to zup lekkich, warzywnych, takich bomb witaminowych.
    Twoja wersja jest piękna. Na pewno przetestuję Twój przepis :)

  16. musi być pyszne szczególnie, że uwielbiam zupę porową, a do tego jeszcze moja ulubiona rybka!

  17. na początku grudnia miały pojawić się świąteczne przepisy, czekam i czekam, a tu zupa. A u mnie już w kuchni pachnie świętami- próbuje nowe przepisy na ciasta :)

  18. Wędzony łosoś jest cudowny. Bogaty w omega-3 jest super na zimę. Jakby jeszcze zamiast oliwy wlać olej rzepakowy to byłoby już w ogóle dobrze pod względem omega-3 i wzmacniania odporności :)

  19. Te foty to już są małe dziełka sztuki.
    Gratuluje Ci Zosiu – niesamowicie się rozwijasz!!!!!

  20. Wczoraj wypróbowałam przepis – przepyszna wyszła!! dzięki :)

  21. Właśnie dziś robię :)

  22. Uwielbiam zupy! Wszystkie, dlatego cieszę się z twoich nowych przepisów! :D
    Zupka porowa właśnie się gotuje i mam nadzieję, że będzie pyszna!
    Pozdrawiam

  23. Do tej pory nie komentowałam Twoich przepisów, Zosiu, ale smak tej zupy- którą właśnie się zajadam- zmusił mnie aby Ci podziękować za wyśmienite dania i wspaniałe inspiracje. Często tu zaglądam. A na gwiazdkę zażyczyłam sobie blender i teraz mogę szaleć do woli… oczywiście kulinarnie;)
    Pozdrawiam

  24. zupka pyszna. właśnie skończyliśmy jeść.
    pozdrawiam

  25. i znowu zrobiłam Twój krem Zosiu…i znowu był pyszny..ciągle i wciąż zachwycam się każdym przepisem..jesteś naszą Czarodziejką:)

  26. Very good info. Lucky me I recently found your site by chance (stumbleupon). I’ve book-marked it for later!

  27. Zupa przeeeeeeeepyszna! Na co dzień mieszkam w Norwegii i często jem norweskiego łososia, który w tej zupie smakuje jak wisieńka na torcie:)
    Wczoraj akurat zamiast porów użyłam świeżych brokułów i ziemniaków, dodałam jeszcze 2 ząbki czosnku:)
    muszę przyznać że jest również pyszna, razem z łososiem i bagietką czosnkową:) Akurat po spacerze przy -10 stopniach :)
    Pozdrawiam!

  28. Właśnie skończyłam robić ten krem:))) jedno słowo oceniające to danie:REWELACJA!!!!! Gorąco polecam tym którzy lubia zupy-kremy a w połączeniu z tym wedzonym lososiem pychaaa, ,

    Pozdrawiam ze słonecznego Wrocławia:)

    Iwona

  29. Idealnie! właśnie w weekend miałam zrobić zupę porową i teraz wiem nawet z jakiego przepisu skorzystam :-)
    Polecam też posypanie zupy orzeszkami piniowymi bo bardzo fajnie pasuje. A czasami jak chcę dodać ciekawego smaku do zupy kremu to miksuję jeszcze kilka pomidorów suszonych.

  30. Zosiu wielkie dzieki zupka jest przepyszna :-)

  31. Zosiu, dzięki za zimowe ciasto, pozdrawiam całą ekipę make cooking easier i make life easier

  32. Przepis super! Właśnie zrobiłam, wyszła przepyszna! I bardzo, bardzo podoba mi się graficzna strona przepisu, tak trzymaj, na pewno będę wpadać częściej :)

Dodaj komentarz