Skip to main content

Kurczak na ostro z prażonymi mielonymi orzeszkami.

Skład:

400 g filetów z piersi kurczaka

150 g orzeszków ziemnych (nie solonych)

2 zielone papryki

2 łyżeczki oleju sezamowego

garść kiełków soi

1 mała czerwona papryczka chili

ryż/ makaron do podania

1-2 łyżki sosu sojowego (jasnego)

sos:

200 ml bulionu z kurczaka

1-2 łyżki sosu sojowego (jasnego)

2 starte ząbki czosnku

1 łyżeczka startego imbiru

1 łyżeczka cukru 

szczypta soli

A oto jak to zrobić:

1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym woku/patelni pokropionym olejem sezamowym. Max. 6-7 minut, tak żeby mięso nie było za twarde. Możemy doprawić sosem sojowym. Odstawiamy.

2. Orzechy ziemne prażymy na patelni, aż zbrązowieją a następnie 3/4 z nich miksujemy na gładko. Zieloną paprykę kroimy w podłużne plastry, a papryczkę chili na drobne plasterki. Smażymy warzywa na rozgrzanym woku/patelni 2-3 minuty, dodajemy usmażonego kurczaka, a następnie wlewamy bulion oraz starty czosnek, sos sojowy, cukier i imbir. Podgrzewamy sos, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy zmielone orzechy ziemne, kiełki soi oraz pozostałe orzechy w całości. Doprawiamy solą.

3. Możemy podać ze smażonym ryżem lub makaronem sojowym.

  

Kroimy warzywa w podłużne plasterki.

Smażymy kurczaka na rozgrzanym woku/patelni.

 

Prażymy orzechy ziemne, które później zmiksujemy na gładką masę.

Do usmażonych warzyw i kurczaka, dodajemy zmielone orzechy, 

a następnie kiełki soi.

Podajemy na gorąco z ze smażonym ryżem lub makaronem chińskim.

Komentarz: Zarówno warzywa jak i mięso smażymy na oleju sezamowym. Sosu sojowego możemy trochę więcej dodać, niż podano w składzie. 

55 Odpowiedzi do “Kurczak na ostro z prażonymi mielonymi orzeszkami.”

  1. Zosiu uwielbiam takie danie z ryżem i piersiami z kruczka a twoje wydaję się przepyszne z tymi orzeszkami i na oleju sezamowym :D Na pewno się pokuszę o zrobienie kiedyś takiego obiadku :)
    Pozdrawiam!

  2. Zosiu potrawa wygląda bardzo smakowicie! Lubię kurczaka na ostro, co prawda nie przepadam za orzechami, ale jak patrzę na te zdjęcia to zaczynam mieć ochotę na to danie i może się skuszę! Zosiu dziękuję za wiele wspaniałych inspiracji i przepisów. :)

    Pozdrawiam

  3. Na oleju sezamowym się nie smaży, jest to olej tłoczony na zimno, o niskiej temperaturze spalania. Smacznego.

    • Dokładnie, tak samo jak na extra virgin z oliwek i lnianym, – po podgrzaniu stają się gorzkie

      • Oczywiście, że się smaży! Są cztery rodzaje olejów, których można używać właśnie do smażenia i nie powstają wtedy szkodliwe substancje: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej sezamowy i olej arachidowy. Wszystkie inne oleje, mozna używać wyłącznie na zimno. Polecam książkę: “Wiesz co jesz. Przewodnik świadomego konsumenta” :)

  4. Ciekawy przpis! szczególnie z tymi orzeszkami. czy kiełki soi można zastąpić np. fasoli mung? Bo na 1-y rzut oka pomyślałam, że to mung, ale czytam i to soja jednak :D

      • dziękuję bardzo za szybkie rozwianie moich wątpliwości! ;D również pozdrawiam! Zosiu, jesteś kochana! :)

  5. Zosiu, to wygląda tak smakowicie, że od razu lecę po składniki do sklepu. Mam nadzieję, że się uda, bo nie jestem zbyt doświadczona w gotowaniu. Bardzo Cię podziwiam i życzę dalszych sukcesów kulinarnych;-)

      • ja też się nie zgadzam!!
        Zosia to słowiański typ urody, dlatego pasują jej “zimne kolory włosów”. naturalny popielaty ew. lekko rozjaśniony (?) jak ma jest super.w czekoladowym by jej oczęta zginęły :P
        cóż za analiza :D

  6. Kochana Zosiu czy mogłabyś napisać gdzie mogę dostać te kiełki ?

    Dziękuję
    Marta

  7. patrząc na te porcje przestaje się dziwić czemu Wy dziewczyny jesteście takie szczupłe ;)

    pozdrawiam!!!

