Spaghetti z czosnkiem, chili i oliwą (aglio, olio e peperoncino)

– Peperoncino, chili, jest najważniejsze w kuchni okolic Cosenzy – powiedziała mi Silvia Capella w Reggio di Calabria. – Wiem, że teraz można je znaleźć wszędzie, ale Cosenza to autentyczna stolica chili. – Peperoncino- powiedziała – świeże, suszone, w płatkach czy w proszku – to podstawowy składnik kuchni kalabryjskiej. Wszędzie można go spotkać – w sosach, kiełbasach i zupach, w zakąskach, primi piatti i secondi piatti. Peperoncino nadaje lekkości, a zarazem wyrazistości rybom, mięsom i warzywom, ciastkom, daniom z pasty, a nawet deserem. Zapewniał mnie, że istnieją lody o smaku peperoncino i ciasto z peperoncino, i zdumą pokazał mi ciasteczka, które miały wkrótce, dzięki jego wysiłkom, wejść na rynek. Według signora Monaco przyprawa ta została przejęta w pierwszej kolejnoścci przez biedaków, żeby ożywić nudę i monotonię ich codziennej strawy, na którą składały się głównie jarzyny strączkowe.      

(Apetyt na Italię, Matthew Fort, Pascal, 2012)

Cudowna powolna sobota. Moja córka już drugą godzinę z Tatą na sankach, a ja oblężona stosami książek, których nie zdążyłam jeszcze przeczytać. Czytam kilka jednocześnie. Nie muszę się spieszyć. Zapisuje w notesie strony, do których muszę powrócić, podziwiam zdjęcia i kadry, które warto powtórzyć. Odchodzę tylko na chwilę, żeby ugotować spaghetti, wymieszać z podsmażonym czosnkiem i owym peperoncino, które tak mnie zainspirowało. 

Skład:

ok. 400-500 g spaghetti

125 ml oliwy z oliwek

5-6 ząbków czosnku

2 suszone papryczki chili

pęczek pietruszki

do podania: świeżo starty parmezan

A oto jak to zrobić:

1. Makaron gotujemy al dente, w dużym garnku z osoloną wodą. W trakcie gotowania makaronu, podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej chili z czosnkiem. Makaron odcedzamy, dodajemy do patelni, posypujemy posiekaną pietruszką i podgrzewamy mieszając przez 1-2 minuty. Podajemy z świeżo startym parmezanem.

Follow my blog with bloglovin!