*  *  *

Do Świąt Wielkanocnych pozostało jeszcze trochę czasu, więc w najbliższych dniach będę przedstawiać Wam świąteczne propozycje. Każdy dom ma swoje ulubione, tradycyjne smaki, które są szczególne dla okresu świątecznego. Zapewne sałatka gości w Waszych domach, a większość jest przygotowywana z ugotowanych warzyw. Moja propozycja zakłada surowe z dodatkiem domowego majonezu, który przygotowuje się w dosłownie parę minut. Gorąco polecam!

Skład:

(przepis na 5-6 osób)

1/2 pora

1/2 szklanki komosy ryżowej/quinoa

2 pęczki rzodkiewek (z zielonych liści polecam zrobić pesto*)

6-8 ogórków konserwowych Krakus

1 awokado

1/2 kalafiora

1 pęczek koperku

1 pęczek szczypiorku

domowy majonez bazyliowy:

250 g oleju z pestek winogron albo olej rzepakowy

duża garść świeżych listków bazylii

1 łyżka octu winnego

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 łyżeczka soli morskiej

1 jajko

świeżo zmielony pieprz

do podania: 3-4 ugotowane jajka na twardo

garść rzeżuchy

 

A oto jak to zrobić:

  1. Komosę ryżową gotujemy w garnku ze szklanką osolonej wody, pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po ugotowania odsączamy i czekamy, aż ostygnie.
  2. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy – kalafior kroimy na tzw. drobne różyczki, rzodkiewki i ogórki konserwowe w cienkie plastry, por w talarki, szczypior i koperek na drobno. Całość przekładamy do dużej miski i dodajemy ugotowaną kaszę. Dodajemy domowy majonez i mieszamy, do połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatę podajemy z ugotowanymi jajkami na twardo i świeżym awokado.
  3. Aby zrobić domowy majonez: do wysokiego naczynia (patrz na zdjęciu) nalewamy olej, dodajemy sparzone jajko, musztardę, ocet winny, sól i pieprz. Umieszczamy blender i miksujemy pulsacyjnie przez kilka minut, do momentu aż uzyskamy gęsty majonez. Dodajemy świeże liście bazylii i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany majonez dodajemy do sałatki.

Do wysokiego naczynia nalewamy olej, dodajemy sparzone jajko, musztardę, ocet winny, sól i pieprz. Umieszczamy blender i miksujemy pulsacyjnie przez kilka minut, do momentu aż uzyskamy gęsty majonez.

Dodajemy świeże liście bazylii i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Domowy majonez bazyliowy łączymy z sałatką.

Następny świąteczny wpis będzie poświęcony przepisowi na mazurek bezglutenowy z solonym karmelem!

* * *

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

Kategorie: ,

35 odpowiedzi na “Wielkanocna sałatka z kaszą quinoa i domowym majonezem bazyliowym”

  1. Zosiu, czy kalafior w sałatce ma być surowy? Nigdy nie jadłam go nieugotowanego

    Pozdrawiam :)

  2. Zosiu, czy majonez można zastąpić jakimś innym sosem? Bardziej dietetycznym?

    • Zosia

      Można, ale myślę że i tak jak już się decydujesz na majonez to lepiej samemu zrobić! Spróbuj pierwszy raz i juc zrezygnujesz z innych, kupnych 😋

  3. Zosiu, jak zawsze trafiony pomysł! Zrobię ją z moją siostrą- wszystkie przepisy zawsze mi tu wychodzą😋😋😋

    • Zosia

      Alice bardzo się cieszę i trzymam kciuki za świąteczne przygotowywania 😘

  4. Zosiu, zdradź proszę co robisz, że masz taką figurę po tych wszystkich pysznosciach, które tu nam pokazujesz! Jacię kręcę😜😜😜

  5. na pewno zrobię , z niecierpliwościa czekam na bezglutenowy mazurek :)))

  6. Absolutnie wspaniały pomysł:-) Majonez w szczególności!

  7. Pani Zosiu, w wersji mobilnej (ios) strona główna wyglada inaczej – zamiast najnowszego wpisu widzę odsyłacze do archiwów z poprzednich lat i dopiero pod nimi nowy wpis :( lepiej było, jak nowy wpis było widać od razu po wejściu na stronę

    • Zosia

      Aniu, dziękujè za wiadomość! Już pracujemy nad wszystkimi zmianami-zaraz powinno być lepiej😊

  8. Zosiu, coś jest nie tak z przeglądaniem Twojego bloga po wprowadzeniu bodajże wczoraj zmian. Używam Chrome.

    • Zosia

      Karolino, dziękuję za wiadomość. Myślę, że do końca dnia powinno być lepiej! Buziaki!

  9. Kuszący ten majonez 🤔 Zosiu a skąd ta śliczna niebieska koszula .? Pozdrawiam Ann

  10. Zosiu, do majonezu dajemy całe jajko (razem z białkiem) czy tylko żółtko?

    • Zosia

      Taaak! Całe jajko, tylko pamiętaj o sparzeniu wrzątkiem. Pozdrawiam ciepło!

  11. na Wielkanoc mam tradycyjne dania, takie sałatki chociaż pyszne, spróbuję po świętach:)

  12. Zosiu, poratujesz przepisem na babkę wielkanocną?

  13. Zosiu,czy łyżki do mieszania sałatki są ceramiczne?Mogę prosić o informacje gdzie je kupię. Pozdrawiam.

  14. Wiem, że to nie tego rodzaju blog, ale strasznie podoba mi się Pani pierścionek. Jeśli to nie jest pamiątka rodzinna, to czy mogłabym się dowiedzieć gdzie został kupiony? Pozdrawiam serdecznie!

  15. Wyglada przeeeeeepysznie! A czy można czymś zastąpić komosę? Mam problem z jej dostępnością w sklepach :(

    Pozdrawiam!

  16. W końcu zdobyłam (w dodatku w lidlu), ale jako alternatywa ryż brzmi dobrze ;) dziękuje! Będę próbować, mam nadzieje ze przyjmie się jako zastępca bardziej tradycyjnych sałatek

  17. Zosiu! Planuję zrobić Twoją sałatkę na Święta, tylko mam pytanie odnośnie awokado – jest w sałatce, czy jako dodatek na talerzu?
    Pozdrawiam wielkanocnie i już życzę, by ten świąteczny czas upłynął Tobie i Twojej rodzinie na serdecznych spotkaniach z bliskimi. Odpocznij od gotowania i smakuj się w leniwej codzienności;)
    Wesołych Świąt!!!

  18. Zosiu! Mam pytanie, czy na Twojej stronie jest opcja wydrukowania przepisow, tak jak na przyklad na innych blogach kulinarnych? Chodzi mi o taka wersje printer friendly, zeby latwiej bylo odniesc sie do przepisu przy przygotowaniu.

    Fantasyczny przepis, wyprobuje i dziekuje za inspiracje :)

  19. Robię właśnie sałatkę, wszystko super i według przepisu, sparzyłam jajko, nie wyszedł gesty majonez tylko raczej sos :( Co robić ?

  20. Jak pięknie! Bardzo mnie zainspirował przepis na majonez. Będę testować!

    Wesolych Świat!

Dodaj komentarz