    • To jest wlasnie jedna z zasad zdrowego odrzywiania, czesto, ale male porcje, pomoze Ci to rowiez utrzymac szczupla sylwetke :)

  8. Zosiu, mogłabyś podać jakiś sprawdzony przepis na domową pizzę ? :) i mogłabyś jeszcze zrobić jakiś post “jak jeść pałeczkami” :)

  9. Zosiu, dziękuję za przepis! Miałam ochotę na coś orientalnego wczoraj i od razu przygotowałam danie wg. tego przepisu! Pominęłam tylko orzeszki, bo za nimi nie przepadam i dodałam grzyby Mun. Wyśmienite! Uwielbiam gotować i piec i przyznam, że wypróbowałam prawie każdy Twój przepis (a te 3-5, które pominęłam szybko nadrobię:D). Z niecierpliwością czekam na nowe przepisy! Kiedy drukuję przepis mój chłopak (Anglik) pyta z uśmiechem na twarzy i śmiesznym akcentem “Zosia?” :D
    Zosiu, czy mogłabym mieć do Ciebie prośbę? Czy mogłabyś obok gramów dodawać informację, ile szklanek np. mąki/cukru dodajesz do ciast? Nie mam wagi kuchennej, a gdy sprawdzam na internecie ile szklanek to X gram, to zdarzają się różne odpowiedzi. Wiem, że szklanki mają różne pojemności, ale taka standardowa to ok. 250ml. Bardzo by mi to ułatwiło pieczenie! Ostatnio użyłam za dużo mąki do ciasta rabarbarowego i trochę mi się wylewało z formy :( Gorąco pozdrawiam i gratuluję talentu kulinarnego! Nie mogę się doczekać na kolejne przepisy!

    • Paulina wagi kuchenne to naprawdę groszowa sprawa. Z pewnością korzystasz lub będziesz korzystała z innych przepisów i tam Zosia ci nie pomoże, a waga wcześniej zakupiona na pewno. Pozdrawiam

  10. Zosiu a jaka jest różnica pomiędzy sosem sojowym jasnym a ciemnym? Przyznam, że zawsze używam ciemnego, stąd to pytanie.

  11. Zrobiłam.Ciekawy smak. Zrobiłam też tiramisu truskawkowe,które było pyszne, ale kompletnie mi nie wyszło z wyglądu,”palisada” rozpadła się na zbyt rzadkim kremie.|Na szczęście smak zrekompensował wszystko. Swoją drogą komentarzy jest zawsze mnóstwo, ale prawie nikt nie komentuje po zrobieniu tych pyszności.Ciekawa jestem czy to tylko ja jestem taka gapa w kuchni i nie umiem zrobić”palisady”?

  12. Zosiu mam pytanie do jednego Twojego wcześniejszego wypieku, a mianowicie Czekoladowo-limonkowe ciasto bez mąki. Czy można upiec to ciasto bez migdałów, albo czymś je zastąpić, bo za bardzo nie przepadam za migdałami.

  13. Wystarcza Ci taka porcyjka ;D? ja zeby sie najeśc musiałabym zjesc z 10 razy tyle.

  14. Smaczne danie. Czasem miewa się ochotę na coś orientalnego:) Pozdrawiam serdecznie Zosiu, miłego dnia życzę:)

  15. Potrawy są przepyszne! Fajne jest to, że są przepisy łatwe do wykonania, którym podołają nawet mniej zdolni kucharze, jak np. ja ;)

    Mam też wielką prośbę, żebyś dołączyła się do Kasi w pokazywaniu swojej garderoby, bo widać przy przepisach kuchenny część twoich stylizacji i mi bardzo się podobają. Chciałabym w zobaczyć więcej!

  16. jadłam podobnego kurczaka w Chinach – polecam:) Zosiu, fajny blog, na pewno będę częściej zaglądała:)

  17. Zosiu przepisz jest naprawde latwy do zrobienia :) gotowe danie wyglada smakowicie! Napewno go wyprobuje. Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy.

  18. Zosiu! Czy ja źle szukam czy ze strony został usunięty jeden przepis? Nie pamiętam nazwy dania,ale było ono z kiełkami i ryżem z jajkiem.
    Będę wdzięczna za ponowne umieszczenie,bo nie zdążyłam wydrukować;]

    pozdrawiam
    Kasia

  19. Właśnie dziś zrobiliśmy to danie na obiad. Pyszneeeee!!!! I naprawdę łatwe w przygotowaniu:) dzięki. Jak wypróbuję kolejne, dam znać. Może dzięki Tobie polubię gotowanie?! :) pozdrawiam serdecznie, M.

  20. Witaj Zosiu ! wiem że zajmujesz sie gotowaniem , ale podoba mi sie Twoja różowa spódnica ;) zdradzisz gdzie ją kupiłaś szukam podobnej .. a i czy ona jest długa czy krotka bo prawie jej nie widać ;) Pozdrawiam ;)

  21. Zosiu, nie wiem czy gdzieś ktoś o to pytał, ale nie mogłam znaleźć – proszę napisz z jakiej firmy (i który to model) masz te piękną zastawę z kwadratowymi talerzami?

    Będę wdzięczna za odpowiedź i śledzę Twe kulinarne cuda na bieżąco :) W ogóle poproszę o notkę na temat zastaw których używasz, bo co wpis widzę inną ;)

  22. wyglada calkiem jak przepis na Pad Thai jesli by dodac troche krewetek i co WAZNE mlodej cielonej cebulki (wlacznie z zielona lodyga) lub malego pora. Uwielbiam Pad Thai!

  23. Super przepisy :)
    uważam, że idealnym dla Ciebie pomocnikiem w kuchni byłby “thermomix”- jestem w tej kwestii do dyspozycji … pozdrawiam

  24. no kuraczek całkiem przyzwoity (sprawdzane osobiście)
    ale prosił bym o więcej przepisów na ostro może coś z kiełbaską chorizo? czasami chciało by się poczuć ogień podczas jedzenia da się załatwić?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.