14 września 2011

Ratatouille-Przepis!

Skład:

6 łyżek oliwy z oliwek

2 średnie cebule, posiekane w kostkę

4 ząbki czosnku

1 duży bakłażan, pokrojony w grubą kostkę

2 średnie cukinie, pokrojne w cienkie plastry

3-4 średnie pomidory, obrane ze skórki i posiekane

3 gałązki świeżej natki pietruszki

2 gałązki świeżego tymianku

2 gałązki świeżej bazylii

1 łyżeczka cukru

sól i pierz

A oto jak to zrobić:

1. W dużej, żeliwnej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i mieszając, smażymy 2 minuty. Dodajemy rozgnieciony czosnek i smażymy kolejne 3 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodajemy bakłażana, cukinię, pomidory a następnie wszystkie przyprawy-natkę pietruszki, bazylię i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień, przykrywamy naczynie pokrywką i dusimy przez 30 minut.

2. Po 30 minutach próbujemy. Dodajemy cukru i doprawiamy w razie potrzeby. Podajemy na ciepło z kromką ciemnego pieczywa i ze świeżymi listkami bazylii.

Cukinię kroimy w cienkie plastry.

Bakłażan siekamy w grubą kostkę.

Czosnek wyciskamy do oddzielnego naczynia.

Pomidory obieramy ze skórki i siekamy w ćwiartki.

Wszystkie warzywa smażymy w żeliwnej patelni.

Doprawiamy świeżą pietruszką…

i bazylią.

Dodajemy posiekane pomidory i dusimy wszystko pod przykryciem przez 30 minut.

Kategorie:

35 odpowiedzi na “Ratatouille-Przepis!”

  1. Mmmmm aż się głodna zrobiłam :) pysznie wygląda, na pewno wypróbuję :)

    Pozdrawiam :))

  2. idealne na jesień! kolory, smaki.. i na te już coraz chłodniejsze dni, rozgrzewa!
    moje ulubione smaki, dziękuję za przepis!

  3. Bardzo lubię wszystkie składniki:)

  4. No Zosiu myślałam, że to będzie coś ciekawszego, a to nic innego jak tzw „polskie leczo”, którego mało kto nie zna. Czekam na coś ciekawszego. Pozdrawaiam

  5. wszystko pysznie, brakuje mi tu tylko mięska;-)

  6. uwielbiam!!!!!!!!

  7. wooow chcę chcę i teraz!!!!

  8. Wyglada przepysznie!!
    Musze koniecznie wyprobowac ;)

  9. Uwielbiam, takie potrawy, ja do tego smaruję chlebek masełkiem, pyszności!!

  10. Ile porcji wyjdzie z takiej ilości składników?
    gorące pozdrowienia z zimnego Szczecina

    • Zosia

      To zależy od możliwości łakomczuchów! :) (jeżeli jest jeszcze jedno przewidziane danie, to max. 4 osoby)

      Pozdrawiam serdecznie… niestety również z chłodnego Trójmiasta!
      Zosia

    • bardzo dziękuję za odpowiedz :)

  11. Zosiu, a czy bakłażan i cukinia nie będą gorzkie? Ja zawsze wykrajam ten miąższ ze środka ;>

  12. Muszę przyznać, że jestem bardzo rozczarowana- nie potrawą, bo ona jest pyszna, ale tym, że wydawało mi się po wczorajszej wypowiedzi, że nakręcisz filmik z przygotowania ratatouille:-)

  13. Witam! dziś wykorzystam ten przepis, bo wczoraj kupiłam składniki :))
    Wczoraj upiekłam tartę ze śliwkami, ale niestety nie udała się, bo śliwki puściły mocno sok, mimo że były twarde, a poza tym ciasto wyszło za słodkie.

  14. hej Zosiu, wypróbowałam twój przepis na chłodnik ze śliwek z herbatnikami, rewelacja, właśnie się nim zajadam, pyszne, lekkie, proste, ale w smaku niebanalne GRATULIJĘ TRAFNOŚCI WYBORU PRZEPISÓW, dzisaj po pracy zasmakuję Panna Cottę wg Twojego przepisu – tylko z musem brzoskwiniowym, bo nie dorwałam malin ;) czekam na więcej podpowiedzi.

    • Zosia

      Dzięki za komentarz! Z brzoskwiniami również może dobrze smakować!

      Z pozdrowieniami z deszczowego Trójmiasta!
      Zosia

    • Ja pozdrawiam ze słonecznego Krakowa, za oknem piekna pogoda a ja siedzę w pracy :(((

    • Zosia

      to trzymaj się w tej pracy!

    • Dziekuję ;)))

      Zosiu mam pytanko odnośnie bakłażanów, słyszałam i czytałam, że baklażany trzeba wcześniej posolić odczekać , przelać wodą i dopiero go przyrządzać, ponieważ jest gorzki, czy ty tak robiłaś??? Jak twoja potrawa, nie była gorzka, jestem ciekawa, bo jeżeli nie to szkoda pracy sobie dokładać z tym soleniem ;)).
      pozdrawiam :))))))

    • zapomniałam dodać ratatouile też mam zamiar wyprubować, muszę jednak wcześniej upolować bakłażana ;)))))))))))))))))))

  15. Przepis wyprobowany :) Bardzo smakowalo! Jedyne co zmienilam, to dusilam troche dluzej – 40 minut. Pozdrawiam z Brukseli.

  16. Dzisiaj wypróbowałam ten przepis, pyszne wegetariańskie danie, do tego chleb razowy na zakwasie świeżo upieczony dziś rano przez moją mamę :). Uwielbiam bakłażana, może jakiś przepis z tym warzywem w roli głównej?
    Serdecznie pozdrawiam ze świętokrzyskiego :)

  17. Kochana Zosiu! Uwielbiam Twoje przepisy! Tylko nie widzę nic z łososiem, a to moja ulubiona rybka. Może jakaś kanapka?

    Pozdrawiam Cię cieplutko

  18. A ta papryka to do ozdoby (zdjęć) czy też jest w daniu?

  19. Mimo deszczowej pory nie mam zupełnie ochoty na mięso i same warzywa zupełnie mi wystarczają. Zrobiłam i wyszło znakomite. Polecam!
    Przed pokrojeniem w kostke ja zawsze solę bakłazana i odstawiam na 15min, później go płuczę. Przeważnie te młode są gorzkie, tylko nigdy nie wiem jak to poznać:)
    U mnie starcza na 2 porcje – dla mnie małą, a reszta dla łakomczucha.:)))

  20. Pachnie pysznie. Jednak dla mnie czegoś brakuje w tym daniu. Jest zbyt mało wyraziste w smaku. Ale za to niskokaloryczne.

  21. zamiast takich bladasów, lepiej dodac pomidory pelati. a bakłażana i cukinię trzeba przedtem obsmażyć na olwie (a jeszcze lepiej – upiec). wtedy danie będzie smaczne i bedzie mogło się nazywać ratatouille;)

  22. Excellent web site. Plenty of useful info here. I’m sending it to several pals ans additionally sharing in delicious. And certainly, thank you on your sweat!

  23. Dziewczyny odchudzanie proponuje zaczac od motywacji, jak chcecie cos na motywacje, poszukajcie sobie w goglu; odchudzanie przed i po by sasetka

  24. Υour style is гeally ᥙniquе in comparison to other folkѕ I have read stuff from.

    I appreciate you for posting when you have the opportunity,
    Guess I’ll јust book mark this page.

Dodaj komentarz